Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!

GALERIE
poza tribuna senat
  • poza tribuna senat
- +

Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul legislativ a trecut de votul Camerei Deputaților cu o largă majoritate. Este o victorie a tuturor ieșenilor. A tuturor moldovenilor care și-au exprimat public voința, în repetate rânduri și nu au renunțat la idee nici în ruptul capului.

Este un proiect la care am muncit și în care ne-am implicat ca inițiatori, toți parlamentarii de Iași și din alte județe ale Moldovei: Botoșani, Neamț, Vaslui, Suceava, alături de parlamentari din toată țara. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Și îl susținem necondiționat în continuare. Nu numai verbal, ci prin vot. Vot care îl consfințește încă o dată (dacă mai era necesar) drept proiect prioritar.

Când am început să lucrez la raportul Comisiei de transporturi din Senat, comisie în care am avizat pozitiv proiectul de lege, tot ce îmi doream era ce își dorește orice român din zona noastră, să găsesc soluția pentru ca Autostrada A8 să devină realitate. Întrebări, interpelări, clarificări, solicitări de informații și analize de documente, cam asta a stat la baza scrierii raportului. Și mă bucură nespus faptul că rezultatul este, iată, unul pozitiv. Munca de documentare și de convingere a colegilor din alte județe își arată roadele.

Se afirmă în spațiul public și că această lege are un rol formal, nici nu ajută nici nu încurcă. Viitorul va demonstra ce rol poate avea această lege pentru proiectul construcției autostrăzii.

Cert este că cu și fără această lege, mai sunt pași importanți de făcut. Pași care trebuie calculați atent, argumentați și fundamentați. Asta înseamnă mai puțină demagogie și încercări de manipulare pe acest subiect și mai multe informații clare, concrete, făcute public într-un mod transparent. Și, bineînțeles, unitate!

Resping orice încercare de a considera această autostradă ca fiind scumpă. Am solicitat ministrului transporturilor să justifice sumele avansate în ultima vreme care arată o creștere ”din pix” a costurilor. Până la revizuirea SF-urilor, există o singură valoare, cea stabilita în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern și anume 4,072 mld. euro plus TVA. Nu 8, nu 9, nu 7 mld. de euro! Fac apel la toți colegii să reținem valoarea stabilită oficial de Guvernul României și să contrazicem orice afirmații diferite!

Primul pas este revizuirea SF-ului pe cele trei tronsoane și, din documentele oficiale pe care le dețin, secțiunea Iași - Tg. Neamț este în stadiul cel mai avansat al acestei etape.

Trebuie urgentată scoaterea la licitație pentru proiectare tehnică și execuția construcției pe secțiunea Iași-Pașcani-Tg. Neamț. DN28 Iași - Tg. Frumos începe sa fie sufocat de traficul din ce în ce mai intens, fiind unul dintre cele mai circulate drumuri naționale din țară, ceea ce, alături de necesitatea dezvoltării economice a zonei de nord-est, face ca autostrada să fie vitală.

Avem nevoie ca ministrul transporturilor, de oriunde va fi după remaniere, Iași, Bacău sau alt județ, să conștientizeze NECESITATEA acestei autostrăzi pentru zona de nord-est și pentru dezvoltarea echilibrată a întregii țări.

 

Senator Vasile Toma
Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.