Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe.
Siguranţa oferită de apartenenţa la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi la Uniunea Europeană nu este proiect de ţară, ci unul dintre mijloacele necesare definirii unei viziuni, al unui ideal comunitar pe care românii să şi-l asume. Dar despre ce fel de ideal comunitar poate fi vorba?
Partidul comunist, câtă vreme a fost la putere, a avut un proiect de ţară în forma piesei de teatru tragi-comice despre utopia construirii comunismului în România. Ea, cu sloganul „de la fiecare după puteri, fiecăruia după necesităţi”, presupunea o societate oarecum similară celei din Coreea de Nord, ţară vizitată de Ceauşescu în anul 1971. A fost atât de încântat de ce a descoperit pe moşia lui Kim Ir Sen încât anul vizitei a devenit crucial pentru utopia comunistă din România, în sensul că marchează o bornă a începutului sfârşitului proiectului de ţară imaginat de partidul comunist. Din punct de vedere al urbanismului şi al amenajării teritoriului, comunismul a dus o luptă continuă pentru trecerea în proprietatea statului a tuturor terenurilor, pentru restrângerea intravilanelor şi mărirea densităţii prin schimbarea locuinţelor unifamiliale cu cartiere şi blocuri de locuinţe colective. Ca să se poată produce acest fenomen, legislaţia interbelică a trebuit să fie schimbată în întregime.
Confruntată cu agresiunea continuă a Uniunii Sovietice, alcătuire statală barbară, după cum se vede şi la moştenitoarea acestei imense structuri de putere, adică Federaţia Rusă, România Mare a avut şi ea un proiect de ţară care, în timpul scurt avut la dispoziţie nu a ajuns să capete suficientă consistenţă. Tinerele mari personalităţii, Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Vulcănescu şi mulţi alţii, visau nu doar la consolidarea geopolitică a României extinse, dar, ştiută fiind inapetenţa românilor pentru comunism, la o naţiune măreaţă creatoare de cultură, în calea barbariei asiatice. Favorizată de schimbările mai puţin brutale decât cele comuniste care au urmat, imaginea ţării a urmat calea occidentalizării, cu toate acestea mulţi arhitecţi de valoare şi-au căutat sursele de inspiraţie în filonul tradiţional. Aşa au apărut multe proiecte a căror frumuseţe s-a născut din sufletul românesc, devenit temă de cercetare în filosofie, literatură, psihologie şi sociologie, arhitectură şi urbanism. Cine şi-ar putea altfel imagina proiectul de ţară, fără cercetările multidisciplinare capabile să identifice calea spre autentic, spre propria fiinţă?
Am amintit cele două mari proiecte de ţară a căror defecţiune majoră a fost lipsa de preocupare reală pentru calitatea vieţii românilor. Din această cauză nu au avut, până la urmă, finalitatea scontată. E bine să ne reamintim că pe măsură ce nivelul de trai era în scădere de la cincinal la cincinal, nevoia de a ne reaminti cine suntem a crescut vertiginos. Căderea comunismului nu a însemnat dispariţia lui. Măcar o caracteristică inventată de Lenin a rămas în picioare, anume, confuzia legislativă. Dă-le oamenilor legi imposibil de respectat şi ajungi să-i domini, să creezi nesiguranţă. Asta s-a întâmplat în zorii noului capitalism românesc, s-au creat premisele dezvoltării neurbanizate a ţării, ori componenta importantă a proiectului de ţară este buna gospodărire a terenurilor coroborată obligatoriu în arhitectură autentică de mare valoare. Este evident că nici urbanism, nici arhitectură nu se fac, la nivelul necesar, în România.
Paşii dezastrului urbanistic au început prin reîmproprietărirea fără reguli urbanistice a foştilor proprietari de pământ din intravilanele localităţilor. S-a developat structura urbană veche pe noile structuri urbane şi s-au creat condiţiile dezordinii. A urmat legea urbanismului apărută în timp ce atelierele judeţene de proiectare urbană se desfiinţau, fără să existe nici un interes pentru funcţionarea continuă, suficientă, a acestor tipuri de proiecte. Realizarea planurilor urbanistice generale şi zonale înaintea dezvoltării localităţilor ar fi putut însemna controlul organizării spaţiale şi, mai mult, posibilitatea realizării, în condiţii economice, a reţelei de drumuri şi utilitare. Reglementarea la nivelul planurilor urbanistice zonale ar fi putut însemna ordine funcţională şi volumetrică în structura oraşelor, condiţionări de bază pentru realizare de arhitectură autentică. Şi, la fel de important am fi putut redescoperi istoria noastră urbană, temelie a reînvierii tradiţiilor şi a inovaţiilor în armonie cu ele. Dar câte nu s-ar fi putut întâmpla dacă proiectul de ţară este abordat temeinic, în adâncimea valorilor.
Curând se va dezlănţui un nou an electoral. Este posibil ca politicienii de viţă nouă să-şi susţină viziunile pe ce este fundamental, valoros, în cultura şi civilizaţia românească? Teoretic da, practic tot lupta pentru ciolanul cu fasole rămâne la baza democraţiei. În fapt este mâncarea tradiţională, de ce ne-am plânge?
Dr.arh. Ionel Corneliu Oancea este manager al unei companii de soluţii arhitecturale; a fost arhitect-şef al Iaşului
Cuvinte cheie: + proiect de tara Romania, reguli urbanism, arhitectura Romania
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.