Proiectul “CONtrain”: peste 500 de angajati din constructii au obtinut calificare in cele mai cautate meserii din domeniu!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Advertorial

Proiectul “CONtrain”: peste 500 de angajati din constructii au obtinut calificare in cele mai cautate meserii din domeniu!

GALERIE
045DSC00715Sigla conest
 • 045
 • DSC00715
 • Sigla conest
- +

 

*proiectul iniţiat de Compania “Conest” a oferit şanse celor care munceau deja ca necalificaţi în construcţii, aceştia putând obţine certificarea cunoştinţelor şi competentelor dobândite informal
* diplomele, recunoscute în ţară, dar şi în UE, au fost obţinute de cursanţi în urma unor cursuri şi a unui examen de evaluare serioase

 

 

           Necesitatea calificării şi recalificării persoanelor din domeniul construcţiilor este o realitate cu care se confrontă majoritatea firmelor de construcţii. Primii paşi spre rezolvarea problemei au fost făcuţi de Compania “Conest” care prin proiectele iniţiate în acest sens a oferit şanse  celor care lucrau deja în construcţii ca necalificaţi. Demarat în ianuarie 2012, Proiectul “CONtrain” – Calificarea şi recalificarea angajaţilor din sectorul construcţiilor – parteneriat şi acţiuni pentru creşterea de ocupare a forţei de muncă şi a mobilităţii ocupaţionale” în parteneriat Grupul Şcolar “Anghel Saligny” Iaşi – denumit astăzi “Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi” şi cofinanţat din Fondul European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a adus noutate şi inovaţie în domeniul calificării şi recalificării forţei muncă din construcţii din Regiunea NE.
 
           Beneficiarii proiectului, 567 de persoane cu reşedinţa în Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava,Bacău au beneficiat de pregătire, calificare, evaluare, consiliere şi orientare profesională pentru a face faţă provocărilor de pe piaţa muncii şi pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. Punctual, din cele aproape 600 de persoane participante la activităţile desfăşurate în cadrul proiectului “CONtrain”, 394 au beneficiat de formare profesională continuă, 173 au fost asistate pentru a obţine certificate de competenţe pentru cunoştinţele dobândite anterior şi 339 au primit servicii de orientare şi consiliere profesională.
           Calificarea şi recalificarea profesională s-a făcut în patru meserii distincte din domeniul construcţiilor: zugrav-ipsosar-tapetar-vopsitor, instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze, dulgher-tamplar-parchetar asfaltator, dar şi în meseria de confecţioner asamblor articole din textile. Tot în cele patru meserii relevante pentru construcţii, beneficiarii care aveau deja cunoştinţe dobândite informal au putut obţine certificate de competenţe profesionale. “Prin activitatea noastră curentă am identificat una dintre problemele importante cu care se confruntă domeniul construcţiilor: lipsa personalului calificat. În acest context am demarat proiectul “CONtrain”. A fost o mare provocare pentru noi, dar cred că am reuşit să gestionăm în mod profesionist toate rigorile şi procedurile proiectelor POSDRU. Toate activităţile desfăşurate ne-au dat posibilitatea de a ne pune în valoare calităţile şi de a coagula pe lângă întreaga echipă de proiect, angajaţi din Regiunea NE care au conştientizat importanţa calificării sau recalificării profesionale”, a declarat Irinel George Tofan, manager de proiect, directorul Companiei “CONEST”.
 
            “Beneficiile aduse de acest proiect sunt evidente. În primul rând formarea şi recalificarea profesională au fost realizate în corelare cu cerinţele actuale şi viitoare de pe piaţa muncii. Alt beneficiu evident şi care vine “în trend” cu practica de pe piaţa muncii europene este şansa oferită participanţilor de a-şi certifica cunoştinţele obţinute prin metode informale, prin diverse alte forme decât cele clasice (în şcoală). Proiectul “CONtrain” a adaptat instruirea la nevoile şi cererile beneficiarilor. Astfel, aceste aspecte au transferat beneficiarilor proiectului un plus de valoare recunoscută la nivel european”, a punctat Dumitru Beldiman, manager executiv proiect “CONtrain”.  
             Un rezultat important obţinut pe parcursul derulării proiectului, a fost şi autorizarea “Conest” ca Centru de Evaluare şi Certificare în trei ocupaţii din domeniul construcţiilor: zugrav-ipsosar-tapetar-vopsitor, dulgher- tamplar-parchetar şi electrician constructor.
 
