Proiectul de creştere a salariilor la NATO cu 2,2% a aprins spiritele în alianţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiectul de creştere a salariilor la NATO cu 2,2% a aprins spiritele în alianţă

GALERIE
Nato
  • Nato
- +

NATO a invitat statele membre să-şi crească nivelul contribuţiei financiare în vederea creşterii salariului personalului, o cerere percepută de către unele state membre drept nepotrivită, în contextul pandemiei covid-19, declară surse diplomatice europene pentru Reuters.

Propunerea vizează o creştere a salariilor cu aproximativ 2,2% - cea mai importantă din ultimii patru ani -, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică încearcă să-şi stabilească bugetul aferent lui 2021, iar ţările europene se confruntă cu cea mai mare contracţie economică de la al Doilea Război Moindial.

Această măsură relansează tensiunile în cadrul organizaţiei înfiinţate de către 30 de state semnatare ale Tratatului Atlanticului de Nord cu scopul de a-şi asigura apărarea comună. Donald Trump a criticat în mai multe rânduri NATO, apreciind că partenerii săi europeni consideră că li se cuvine apărarea asigurată de către America. Emmanuel Macron aprecia, la rândul său, anul trecut, că NATO se află în ”moarte cerebrală”.

”Există o criză economică provocată de pandemia (covid-19), iar ei cer bani pentru o instituţie în care salariile cele mai mici sunt de 4.000 de euro. Asta e o glumă!”, şi-a exprimat indignarea un diplomat european, la curent cu dosarul.

”Să ceri statelor membre să-şi crească contribuţiile pentru a plăti, în timpul (pandemiei) covid-19, este iresponsabil”, denunţă el. O creştere a salariilor ar avea consecinţe mai importante pentru Europa, Canada şi Turcia, care au acceptat deja, în cadrul unor negocieri ale bugetului, în 2019, să-şi mărească nivelul contribuţiei la bugetul anual în sumă de 2,5 miliatde de dolari al organizaţiei, într-un gest de calmare a tensiunilor cu Washingtonul.

Aproximativ 1.000 de civili - care provin toţi din statele membre NATO - lucrează în cadrul organizaţiei internaţionale. Ei consiliază, oferă orientări şi un ajutor administrativ delegaţiilor statelor membre la sediul Alianţei.

”Salariile NATO sunt supuse unei ajustări anuale, pe baza unei metodologii convenite de către toate ţările. Ajustările (...) se fac în coordonare cu alte organizaţii internaţionae, precum OCDE, Consiliul Europei (CoE) şi Agenţia Spaţială Euroepană (ESA)”, a declarat un reprezentant al NATO, fără să facă alte comentarii. Potrivit site-ului NATO, salariul este ajustat o dată pe an, la 1 ianuarie, la momentul revizuirii anuale a fişelor de plată.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Cosmin PAȘCA

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Pentru USRPLUS, funcţia de viceprimar nu ar trebui să însemne o miză dacă partidul îşi va asuma, aşa cum a promis, rolul de filtru decizional în CL. Din contră, promovarea unui om de-a dreapta primarului va echivala în ochii ieşenilor cu o suspiciune rezonabilă de non-combat, indiferent care va fi realitatea votului în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Griji

Codrin Liviu CUȚITARU

Griji

„Nu mă pot opri din acţiune. Chiar şi atunci când, fizic, mă prăbuşesc, ca acum bunăoară, rămân în mişcare şi hălăduiesc fără ţintă, întrucât creierul meu îşi menţine fierberea în oala sub presiune a grijilor celor mai absurde... Am fost dintotdeauna o natură agitată, probabil şi din cauza unei oarecari predestinări.”

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

Bogdan ILIESCU

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

„In Bach, Beethoven and Wagner we admire principally the depth and energy of the human mind; in Mozart, the divine instinct.”/ „La Bach, Beethoven şi Wagner admirăm în principal profunzimea şi energia minţii umane; la Mozart, instinctul divin.” (Edvard Grieg)

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

pulspulspuls

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

Pentru că începuserăm ieri să vorbim, şi n-am mai apucat să intrăm în chestiune, de aranjamentele pe care le pregăteşte premarele pentru a justifica negocierile cu PSD în a pune un vice de la acest partid, şi asta zice-se pentru a putea satisface în continuare camarila băieţilor de la cumătrie care nu mai are răbdare să stea şi să aştepte cu PUZ-urile gata tocmite, haideţi să vă oferim pe azi câteva ghidaje din teren, ca să nu mai dea unii cu oiştea-n gard pe tema asta, cum am văzut deja pe ici, pe colo! 

Caricatura zilei

Dosarul Skoda

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.