Proiectul ieșean „Traista cu Sănătate”, cel mai bun din toată Uniunea Europeană. Locul I la capitolul „Healthy Lifestyle. Cities”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Proiectul ieșean „Traista cu Sănătate”, cel mai bun din toată Uniunea Europeană. Locul I la capitolul „Healthy Lifestyle. Cities”

GALERIE
traista de sanatate
  • traista de sanatate
- +

Astăzi, 2 martie, proiectul ieșean „Traista cu Sănătate” a fost desemnat câștigătorul locului 1 la capitolul „Healthy Lifesyle. Cities”, depășind proiectele depuse de Ungaria și Spania.

 

Premiul a fost acordat de Comisia Europeană orașelor care au avut inițiative de a promova un stil de viață sănătos în rândul copiilor. Proiecul Traista cu Sănătate a participat la categoria „orașe”, existând și alte două categorii, „organizații non guvernamentale” și „școli și grădinițe”.
Premiul EU Health Award subliniază rolul vital al orașelor, ONG-urilor și școlilor în întărirea democrației participative și cetățeniei active cu rol în sănătatea publică.
 
Prin acest premiu, platforma de politici pentru sănătate a Uniunii Europene promovează bunele practici din aceste orașe, ONG-uri, școli și grădinițe inspirând și pe alții să repete inițiativele în propriile locații. În acest mod, premiul este aliniat cu al treilea program de sănătate care susține identificare, diseminarea și implementarea bunelor practici care îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții într-un mod optim. 
 
Premiul acesta este finanțat de al treilea program de sănătate 2014 – 2020.
Pierre Delsoux, director general adjunct Health and Food Safety department, European Commission
 
„Vă felicit din toată inima pentru proiectul Traista cu Sănătate, un proiect ce mi-a plăcut foarte mult datorită tradițiilor care se împletesc cu elemente științifice, rezultând un material de excepție atât pentru elevi cât și pentru părinți și profesori. Este important premiul pentru dvs, însă asta vă obligă să duceți acest mesaj mai departe și vom fi atenți la cum se va propaga de acum acest proiect de sănătate în țara dvs”
 
Programul Traista cu Sănătate. Tradiții Sănătoase pentru copii sănătoși a fost lansat la Iași în anul 2012. Este un program care implică comunitatea și care are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentația și stilul de viață având la bază tradițiile culturale locale. Inițiatorul programului este prof.univ.dr. Veronica Mocanu, profesor de Fiziopatologie și comportament alimentar la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.  
 
Prof. univ. dr. Veronica Mocanu, inițiatorul proiectului „Traista cu Sănătate”
 
„Am lucrat din greu în ultimii 8 ani pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de excesul de greutate în rândul copiilor din România cât și pentru a promova un mod de viață sănătos prin alimentație și sport. Premiul de astăzi este atât o bucurie dar și o mare obligație pentru noi de a continua proiectul, de a ajunge cu materialele în cât mai multe școli din Iași și apoi din țară și pentru a avea rezultate bune în ce privește descreșterea procentului de copii obezi sau supraponderali și implementarea unui stil de viață mai sănătos în rândul copiilor vizați cu vârste între 5 și 10 ani” 
 
Cezar Elisei, managerul proiectului „Traista cu Sănătate”
„Traista cu Sănătate este  o muncă de echipă atât cantitativă cât și calitativă, o muncă solicitantă dar și foarte satisfăcătoare. A aduce bucuria și sănătatea în viața a câtorva mii de copii și părinți nu este ceva ușor de trecut cu vederea, precum indică și premiul pe care l-am câștigat, fiind practic proiectul cel mai bun din toată Europa. Acest lucru ne obligă să ne ridicăm la această exigență indicată prin încrederea pe care și-a pus-o în noi Uniunea Europeană”.
Editura Meridiane Publishing din Iași este realizatorul materialelor printate „Traista cu Sănătate” și implementatorul acestui proiect în școlile din Iași.
În ultimii 40 de ani în lume obezitatea și supraponderalitatea a crescut de 10 ori. În România evoluția prevalenței excesului de greutate în perioada 2012-2018 a crescut alarmant la copii. Studiul nostru a inclus circa 12.000 de copii și a evidențiat că prevalența obezității în 2018 în comparație cu 2012 s-a dublat în zonele urbane (de la 9 la 16%) și a crescut de 4 ori în zonele rurale (de la 3 la 12%).
 
Implementarea acestui program nu a putut fi posibilă fără ajutorul Inspectoratului Școlar Județean din Iași cu sprijinul constant al doamnei inspector general Genoveva Farcaș și a doamnei inspector Alla Apopei.
Succesul pe termen lung al Programului Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși este asigurat de parteneriatul cu Nestlé for Healthier Kids, care este sponsorul programului din anul 2020.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.