Proiectul „Alecsandri 200” debutează în acest weekend la instituţia de cultură ieşeană ce poartă numele poetului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Proiectul „Alecsandri 200” debutează în acest weekend la instituţia de cultură ieşeană ce poartă numele poetului

GALERIE
Teatrul-Naţional
  • Teatrul-Naţional
- +

În această vară, pe 21 iulie, se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri, şi 115 ani de la inaugurarea statuii poetului, monument amplasat în faţa Naţionalului ieşean.

 

Primul eveniment din proiectul „Alecsandri 200”, proiect realizat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea poetului, dramaturgului şi omului politic Vasile Alecsandri, va avea loc în acest weekend, în Sala Mare a Teatrului din Iaşi urmând să aibă loc premiera spectacolului „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”. Scenariul are la bază piese semnate de Alecsandri precum „Rămăşagul”, „Arvinte şi Pepelea” sau „Piatra din casă”, dar şi scrieri despre teatru de Vasile Alecsandri.

„Lumea lui Alecsandri e învăluită într-o naivitate pe care epoca actuală a pierdut-o, moravurile descrise şi sancţionate sunt, în cele mai multe cazuri, depăşite de multă vreme, noutăţile «de ultima modă» din piesele sale sunt acum subiecte de istorie veche, principiile enunţate sunt de multă vreme revizuite şi actualizate. Şi totuşi opera lui Alecsandri continuă să suscite interesul publicului, spectatorii renunţă pentru o seară la un show tv pentru a se întâlni la teatru cu Chiriţa, ori la un serial poliţist de ultimă oră pentru a se amuza cu Cânticelele comice ale Bardului”, afirmă Irina Popescu-Boieru, regizorul spectacolului, care subliniază că operele şi personajele lui Alecsandri nu mai sunt de actualitate, dar trezesc încă interesul iubitorilor de teatru, atât datorită talentului de scriitor al lui Alecsandri, a lumii apuse pe care o portretizează şi de faptul că, în ciuda defectelor societăţii pe care le scoate în evidenţă, piesele sale au abilitatea de a trezi sentimente de speranţă în sufletele celor din sala de spectacole.

În această vară, pe 21 iulie, se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri, 115 ani de la inaugurarea statuii poetului, monument amplasat în faţa Naţionalului ieşean, şi 65 de ani de când instituţia poartă numele „creatorului teatrului românesc”.

Proiectul „Alecsandri 200” va continua în luna iulie cu o săptămână dedicată acestei sărbători, programul cuprinzând noua producţie „Alecsandri´s Garden”, în regia lui Ovidiu Lazăr, alături de spectacolele „Chiriţa în provinţie”, montat de Ion Sapdaru, şi „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”, în regia Irinei Popescu-Boieru. Proiectul presupune şi activităţi care se vor desfăşura în stagiunea din toamnă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.