Proiectul “CONRIS” la final: peste 300 de persoane din mediul rural au obţinut o calificare în domeniul construcţiilor!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Proiectul “CONRIS” la final: peste 300 de persoane din mediul rural au obţinut o calificare în domeniul construcţiilor!

GALERIE
DSC03408DSC_0119DSCF6567DSCF7200DSCF7202Picture IUNIE 2013 260Sigla conest
 • DSC03408
 • DSC_0119
 • DSCF6567
 • DSCF7200
 • DSCF7202
 • Picture IUNIE 2013 260
 • Sigla conest
- +

 

*datorită proiectului inovator iniţiat şi desfăşurat de Compania “Conest”, cei care aveau deja cunoştinţe şi competente dobândite anterior, şi-au completat pregătirea şi au fost evaluati dobândind certificarea pentru trei dintre cele mai relevante meserii în construcţii
* pentru alţii cursurile de calificare derulate în cadrul proiectului “CONRIS” au însemnat şansa de a obţine o calificare/dubla calificare
* practic, datorită acestor cursuri, 360 de persoane din mediul rural au obţinut un certificat de calificare, dintre care 112 au dublă calificare în construcţii; 168 de persoane din mediul rural au obtinut certificat de competente profesionale.

 

 

          Demarat în ianuarie 2012 de către compania ieşeana “Conest”, Proiectul “CONRIS” – “Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane din zonele rurale ale judeţului Iaşi în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul construcţiilor ID 87169” - a ajuns la final. Bilanţul arată că obiectivele au fost realizate: beneficiarii - persoane din mediul rural, oameni din satele şi comunele judeţului Iaşi, şomeri care fie trăiau din agricultură de subzistenţă, fie munceau în gospodaria proprie - au dobândit una sau două calificări complete în patru meserii foarte căutate în construcţii: instalator instalatii tehnico sanitare si de gaze , dulgher-tamplar - parchetar , zugrav - ipsosar - tapetar -vopsitor şi asfaltator; au obținut certificate de competențe profesionale în urma validării și certificării competențelor obținute pe căi informale/non-formale în meseria de: instalator instalatii tehnico sanitare și de gaze, electrician constructor, zugrav - ipsosar - tapetar -vopsitor. “În construcţii există un mare deficit de personal calificat. Am iniţiat acest proiect pentru a acoperi acest deficit. În plus, “CONRIS” a fost gândit şi pentru a oferi şansa de a obţine o calificare persoanelor din mediul rural aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Irinel George Tofan, director general “Conest”.
 
            Compania a avut ca parteneri în acest proiect, Grupul Şcolar “Anghel Saligny” Iaşi – denumit astăzi “Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi”. Cofinanţat din Fondul European prin Programul operaţional Sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013 “Investeşte în oameni”, proiectul “CONRIS” s-a desfăşurat pe parcursul a 24 de luni, perioada în care 532 de peroane din mediul rural au beneficiat de formare profesională, validarea şi certificarea competentelor dobândite în alte context decât cele formale, consiliere şi orientare profesională, consiliere şi suport pentru demararea unei afaceri independente, mediere pe piaţa muncii.
              Trebuie subliniate aspectele inovatoare ale acestui proiect:Putem spune că proiectul a “mers” acolo unde sunt beneficiarii. Cursurile teoretice s-au desfăşurat în satele de unde erau participanţii. Mai mult, acestora li s-a oferit şansa de a obţine o calificare pentru cunoştinţele dobândite pe cai informale. Dacă avem în vedere şi pluricalificarea – cei care au dorit au putut obţine doua calificări – evidentiem şi mai mult aspectele inovatoare ale proiectului demarat de “Conest”, a declarat Cătălin Ilascu, preşedintele Grupului de Iniţiativă pentru Dezvoltare Locală Iaşi. “Acest proiect ne-a arătat că orice demers iniţiat trebuie gândit şi organizat prin  prisma nevoilor şi aşteptărilor beneficiarilor” a subliniat Marioara Palade, manager executiv al proiectului “CONRIS”.
 
