Proiectul de regenerare urbană Palas - Sf. Andrei, al companiei IULIUS, va transforma o zonă centrală subdezvoltată într-una metropolitană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

Proiectul de regenerare urbană Palas - Sf. Andrei, al companiei IULIUS, va transforma o zonă centrală subdezvoltată într-una metropolitană

GALERIE
PalasPalas1Palas2Palas3Palas4Palas5Palas6
 • Palas
 • Palas1
 • Palas2
 • Palas3
 • Palas4
 • Palas5
 • Palas6
- +

 Aceasta este concluzia prezentării proiectului de revitalizare urbanistică, din cadrul conferinței – dezbatere SHARE Talks Iași, organizată de ABplus Events, alături de compania IULIUS. Cinci arhitecți internaționali din Turcia, India, Spania și România au vorbit despre cum se pot transforma orașele cu ajutorul arhitecturii și au prezentat exemple de proiecte, concepte și experiențe personale, care au trasat noi perspective.

 Printre proiectele „desenate” pentru a dezvolta orașele lumii a fost prezentat și cel propus de compania IULIUS pentru extinderea ansamblului Palas şi revitalizarea unor zone insuficient valorificate din centrul oraşului, de pe strada Sf. Andrei. Acestea vor fi redate comunității printr-o investiție în valoare de peste 335 de milioane de euro, care va contribui la consolidarea unui business district puternic și la extinderea centrului orașului. Incluzând proiectul Palas, infuzia de capital a companiei IULIUS în Iaşi va ajunge la 600 de milioane de euro, cea mai mare valoare a unei dezvoltări imobiliare din România.

 Arhitecții Matei Bogoescu (4B Arhitectura - România) și Kerem Yazgan (Yazgan Design Architecture – Turcia), care au lucrat la proiect și l-au prezentat, au subliniat că s-a acordat o atenție deosebită configurării clădirilor, astfel încât să respecte toate conurile de vizibilitate spre principalele monumente istorice ale oraşului și să garanteze prezervarea axelor vizuale esenţiale pentru peisajul cultural al Iaşului.

 Pentru extinderea ansamblului Palas, pe segmentul office este prevăzută o clădire de birouri de 10 etaje, situată pe fosta staţie de carburanţi de pe strada Sf. Lazăr. Înălţimea noului imobil nu o va depăşi pe cea a clădirii simbol a Iaşului și nu se va suprapune peste axul de vizibilitate al Palatului Culturii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. De asemenea, o clădire office cu șase etaje se construiește în proximitatea United Business Center 2. Un al treilea imobil, cu 22 de etaje, va fi amplasat în capătul străzii Palas, în spatele Palas Mall, fără a afecta circulația din zona respectivă. La fel ca și celelalte imobile propuse în proiect, și acesta va respecta conurile de vizibilitate dinspre și spre cele mai importante clădiri ale orașului.

 În plus, și esplanada Teatrului Luceafărul va fi reamenajată peisagistic, fiind integrată ca spaţiu pietonal şi de promenadă, în deplină armonie cu Palatul Culturii şi grădina Palas, iar ruinele Curţii Domneşti, situate între Palas Mall şi aripa de est a clădirii simbol, descoperite în anii î60, vor fi conservate și puse în valoare într-un circuit muzeal. Pentru Palas Mall este prevăzută o extindere cu două niveluri deasupra terasei dinspre Teatrul Luceafărul. 

 În zona Sf. Andrei, în prima fază va fi dezvoltată o clădire de birouri cu mai multe tronsoane, desfăşurată pe orizontală şi cu un regim de înălţime de maximum 7 etaje. Proiectul propune și o a două etapă, ce include un imobil cu 26 de etaje, care va respecta protejarea monumentelor istorice şi a imobilelor cu valoare arhitecturală deosebită și va păstra unghiurile de vizibilitate și punctele de percepție asupra acestora.

 Proiectul companiei IULIUS presupune investiţii de peste 5 milioane de euro în lucrări de infrastructură, care vor avea un aport important la creșterea conectivităţii și accesibilităţii zonei: va fi creată o nouă arteră de circulație, care va conecta cele două mari bulevarde centrale - Str. Anastasie Panu și Str. Palat - cu Splai Bahlui mal stâng, iar alte străzi adiacente vor fi lărgite şi modernizate. De asemenea, vor fi amenajate noi accese pietonale și piste pentru biciclete. Investiții consistente vor fi realizate și în vederea modernizării infrastructurii de utilități publice și creării de noi rețele.

 Alte 50 milioane de euro vor fi alocate amenajării a 1.500 de locuri în parcări subterane moderne, care, alături de spațiile disponibile în ansamblul Palas, vor face ca, în zona centrală, comunitatea să beneficieze de 4.000 de locuri de garare. Acestora li se adaugă și crearea a peste 500 de spații de parcare pentru biciclete.

 Noul proiect include și o componentă „green”, o investiție de peste 3 milioane de euro în noi spații verzi, care vor include fântâni arteziene, alei pietonale, arbori şi plante variate. De amenajarea lor se va ocupa aceeaşi echipă internațională de specialiști care a realizat parcul Palas. De altfel, toate imobilele sunt proiectate în conformitate cu principiile „clădirilor verzi”, fiind prevăzute cu sisteme, aparatură și echipamente de ultimă generație, cu un consum redus de energie.

 Întregul proiect de regenerare urbană va permite extinderea centrului orașului spre zonele adiacente și va reda comunității un areal nevalorificat și cu aspect de „periferie internă”.  Investiția va consolida și centrul de business al Iașului, care va atrage noi companii și va susține planurile de creștere ale celor deja prezente. Totodată, se vor crea peste 10.000 de noi locuri de muncă vor contribui la reţinerea talentelor în Iaşi şi vor oferi oportunități de carieră pentru absolvenții universităților din oraş. Ca și în cazul ansamblului Palas, primul proiect mixt din România și singurul din regiunea de nord-est a țării, noua investiție de amploare a companiei IULIUS va susţine dezvoltarea economică și socială a orașului și va contribui la creșterea nivelului de trai.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.