Proiecții din cadrul VIDEONALE la Art+Design
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Comunicat de presă

Proiecții din cadrul VIDEONALE la Art+Design

GALERIE
afis videonale
  • afis videonale
- +

Luni și marți, 2, 3 august 2021, curatoarea festivalului de artă video VIDEONALE, Tasja Langenbach, vine la Art+Design să prezinte o selecție de filme din edițiile 18, respectiv 17 ale festivalului. Proiecțiile vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu invitata din Germania.

Scurte informații despre festivalul VIDEONALE în general:

Din 1984 Asociația Videonale organizează the biennial VIDEONALE – Festival for Video and Time-Based Arts, cu programul său ambițios expozițional și de festival, a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante festivaluri pentru video și arte de tip time-based din Germania și Europa. Încă din 2005, locația principală a festivalului este la Muzeul de Artă din Bonn. Până în prezent, festivalul VIDEONALE a rămas fidel principiului său fondator de a pune în lumină tendințele actuale ale artele care abordează acest tip de mediu și continuă să susțină tinerii artiști, prezentând totodată lucrări consacrate ale artei video.

În perioada dintre edițiile bienalei VIDEONALE, asociația Videonale organizează ateliere, prelegeri și proiecții, precum și o serie anuală de film VIDEONALE.scope. Asociația își continuă programul ca Videonale on Tour cu prezentări la instituții din întreaga lume.

Scurtă descriere VIDEONALE.18 (2021):

Temele abordate de edițiile anterioare “The Call of the Wild” VIDEONALE.15, “PERFORM!” VIDEONALE.16 și “Refracted Realities” VIDEONALE.17, reflectă fenomele egocentrice și escapiste din societate. În ce direcție continuăm să ne gândim de aici? Cu 31 de lucrări selectate din aproximativ 1.900 de propuneri, VIDEONALE.18 intitulată “Fluid States. Solid Matter” deschide un spațiu de referință pentru a reflecta asupra unei lumi în schimbare, în care relațiile sociale, politice, economice și ecologice sunt reevaluate și ordinea se reinventează în dinaminici complexe.

Care este baza modului în care trăim și acționăm astăzi? Și cum modelăm această bază în viitor? Conceptele vestice antropocentrice comune care au fost aplicate restului lumii de-a lungul istoriei - de la drepturile omului via noțiunea de proprietate privată, până la fondarea statelor naționale - se bazează pe asumarea unui individ suveran, a unui individ fix și organism autonom cu contururi distincte și limite clare raportat la mediul său. Dar cum se schimbă acest corp, percepția noastră asupra acestuia, poziționarea sa în lume atunci când îl concepem ca pe un corp fluid angajat într-un schimb constant cu alte corpuri și împrejurimile sale umane, naturale și mai-mult-decât-umane? Această idee a „Corpurilor de Apă” (Astrida Neimanis) nu numai că ne lichefiază concepția despre o separare clară între oameni și natură, ci și răstoarnă multe alte ierarhii și limite până acum valabile, oferind spațiu pentru gândirea la noi sisteme de referință mai complexe în care ne deplasăm împreună cu corpurile noastre.

Dacă acceptăm acest lucru ca bază pentru o formă viitoare de coexistență, cum ne modifică percepția asupra lucrurilor? Ce noi posibilități de cooperare socială, politică, ecologică și economică ar putea fi concepute? Adesea bazate pe locuri, lucruri sau constelații autobiografice foarte concrete, cele 31 de lucrări din cadrul VIDEONALE.18 iau în considerare modul în care lichefierea constelațiilor ferme - de la materie solidă, până la stări fluide - condiții noi, mai permeabile - pot avea un efect asupra ființei noastre în lume. Prin modelele și gândurile lor, ei arată că conturarea viitoarelor utopii este posibilă nu prin excludere și delimitare, ci prin încheierea de noi alianțe și solidarități.

Proiectul face parte din programul curatorial „Librărie – galerie - artotecă”, derulat de Art +

Design și co-finanțat de AFCN, Centrul Cultural German Iași și Institutul Goethe. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.