Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gropile de pe "Drumul groazei", Iaşi-Vaslui: proiect făcut cu picioarele. S-au cheltuit deja 70 milioane

GALERIE
Iasi Vaslui
  • Iasi Vaslui
- +

DJ 248 Iaşi-Vaslui a primit o serie de plombe, campanie care se va încheia săptămâna aceasta. Cifrele de trafic sunt duble faţă de previziunile făcute cu zece ani în urmă, când a fost modernizat drumul, iar mare parte din traficul greu s-a mutat de pe DN 24 pe ruta prin Scânteia. Drumul spre Vaslui este propus pentru lucrări de anvergură în Strategia de modernizare a drumurilor judeţene, dar nimeni nu ştie când vor fi făcute acestea.

 

La "aniversarea" a zece ani de când a fost modernizat pe bani europeni, Drumul Judeţean 248 Iaşi-Vaslui arată azi de parcă ar fi făcut războiul. De altfel, de ceva vreme, şoseaua respectivă a fost numită "drumul groazei" sau "drumul blestemat" din cauza gropilor apărute în carosabil.

Drumul nu s-a stricat în întregime. Însă gropile care apar după porţiuni lungi de câţiva kilometri de asfalt bun reprezintă veritabile capcane pentru maşinile care au prins viteză.

Finalizat în toamna anului 2011, drumul a devenit repede preferatul celor care fac ruta Iaşi-Vaslui. Mai scurt cu 6 km şi fără pante serioase cu multe curbe, precum DN 24 în Bucium, noua cale a atras şi camioanele de tonaj. Or, DJ 248 nu se compară ca fundaţie cu DN 24. Consecinţa imediată a fost că se impun lucrări de întreţinere.

Directorul de la Drumuri Judeţene ne-a spus că săptămâna trecută au fost aplicate o parte din plombele necesare, dar că vremea nu a fost prielnică reparării drumului în totalitate. "Săptămâna asta ar trebui să încheiem prima etapă de reparaţii", a precizat Ciprian Ciucan. El nu a exclus revenirea pe traseu a echipelor de întreţinere pentru remedierea altor deficienţe care cu siguranţă vor apărea în suprafaţa carosabilă în sezonul rece.

Amintim că DJ 248 este inclus în Strategia de dezvoltare şi modernizare a drumurilor judeţene, aprobată în plenul Consiliului Judeţean la şedinţa ordinară din iunie. Documentul menţionează 26 de segmente de drum propuse pentru modernizare, în total 333 km, şi două pentru reabilitare. Acestea din urmă sunt DJ 248, de la intersecţia cu Centura Iaşi până la limita cu judeţul Vaslui (prin Dumbrava, Grajduri şi Scânteia), şi DJ 208, prin Mirceşti-Hălăuceşti-Luncaşi-Cozmeşti-Stolniceni Prăjescu-Valea Seacă-Heci-Lespezi-Buda.

Însă până la reabilitarea propusă mai avem de aşteptat. Şeful Direcţiei drumurilor judeţene ne-a spus că vizează în schimb intervenţii mai consistente, respectiv aşternerea de covoare asfaltice pe segmentele mai deteriorate. Ciprian Ciucan a invocat şi cifrele de trafic care au depăşit previziunile de la proiectarea modernizării DJ 248, în 2009-2010. Acestea sunt mai mari acum decât cele de pe DN 24, nemaivorbind de traficul greu. "Din judeţul Iaşi, este cel mai circulat drum pe care îl avem în administrare", a adăugat directorul DJADP.

Ciprian Ciucan ne-a mai spus că vânătoarea autovehiculelor care depăşesc limita de tonaj a dat puţine rezultate. "Din acest motiv, în strategie, cele mai multe drumuri care urmează să fie modernizate se vor face din beton. Măcar acolo vor putea să transporte şi nu vor fi probleme", a conchis directorul de la Drumuri judeţene.

Cititi si: Strategia pentru drumuri începe cu lărgirea şoselei Iaşi-Lunca Cetăţuii

Modernizarea DJ 248, în anii 2010-2011, a costat puţin peste 70 de milioane de lei, valoarea eligibilă fiind de 59 de milioane. Lucrările au acoperit tot segmentul din judeţul Iaşi, 28,9 km, şi 8,5 km din judeţul Vaslui. Platforma drumului a fost adusă la 8 metri (3 metri, o bandă, cu 0,25 m banda de încadrare şi 0,75 m acostament). Problemele au apărut însă la doar câţiva ani de la finalizarea lucrărilor. Mass-media consemna deja în 2015 necesitatea unor lucrări de reparaţii la carosabil, intervenţii care se fac de atunci în fiecare an.

Pe de altă parte, strategia adoptată în iunie de CJ Iaşi menţionează că modernizarea acestui drum va începe cu dublarea numărului de benzi între limita municipiului Iaşi şi intersecţia cu Şoseaua de centură, la ieşirea din Lunca Cetăţuii. Un orizont de timp pentru refacerea drumului mai departe, spre judeţul Vaslui, încă nu a fost fixat.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri