anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Advertorial

Proiectul “CONtrain”: peste 500 de angajati din constructii au obtinut calificare in cele mai cautate meserii din domeniu!

GALERIE
045DSC00715Sigla conest
 • 045
 • DSC00715
 • Sigla conest
- +

 

*proiectul iniţiat de Compania “Conest” a oferit şanse celor care munceau deja ca necalificaţi în construcţii, aceştia putând obţine certificarea cunoştinţelor şi competentelor dobândite informal
* diplomele, recunoscute în ţară, dar şi în UE, au fost obţinute de cursanţi în urma unor cursuri şi a unui examen de evaluare serioase

 

 

           Necesitatea calificării şi recalificării persoanelor din domeniul construcţiilor este o realitate cu care se confrontă majoritatea firmelor de construcţii. Primii paşi spre rezolvarea problemei au fost făcuţi de Compania “Conest” care prin proiectele iniţiate în acest sens a oferit şanse  celor care lucrau deja în construcţii ca necalificaţi. Demarat în ianuarie 2012, Proiectul “CONtrain” – Calificarea şi recalificarea angajaţilor din sectorul construcţiilor – parteneriat şi acţiuni pentru creşterea de ocupare a forţei de muncă şi a mobilităţii ocupaţionale” în parteneriat Grupul Şcolar “Anghel Saligny” Iaşi – denumit astăzi “Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi” şi cofinanţat din Fondul European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a adus noutate şi inovaţie în domeniul calificării şi recalificării forţei muncă din construcţii din Regiunea NE.
 
           Beneficiarii proiectului, 567 de persoane cu reşedinţa în Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava,Bacău au beneficiat de pregătire, calificare, evaluare, consiliere şi orientare profesională pentru a face faţă provocărilor de pe piaţa muncii şi pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. Punctual, din cele aproape 600 de persoane participante la activităţile desfăşurate în cadrul proiectului “CONtrain”, 394 au beneficiat de formare profesională continuă, 173 au fost asistate pentru a obţine certificate de competenţe pentru cunoştinţele dobândite anterior şi 339 au primit servicii de orientare şi consiliere profesională.
           Calificarea şi recalificarea profesională s-a făcut în patru meserii distincte din domeniul construcţiilor: zugrav-ipsosar-tapetar-vopsitor, instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze, dulgher-tamplar-parchetar asfaltator, dar şi în meseria de confecţioner asamblor articole din textile. Tot în cele patru meserii relevante pentru construcţii, beneficiarii care aveau deja cunoştinţe dobândite informal au putut obţine certificate de competenţe profesionale. “Prin activitatea noastră curentă am identificat una dintre problemele importante cu care se confruntă domeniul construcţiilor: lipsa personalului calificat. În acest context am demarat proiectul “CONtrain”. A fost o mare provocare pentru noi, dar cred că am reuşit să gestionăm în mod profesionist toate rigorile şi procedurile proiectelor POSDRU. Toate activităţile desfăşurate ne-au dat posibilitatea de a ne pune în valoare calităţile şi de a coagula pe lângă întreaga echipă de proiect, angajaţi din Regiunea NE care au conştientizat importanţa calificării sau recalificării profesionale”, a declarat Irinel George Tofan, manager de proiect, directorul Companiei “CONEST”.
 
            “Beneficiile aduse de acest proiect sunt evidente. În primul rând formarea şi recalificarea profesională au fost realizate în corelare cu cerinţele actuale şi viitoare de pe piaţa muncii. Alt beneficiu evident şi care vine “în trend” cu practica de pe piaţa muncii europene este şansa oferită participanţilor de a-şi certifica cunoştinţele obţinute prin metode informale, prin diverse alte forme decât cele clasice (în şcoală). Proiectul “CONtrain” a adaptat instruirea la nevoile şi cererile beneficiarilor. Astfel, aceste aspecte au transferat beneficiarilor proiectului un plus de valoare recunoscută la nivel european”, a punctat Dumitru Beldiman, manager executiv proiect “CONtrain”.  
             Un rezultat important obţinut pe parcursul derulării proiectului, a fost şi autorizarea “Conest” ca Centru de Evaluare şi Certificare în trei ocupaţii din domeniul construcţiilor: zugrav-ipsosar-tapetar-vopsitor, dulgher- tamplar-parchetar şi electrician constructor.
 