Unii cursanţi s-au angajat deja ca muncitori calificaţi la diferite firme
 
             De asemenea, trebuie subliniat faptul că diplomele obţinute în urma cursurilor derulate în cadrul proiectului “CONtrain” sunt recunoscute atât în ţară, cât şi în UE. Beneficiarii au punctat şi ei avantajele cursurilor în urma cărora s-au calificat/recalificat, unii reuşind să se angajeze deja ca muncitori calificaţi la diferite firme. “Sunt de meserie dulgher. Am mai lucrat în construcţii, dar ca muncitor necalificat. Mai ştiam câte ceva, ce văzusem la colegi. Mi-am dorit să mă calific ca zugrav  ca să am mai multe posibilităţi de a-mi găsi de lucru, de a câştiga bani. M-am bucurat când am aflat de acest curs care îmi oferea posibilitatea de a mă recalifica şi era şi gratuit. A fost un curs foarte serios şi am învăţat foarte multe, atât la practică, dar şi la partea teoretică. Ni s-a predat foarte mult, am aflat şi învăţat multe “secrete” ale meseriei pe care nu le ştiam. Când lucrezi pe şantier nu stă nimeni să-ţi explice de ce trebuie să faci ceva într-un anumit fel. Dar, la curs ni s-a predat şi ni s-a explicat mult despre defectele şi greşelile în zugrăveli, cum pot fi evitate sau remediate. Am descoperit că poţi învăţa meserie nu doar “furând” de la colegi, ci şi urmând un curs serios. Mi-am găsit deja de lucru în particular şi cred că în curând mă voi angaja ca zugrav la o firmă”, a spus Anton Lucian, 41 de ani, din Iaşi.
 
             “Fără acest curs nu aş fi reuşit să obţin o calificare care să mă ajute să mă angajez ca muncitor calificat. Înainte lucram în construcţii ca muncitor necalificat. Acum am deja o promisiune de angajare şi sper ca din martie să încep serviciul”, a punctat Mihai Asoltanei, un alt beneficiar al cursurilor oferite de “CONtrain”. Dan Iacob, de 42 de ani, din Iaşi lucra deja ca mozaicar la o firmă de construcţii din Iasi când a auzit despre aceste cursuri. “A fost o oportunitate pentru mine. Îmi doream să mă recalific ca dulgher şi mi s-a oferit această şansă fără să trebuiască să renunţ la serviciu. Am urmat cursurile, am obţinut calificarea de dulgher şi am fost încadrat la firma unde lucram cu această calificare. Pot spune că la mine s-au văzut imediat beneficiile acestui curs” a arătat Dan Iacob.
 
             Şi Alexandru Daniel, 38 de ani, din Iasi, vorbeşte despre şansa oferită de acest curs:”M-am înscris la aceste cursuri deoarece lucram în construcţii ca muncitor necalificat. Ştiam deja unele lucruri, dar cursul m-a ajutat să-mi completez cunoştinţele şi mi s-a oferit şansa de a obtine o diplomă în meseria de zugrav. Cu siguranţă este o şansă în plus să îmi găsesc un loc de muncă mai bun, de data aceasta ca muncitor calificat”, a spus Alexandru Daniel. “Deşi ştiam meserie şi lucram de câţiva ani buni în domeniu, nu aveam o diplomă care să-mi ateste cunoştinţele în meseria de zugrav. Prin intermediul acestui proiect am reuşit să-mi completez experienţa şi apoi să obţin diploma de calificare în urma unui examen cu probe teoretice dar şi practice. Şi cursul şi examenul au fost serioase. Cine dorea să înveţe, avea ce şi de la cine să înveţe la cursuri. De altfel, pot spune şi pot demonstra oricând că sunt calificat în ceea ce fac”, a punctat Robert Scutariu, un alt beneficiar al proiectului “CONtrain”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.