luni, 08.08.2022
Doi profesori de biologie pregătesc gratuit elevi cu situaţii financiare precare pentru a da la Medicină. Proiectul a ajuns în al treilea an. Anul acesta, dintre cei 12 elevi meditaţi, 9 au fost admişi la UMF.
Un proiect unic are loc la Iaşi de mai mulţi ani. Doi profesori meditează, voluntar, timp de un an de zile, elevii de clasa a XII-a care sunt pasionaţi de biologie şi doresc să dea admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Este vorba de soţii Mircea Nedea, profesor de biologie la Colegiul „Negruzzi“, şi Niţa Nedea, profesoară la aceeaşi disciplină la Colegiul „Eminescu“. Această familie a pregătit anul acesta 12 elevi, dintre care 9 au fost admişi în urma testului de la UMF. Proiectul SAP-ed, de studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi, se află în al treilea an de desfăşurare şi este dedicat elevilor claselor terminale de liceu ce provin din familii cu venituri reduse.
„Proiectul îşi propune să elimine inegalitatea de şanse, să-i ajute pe cei fără resurse să-şi îndeplinească visul de a deveni medici, deoarece sunt convins că şi în rândul acestor copii vor fi medici devotaţi, harnici, tenace, cu multă compasiune pentru pacienţi. De când am început proiectul, s-au înscris 104 elevi, care aparţin de 12 şcoli din oraş. Dintre aceştia au rămas 53 pe parcurs, dintre care 38 au fost admişi. Anul acesta s-au înscris 20 de elevi, opt s-au răzgândit, iar din cei 12 rămaşi 9 au fost admişi“, a declarat Mircea Nedea, coordonatorul acestui proiect.
„Este o dovadă de implicare consecventă“
Proiectul menit să ofere o a doua şansă elevilor mai săraci, care nu au banii suficienţi să facă medidaţii în particular pentru admitere, uimeşte nu doar prin concept, ci şi prin disponibilitatea celor doi soţi, care pregătesc aceşti copii fără să fie remuneraţi câte două ore pe săptămână în laboratorul de biologie al Colegiului „Negruzzi“.
Acest proiect este susţinut de numeroşi sponsori, dar şi de instituţii ieşene precum Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia „Al.I. Cuza nr. 20 Iaşi“, Editura „Universitas XXI“, cele două colegii unde predau soţii Nedea, Universitatea de Medicină, dar şi profesori universitari care predau la Universitatea Tehnică ori la „Cuza“, la Facultatea de Litere.
„Este o dovadă de implicare consecventă, de dedicare, în acest proiect pentru copii foarte buni, dotaţi intelectual, dar fără bani pentru meditaţii“, a declarat Camelia Gavrilă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Povestea din spatele acestei „poveşti“ însă impresionează într-un mod aparte. Proiectul a pornit tocmai de la un vis neîmplinit al celor doi soţi, profesori de biologie, care şi-au dorit în copilărie să ajungă medici, dar nu au avut şansa să se poată pregăti corespunzător şi să facă meditaţii. „Trebuie să ai o vocaţie specială ca să faci lucrul acesta, să poţi să-l faci. Eu am o admiraţie profundă pentru această familie de dascăli“, a menţionat şi Daniel Condurache, prorector al UTI şi profesor la secţia de jurnalism în cadrul Universităţii „Cuza“.
