Proiectul deputatului Filip Havârneanu a trecut de Senat: cu un pas mai aproape pentru ca studentele să poată depune sesizări anonime în cazurile de agresiune sexuală din universități (P)

luni, 09 decembrie 2024, 11:37
3 MIN
 Proiectul deputatului Filip Havârneanu a trecut de Senat: cu un pas mai aproape pentru ca studentele să poată depune sesizări anonime în cazurile de agresiune sexuală din universități (P)

Filip Havârneanu, deputat USR de Iași și secretar al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, transmite printr-un comunicat de presă că în data de 4 decembrie s-a împlinit termenul de adoptare tacită a inițiativei legislative depuse în Parlament în luna septembrie. Astfel, prima Camera sesizată, Senatul României, o trimite spre adoptare finală la Camera Deputaților.

Amintim că proiectul depus de parlamentarul ieșean prevede ca victimele abuzurilor din învățământul superior să aibă posibilitatea de a depune sesizări anonime în fața comisiilor de etică universitară. În plus, se reglementează și obligația instituțiilor de învățământ să stabilească măsuri de sprijin pentru victime, precum și sancțiuni concrete pentru abuzatori.

Inițiativa depusă de Filip Havârneanu a venit pe fondul dezvăluirilor jurnalistice din vară, când s-a aflat că profesorul Alfred Bulai de la SNSPA București a agresat sexual studente ani la rând, inclusiv în mediul academic, însă principalul impediment al victimelor în procesul de sesizare a acestor fapte a fost existența amenințărilor sau teama de răzbunare în cazul în care ar fi ieșit din anonimat prin depunerea unei plângeri. De aceea, parlamentarul de Iași a ales să realizeze un proiect care modifică Legea învățământului superior și prin care se garantează un drept esențial pentru victimele abuzurilor: eliminarea necesității de a-și dezvălui identitatea.

Studentele sunt intimidate, abuzate, reduse la tăcere, iar conducerile universităților tac și ele și se prefac că totul e în regulă. Asta în cel mai bun caz, când victimele ajung să sesizeze faptele. Însă, de cele mai multe ori, fetelor și femeilor abuzate le e frică să iasă în față, de teamă să nu suporte consecințele ulterioare, să nu fie blamate, să nu dea ochi în ochi cu abuzatorul.

Ciolacu și Deca s-au dat cu pumnii în piept că vor modifica legislația pentru etica universitară ca să sprijine victimele și, la trei luni distanță, au făcut exact opusul: au dat un regulament prin care scrie clar că se interzic sesizările anonime. Fac parcă în ciudă tuturor fetelor și femeilor traumatizate pe viață.”, a declarat Filip Havârneanu, inițiatorul proiectului de lege.

Deși nu a mai candidat pentru un nou mandat în Legislatura viitoare, Havârneanu spune că are încredere că viitorii parlamentari vor considera acest proiectul o prioritate, mai ales în contextul conturării unei noi majorități proeuropene în Parlament, care va trebui să susțină la unison toate demersurile legislative, de guvernare și de administrative benefice pentru ca țara să meargă pe un drum al prosperității. Totuși, există șansa ca acest proiect să fie votat și în următoarele două săptămâni, cât actualul Parlament încă mai este în mandat. Astfel, tânărul deputat face un apel „(…) către toți colegii care au avut interesul public drept un principiu de bază al mandatului lor: indiferent din ce partid faceți parte, nu lăsați pe mâine ce puteți face azi. Votați proiectul de lege!”, îndemnându-i pe deputați să nu tergiverseze procesul pentru următoarea Legislatură, ci să adopte proiectul cu celeritate.

În plus, Havârneanu explică și că proiectul se bucură de o largă susținere publică, întrucât a fost realizat prin consultare cu Centrul FILIA, un ONG recunoscut în sfera luptei pentru drepturile fetelor și femeilor, iar revendicări similare cu cele cuprinse în inițiativa legislativă au fost cerute și de alte organizații, precum Comunitatea Declic.
Amintim că deputatul Filip Havârneanu a fost cel mai activ parlamentar ieșean și printre cei mai activi din regiunea Moldovei, iar mandatul său poate fi rezumat în cifre prin: 278 de proiecte inițiate sau susținute (dintre care 42 devenite legi în vigoare), 115 întrebări sau interpelări parlamentare adresate Guvernului sau altor instituții și autorități publice, precum și peste 120 de luări de cuvânt în plen ori în comisiile de specialitate.

Etichete: Filip Havârneanu

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii