Proiectul „SMART HOURS - Centru pentru copii cu părinți plecați în străinătate”, implementat de Salvați Copiii Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Proiectul „SMART HOURS - Centru pentru copii cu părinți plecați în străinătate”, implementat de Salvați Copiii Iași

GALERIE
proiect salvati copiii
  • proiect salvati copiii
- +

Iași 25 noimebrie 2021 - Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială B. P. Hașdeu Iași a implementat proiectul „SMART HOURS - Centru pentru copii cu părinți plecați în străinătate”, co-finanțat de Consiliul Local Iași. Prin intermediul acestui proiect, au fost sprijiniți 30 de copiii din Municipiul Iași care au părinți plecați la muncă în străinătate.

Regiunea de Nord Est are un număr de 29.333 de copii care au părinți plecați, iar Iașiul se află pe locul al doilea cu un număr de 6.028 de copii din care 1.357 de copii au ambii părinți plecați, 4.025 de copii au un părinte plecat și 646 de copii au doar un părinte și acela este plecat la muncă în străinătate.

Studiile arată că migraţia părinţilor afectează grav echilibrul familiei rămase în ţară şi se răsfrânge în mod negativ mai ales faţă de copii.  Situația  copiilor  cu  părinți  plecaţi  la muncă  în  străinătate are consecințe profunde la nivel emoțional, existând riscul apariției unor tulburări psiho-comportamentale din cauza separării îndelungate de părinţi. Acestea pot avea repercusiuni la nivelul şcolarizării (putând creşte riscul de abandon şcolar), delincvenţei juvenile, violenţei şi manifestărilor depresive ce pot duce până la suicid (aşa-numitul “Sindrom Italia”).

O altă consecință îngrijorătoare o reprezintă riscul crescut de abandon școlar. Astfel, conform datelor Eurostat de la nivelul UE, în 2017 România are de departe cea mai ridicată rată de părăsire timpurie a școlii – 18,1% (https://monitorsocial.ro/data/tinerii-din-afara-oraselor-mari-au-ramas-fara-sprijin-si-cu-un-viitor-precar/).

Proiectul şi -a propus să prevină abandonul școlar în rândul a 30 de copii din Municipiul Iași care au părinți plecați la muncă în străinătate.

Pentru aceasta s-au acordat servicii de asistenţă educaţională, psihologică şi socială, precum și de dezvoltarea abilităților digitale. Astfel, cei 30 de copii au învățat cum să facă față provocărilor din online, cum să se conecteze la platformele educaționale și cum să folosească diverse aplicații și programe necesare pentru a-și realiza temele. Toate aceste activități au avut ca scop reducerea  părăsirii timpurii a școlii.

***

Proiectul „SMART HOURS – Centru pentru copii cu părinți plecați în străinătate” este derulat de Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Școala Gimnazială B.P. Hașdeu Iași și co-finanțat de Consiliul Local Iași.

Persoana de contact: Corina Mighiu – coordonator serviciu, email: corinamighiu@salvaticopiii.ro , tel. 0748 076 384

***

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.