Proiectul "Băncii de piele" de la Iaşi, pe care stă praful de ani buni, va fi reluat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Agenţia Naţională de Transplant, răspuns prompt după o semnalare a "Ziarului de Iaşi"

Proiectul "Băncii de piele" de la Iaşi, pe care stă praful de ani buni, va fi reluat

GALERIE
spiridon iasi
  • spiridon iasi
- +

 Proiectele băncilor de ţesuturi va fi reluat în cel mai scurt timp, spun reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), care au precizat că lucrările propriu-zise nu au fost încă demarate pentru că, din cauza valorii foarte mici a lucrărilor, nicio firmă de construcţie nu s-a prezentat la licitaţie.

Reacţia vine după ce "Ziarul de Iaşi" (VEZI AICI) a relatat zilele trecute despre abandonarea proiectului, în contextul eventualităţii unui accident la Iaşi similar cu tragedia de la Bucureşti. Zilele trecute, conform ANT, era în lucru o hotărâre de guvern prin care să se specifice reluarea lucrărilor în centrele în care se vor deschide bănci de ţesuturi.

Pe locul băncii de ţesuturi de la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde ar fi trebuit să fie amenajate cele 52 de module prevăzute în urmă cu cinci ani, acum cresc buruieni. Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a precizat că proiectul se află într-un punct mort deoarece Agenţia Naţională de Transplant (ANT) nu a mai dat niciun semn după verificarea documentaţiei deja existente.

Demersurile pentru înfiinţarea unei bănci de ţesuturi la Iaşi au început în 2010, prin fonduri PHARE. După ce unitatea medicală a primit de la Primăria Iaşi locul în care urmau să fie amplasate modulele şi după ce resursa umană a fost instruită, proiectul s-a blocat.

Ulterior, cele 52 de module aprobate nu au mai ajuns la Iaşi, iar investiţia în valoare de 1 milion de euro a fost abandonată. Astfel, finanţarea din fonduri europene a fost pierdută de statul român, realizarea proiectului actual fiind susţinută de Ministerul de Finanţe. Pe lângă banca de ţesut de la Iaşi, statul intenţionează să înfiinţeze structuri similare şi la Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.