Proiectul centurii uşoare a Iaşului, băgat prin votul CJ la categoria “utilitate publică”. Motivul: traversarea unor păduri
Şedinţă la CJ cu un proiect respins: cel privind execuţia bugetară pe primele nouă luni. Subiectul cel mai discutat a fost situaţia de la Şcoala Populară de Arte, prezentată sub forma unui raport care nu a necesitat votul consilierilor judeţeni.
Şedinţa aleşilor judeţului a debutat cu o dilemă în ceea ce priveşte calitatea de lider a celui mai mic grup politic din Consiliul Judeţean: Radu Ursanu a preluat această calitate de la Marian Uscatu în urma votului său şi al lui Adrian Acostoaei. Uscatu a replicat că în partid se decide şefia grupului, şi nu prin votul consilierilor, astfel că preşedintele de şedinţă, Marius Dangă, li s-a adresat la fel ambilor membri ai PMP: „domnule lider”.
Plenul a adoptat apoi pe bandă rulantă cele 37 de proiecte de hotărâre, cu o excepţie: cel privind aprobarea execuţiei bugetului general al judeţului la data de 30 septembrie.
Cititi si: O nouă Centură se naşte la Iaşi, pe banii UE. Iată traseul complet, de 73 km!
Printre cele aprobate se află trecerea obiectivului de investiţii „Înfiinţarea centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi” în categoria lucrărilor de utilitate publică de interes judeţean, ca să poată fi incluse mai uşor unele suprafeţe aflate sub regim silvic. Demersurile iniţiate cu peste trei ani în urmă se află la stadiul de documentaţie finalizată (studiu de fezabilitate, proiect tehnic etc.). Tot pentru acest proiect, aleşii au fost de acord cu transferarea a cinci segmente de drum cu o lungime totală de 21 km – adică 29 la sută din lungimea de 73 km a centurii uşoare – către Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor în perspectiva realizării acesteia.
Tot la capitolul „drumuri judeţene”, urmează campanii de asfaltare în intravilanul comunei Moşna (1 km pe DJ 244F), între Hadâmbu şi Frenciugi (2 km pe DJ 248F), respectiv modernizare pe segmente ce totalizează 6,6 km între Potângeni şi Mădârjac (DJ 282D).
Până când elevii din 25 de UAT-uri, între care toate cele cinci oraşe din judeţ şi jumătate din comunele din primul inel metropolitan al Iaşului, vor merge la şcoală în microbuze hibrid (electrice), aleşii s-au declarat de acord cu construirea de trotuare pe DJ 282 în satele Breazu şi Horleşti. Nu în ultimul rând, plenul CJ a salutat creşterea profitului brut al Aeroportului Iaşi, care va depăşi anul acesta 7,25 milioane de lei, după majorarea veniturilor.
Cititi si: Elevi din alte judeţe vor primi corn şi lapte în primul semestru. Cei din Iaşi, nu. Iată explicaţia!
După epuizarea listei de proiecte, discuţiile au continuat pe marginea raportului prezentat pe marginea situaţiei de la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici”. Aşa cum am relatat, raportul propune „înfiinţarea unui Centru Cultural care să unească instituţiile: Şcoala Populară de Arte «Titel Popovici», Ansamblul Artistic Profesionist «Constantin Arvinte» al Consiliului Judeţean Iaşi şi Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi”. Modelul a fost împrumutat de la Suceava, unde Centrul Cultural „Bucovina” include Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu” şi Direcţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. „E şi mai eficient, dar se şi rezolvă problemele de la Şcoala de Arte”, a spus liderul comisiei mixte de control care a elaborat acest raport, Radu Ursanu, arătând că va exista un singur aparat administrativ pentru toate cele trei.
„Este în concordanţă cu restructurarea pe care o anunţă guvernul pentru anumite instituţii”, a spus Constantin Şerban, şi el membru al comisiei. „Esenţial este că fiecare instituţie va avea directorul ei şi echipa ei”, a adăugat el. Concluziile raportului urmează să fie incluse într-un proiect de hotărâre.
Publicitate și alte recomandări video