Unii beneficiari şi-au găsit deja locuri de muncă
 
             Practic, datorită acestor cursuri, 360 de persoane din mediul rural au obţinut un certificat de calificare. Dintre acestea, 112 au participat la 2 cursuri de formare – după ce au finalizat primul curs s-au înscris şi la al doilea, profitând de oportunitatea de a avea două calificări. Unii şi-au găsit deja locuri de muncă în Iaşi, alţii au plecat în străinătate, diplomele fiind recunoscute şi în UE. Beneficiarii au punctat avantajele oferite de aceste cursuri: partea teoretică s-a ţinut în şcolile sau primăriile din sate, au acumulat cunoştinţe practice, au putut obţine pluricalificare ori li s-au certificat cunostințele şi competentele pe care le aveau deja din perioada când lucrau ca necalificaţi în constructii.Participând la acest curs m-am calificat în meseria instalator instalații tehnico sanitare și de gaze . Am mai lucrat înainte în construcţii dar nu ca instalator calificat. Ştiam meserie dar ca să obţin calificarea ar fi trebuit să particip la un curs. Mă bucur de această şansă mai ales că acum am o diplomă fără de care nu poţi să te angajezi ca muncitor calificat nici în ţara, nici în străinătate”, a spus Constantinescu Daniel Mircea, unul dintre beneficiarii proiectului.        
             Un alt participant la curs a subliniat şansa pe care a avut-o de a obţine a doua calificare:Înainte de a participa la curs eram tâmplar. M-am înscris la curs pentru a obţine a doua calificare: cea de instalator. Ştiam câte ceva dinainte, mai lucrasem în construcţii ca necalificat. La curs am învăţat atât noţiuni teoretice, cât şi practice. Mi-am completat cunoştinţele şi pot în prezent să practic şi cea de-a doua meserie. Am astfel mai multe şanse să-mi găsesc de muncă” a subliniat Daniel Ichim Petru, din Costuleni. Pentru alţii, cursurile desfăşurate în cadrul Proiectului “CONRIS” au însemnat şansa de a obţine o calificare după ce ani de zile au lucrat doar ca necalificaţi: ”Nu aveam nici o calificare înainte de a face aceste cursuri. De ani de zile lucrez în construcţii ca necalificat. Acum, dupace am urmat cursurile, sunt instalator calificat şi cu siguranţă că voi avea mai multe şanse să îmi găsesc de muncă oriunde: în ţara sau în străinătate”, a precizat Cristian Constantinescu. “Eu am ales să mă calific în meseria de asfaltator. Nu aveam nici o altă calificare înainte şi mă bucur că acest curs mi-a oferit şansa de a învăţa o meserie şi de a obţine o diplomă. Altfel îţi găseşti de muncă când ai o calificare. Şi, cred că important este că la curs am învăţat nu doar teorie, ci şi noţiuni practice. Chiar am învăţat ceva şi sper să îmi găsesc cât mai repede de lucru”, a spus Stefan Lozneanu, un alt beneficiar al cursurilor din cadrul Proiectului “CONRIS”.  
 
              Alţii au subliniat oportunitatea de a obţine o dublă calificare:Participând la aceste cursuri am obţinut două calificări: cea de instalator şi cea de dulgher. A fost un efort să particip la două cursuri dar a meritat, ţinând cont de faptul că acum ştiu două meserii, am două diplome care mă vor ajuta cu siguranţă să-mi găsesc mai uşor de muncă. De altfel, după ce am terminat cursul de instalator m-am şi angajat la o firmă pe perioada determinata. Cu siguranţă vor apărea şi alte oportunităţi şi cele două calificări obţinute vor avea valoare, atât în ţară, cât şi în afară. Şi marele avantaj la acest curs a fost că partea teoretică s-a desfăşurat chiar la noi în comună”, a subliniat Gabriel Huma, din Costuleni.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.