Unii cursanţi s-au angajat deja ca muncitori calificaţi la diferite firme
 
             De asemenea, trebuie subliniat faptul că diplomele obţinute în urma cursurilor derulate în cadrul proiectului “CONtrain” sunt recunoscute atât în ţară, cât şi în UE. Beneficiarii au punctat şi ei avantajele cursurilor în urma cărora s-au calificat/recalificat, unii reuşind să se angajeze deja ca muncitori calificaţi la diferite firme. “Sunt de meserie dulgher. Am mai lucrat în construcţii, dar ca muncitor necalificat. Mai ştiam câte ceva, ce văzusem la colegi. Mi-am dorit să mă calific ca zugrav  ca să am mai multe posibilităţi de a-mi găsi de lucru, de a câştiga bani. M-am bucurat când am aflat de acest curs care îmi oferea posibilitatea de a mă recalifica şi era şi gratuit. A fost un curs foarte serios şi am învăţat foarte multe, atât la practică, dar şi la partea teoretică. Ni s-a predat foarte mult, am aflat şi învăţat multe “secrete” ale meseriei pe care nu le ştiam. Când lucrezi pe şantier nu stă nimeni să-ţi explice de ce trebuie să faci ceva într-un anumit fel. Dar, la curs ni s-a predat şi ni s-a explicat mult despre defectele şi greşelile în zugrăveli, cum pot fi evitate sau remediate. Am descoperit că poţi învăţa meserie nu doar “furând” de la colegi, ci şi urmând un curs serios. Mi-am găsit deja de lucru în particular şi cred că în curând mă voi angaja ca zugrav la o firmă”, a spus Anton Lucian, 41 de ani, din Iaşi.
 
             “Fără acest curs nu aş fi reuşit să obţin o calificare care să mă ajute să mă angajez ca muncitor calificat. Înainte lucram în construcţii ca muncitor necalificat. Acum am deja o promisiune de angajare şi sper ca din martie să încep serviciul”, a punctat Mihai Asoltanei, un alt beneficiar al cursurilor oferite de “CONtrain”. Dan Iacob, de 42 de ani, din Iaşi lucra deja ca mozaicar la o firmă de construcţii din Iasi când a auzit despre aceste cursuri. “A fost o oportunitate pentru mine. Îmi doream să mă recalific ca dulgher şi mi s-a oferit această şansă fără să trebuiască să renunţ la serviciu. Am urmat cursurile, am obţinut calificarea de dulgher şi am fost încadrat la firma unde lucram cu această calificare. Pot spune că la mine s-au văzut imediat beneficiile acestui curs” a arătat Dan Iacob.
 
             Şi Alexandru Daniel, 38 de ani, din Iasi, vorbeşte despre şansa oferită de acest curs:”M-am înscris la aceste cursuri deoarece lucram în construcţii ca muncitor necalificat. Ştiam deja unele lucruri, dar cursul m-a ajutat să-mi completez cunoştinţele şi mi s-a oferit şansa de a obtine o diplomă în meseria de zugrav. Cu siguranţă este o şansă în plus să îmi găsesc un loc de muncă mai bun, de data aceasta ca muncitor calificat”, a spus Alexandru Daniel. “Deşi ştiam meserie şi lucram de câţiva ani buni în domeniu, nu aveam o diplomă care să-mi ateste cunoştinţele în meseria de zugrav. Prin intermediul acestui proiect am reuşit să-mi completez experienţa şi apoi să obţin diploma de calificare în urma unui examen cu probe teoretice dar şi practice. Şi cursul şi examenul au fost serioase. Cine dorea să înveţe, avea ce şi de la cine să înveţe la cursuri. De altfel, pot spune şi pot demonstra oricând că sunt calificat în ceea ce fac”, a punctat Robert Scutariu, un alt beneficiar al proiectului “CONtrain”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.