„Au o inimă de aur“
Soţia profesorului Nedea este alături de aceşti copii în continuare şi speră ca la anul să fie şi admişi la buget, anul acesta fiind admişi la taxă. „E o mare bucurie că aceşti copii au reuşit. Anul acesta a fost concurenţă de 7 pe loc la Medicină, şi au concurat cu elevi care s-au dezvoltat în medii excepţionale. Aici avem copii care au trăit din plin viaţa, poate cu mai multe rele. Sunt tristă deoarece am pierdut un copil excepţional, care a luat 9,93 la bac, iar în ziua examenului de admitere ne-a sunat disperat de la spital. Ne pare rău că părinţii acestuia nu i-au fost alături pe acest drum. De aceea eu şi soţul meu suntem trişti, am fost întăriţi de toate necazurile vieţii şi mereu am ieşit la suprafaţă. N-am ştiut că sunt copii care se lasă pradă disperării, şi îmi pare rău că nu am fost un psihopedagog mai bun. Dacă ar fi intrat toţi 9 la buget probabil că problemele lor ar fi fost rezolvate, însă elevii aceştia trebuie să ştie că în viaţă nu există probleme şi pierderi, doar soluţii“, a mărturisit profesoara, emoţionată.
O poveste aparte este şi cea a elevei Adina Jitaru, care a terminat la Colegiul „Negruzzi“ şi a fost admisă la Medicină. Aceasta a crescut în casa de copii şi a răzbătut în viaţă în ciuda înfăţişării plăpânde pe care o are. Aceasta ne-a mărturisit că doreşte să devină medic chirurg.
O altă elevă dă dovadă că prin muncă orice vis se poate îndeplini. „Eu am încercat şi anul trecut, însă nu am luat. Am lucrat jumătate de an, apoi cealaltă jumătate am învăţat, deoarece nu făceam faţă şi la un loc de muncă, şi la studiu. Anul acesta am fost admisă, şi ţin să mulţumesc profesorilor, care au o inimă de aur. Nu am luat din prima, însă sfatul meu pentru cei de anul acesta este să lupte. Eu mi-am dorit să intru la medicină, şi am reuşit“, a spus Mădălina Ciofu, fostă elevă la Liceul „Garabet Ibrăileanu“.
Cuvinte cheie: + profesorii Nita si Mircea Nedea, Meditatii gratuite pentru Medicina
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Controlor de tren bătut cu bestialitate de un călător. I-a cerut biletul
VIDEO Hoț de catalizatoare, prins în timpul acțiunii. Bătut măr de proprietar
Deputatul PNL Muraru, un aristocrat de mucava. Zero realizări pentru Iași! (P)
Tânărul ieșean scos din mare, la Saturn, a murit. A ignorat steagul roșu
George Simion a tocmit 42 de perechi de nași pentru nunta de pe 27 august
Un dop auto, care-i disperă pe șoferi, s-a format între Uricani și rond Valea Ursului
Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern
FOTO Evitați zona Podu de Piatră. Trafic de coșmar, cu mașini pe 3-4 rânduri
Rusia plantează în Donbas „mine fluture” . Victime sunt în special copiii
Leandro Lo, de opt ori campion mondial la Jiu Jitsu, împușcat mortal de un polițist
Un ieșean, cel mai mare datornic din țară. ANAF îi impută o creanță de 3,7 milioane de lei
Beluga ajunsă la Paris moare de foame. Nu s-a reușit salvarea ei
E jale pe Autostrada A2, în drum spe mare: patru accidente au avut loc luni dimineață
Restricții în benzinăriile din Ungaria. Maxim 20 de litri de carburant, chiar și pentru unguri
Cât de importante sunt condițiile de cazare într-un hotel? (P)
Se majorează bursele elevilor, de anul viitor. Rol important în reducerea abandonului şcolar
Taţii, obligaţi prin lege să-şi ia concediu de creştere a copilului
Ucrainenii spun că rușii au încercat atacuri în șase zone din Donețk, dar au fost respinși
VIDEO Un pod deosebit din China, vechi de 900 de ani, a ars în câteva minute
Licitații pentru 22 de locuri de parcare în Iași. Unde sunt amplasate
(VIDEO) CINIC Spațiu de relaxare pentru pensionari, amenajat chiar lângă cimitir, în Făgăraș
Costel Alexe prioritizează pe agenda guvernamentală marile proiecte ale Iașului (P)
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Marcel Iureș, chemat de 5 ori pe scenă în fața publicului. În sală s-a aflat și fiul lui Marin Preda
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.