anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Proiectul INEDIT „Meditaţii gratuite pentru Medicină“ a ajuns la al treilea an de succes

GALERIE
profesorii Nita si Mircea Nedea
 • profesorii Nita si Mircea Nedea
- +

Doi profesori de biologie pregătesc gratuit elevi cu situaţii financiare precare pentru a da la Medicină. Proiectul a ajuns în al treilea an. Anul acesta, dintre cei 12 elevi meditaţi, 9 au fost admişi la UMF.

Un proiect unic are loc la Iaşi de mai mulţi ani. Doi profesori meditează, voluntar, timp de un an de zile, elevii de clasa a XII-a care sunt pasionaţi de biologie şi doresc să dea admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Este vorba de soţii Mircea Nedea, profesor de biologie la Colegiul „Negruzzi“, şi Niţa Nedea, profesoară la aceeaşi disciplină la Colegiul „Eminescu“. Această familie a pregătit anul acesta 12 elevi, dintre care 9 au fost admişi în urma testului de la UMF. Proiectul SAP-ed, de studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi, se află în al treilea an de desfăşurare şi este dedicat elevilor claselor terminale de liceu ce provin din familii cu venituri reduse.

„Proiectul îşi propune să elimine inegalitatea de şanse, să-i ajute pe cei fără resurse să-şi îndeplinească visul de a de­veni medici, deoarece sunt convins că şi în rândul acestor copii vor fi medici devotaţi, harnici, tenace, cu multă compasiune pentru pacienţi. De când am început proiectul, s-au înscris 104 elevi, care aparţin de 12 şcoli din oraş. Dintre aceştia au rămas 53 pe parcurs, dintre care 38 au fost admişi. Anul acesta s-au înscris 20 de elevi, opt s-au răzgândit, iar din cei 12 rămaşi 9 au fost admişi“, a declarat Mircea Nedea, coordonatorul acestui proiect.

„Este o dovadă de implicare consecventă“

Proiectul menit să ofere o a doua şansă elevilor mai săraci, care nu au banii suficienţi să facă medidaţii în particular pentru admitere, uimeşte nu doar prin concept, ci şi prin disponibilitatea celor doi soţi, care pregătesc aceşti copii fără să fie remuneraţi câte două ore pe săptămână în laboratorul de biologie al Colegiului „Negruzzi“.

Acest proiect este susţinut de numeroşi sponsori, dar şi de instituţii ieşene precum Inspectoratul Şcolar Ju­deţean, Asociaţia „Al.I. Cuza nr. 20 Iaşi“, Editura „Universitas XXI“, cele două colegii unde predau soţii Nedea, Uni­versitatea de Medicină, dar şi profesori universitari care predau la Universitatea Tehnică ori la „Cuza“, la Facultatea de Litere.

„Este o dovadă de implicare consecventă, de dedicare, în acest proiect pentru copii foarte buni, dotaţi intelectual, dar fără bani pentru meditaţii“, a declarat Camelia Gavrilă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Povestea din spatele acestei „poveşti“ însă impresionează într-un mod aparte. Pro­iec­tul a pornit tocmai de la un vis neîmplinit al celor doi soţi, profesori de biologie, care şi-au dorit în copilărie să ajungă medici, dar nu au avut şansa să se poată pregăti corespunzător şi să facă meditaţii. „Tre­buie să ai o vocaţie specială ca să faci lucrul acesta, să poţi să-l faci. Eu am o admiraţie profundă pentru această familie de dascăli“, a menţionat şi Daniel Condurache, prorector al UTI şi profesor la secţia de jurnalism în cadrul Univer­sităţii „Cuza“.

„Au o inimă de aur“

Soţia profesorului Nedea este alături de aceşti copii în continuare şi speră ca la anul să fie şi admişi la buget, anul acesta fiind admişi la taxă. „E o mare bucurie că aceşti copii au reuşit. Anul acesta a fost concurenţă de 7 pe loc la Medicină, şi au concurat cu elevi care s-au dezvoltat în medii excepţionale. Aici avem copii care au trăit din plin viaţa, poate cu mai multe rele. Sunt tristă deoarece am pierdut un copil excepţional, care a luat 9,93 la bac, iar în ziua examenului de admi­tere ne-a sunat disperat de la spital. Ne pare rău că părinţii acestuia nu i-au fost alături pe acest drum. De aceea eu şi soţul meu suntem trişti, am fost întăriţi de toate necazurile vieţii şi mereu am ieşit la suprafaţă. N-am ştiut că sunt copii care se lasă pradă disperării, şi îmi pare rău că nu am fost un psihopedagog mai bun. Dacă ar fi intrat toţi 9 la buget probabil că problemele lor ar fi fost rezolvate, însă elevii aceştia trebuie să ştie că în viaţă nu există probleme şi pierderi, doar soluţii“, a mărturisit profesoara, emoţionată.

O poveste aparte este şi cea a elevei Adina Jitaru, care a terminat la Colegiul „Negruzzi“ şi a fost admisă la Medicină. Aceasta a crescut în casa de copii şi a răzbătut în viaţă în ciuda înfăţişării plă­pânde pe care o are. Aceasta ne-a mărtu­risit că doreşte să devină medic chirurg.

O altă elevă dă dovadă că prin muncă orice vis se poate îndeplini. „Eu am încercat şi anul trecut, însă nu am luat. Am lucrat jumătate de an, apoi cealaltă jumătate am învăţat, deoarece nu făceam faţă şi la un loc de muncă, şi la studiu. Anul acesta am fost admisă, şi ţin să mulţumesc profesorilor, care au o inimă de aur. Nu am luat din prima, însă sfatul meu pentru cei de anul acesta este să lupte. Eu mi-am dorit să intru la me­dicină, şi am reuşit“, a spus Mădălina Ciofu, fostă elevă la Liceul „Garabet Ibrăileanu“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.