Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 23.01.2022

Comunicat de presă

Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!

GALERIE
poza tribuna senat
 • poza tribuna senat
- +

Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul legislativ a trecut de votul Camerei Deputaților cu o largă majoritate. Este o victorie a tuturor ieșenilor. A tuturor moldovenilor care și-au exprimat public voința, în repetate rânduri și nu au renunțat la idee nici în ruptul capului.

Este un proiect la care am muncit și în care ne-am implicat ca inițiatori, toți parlamentarii de Iași și din alte județe ale Moldovei: Botoșani, Neamț, Vaslui, Suceava, alături de parlamentari din toată țara. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Și îl susținem necondiționat în continuare. Nu numai verbal, ci prin vot. Vot care îl consfințește încă o dată (dacă mai era necesar) drept proiect prioritar.

Când am început să lucrez la raportul Comisiei de transporturi din Senat, comisie în care am avizat pozitiv proiectul de lege, tot ce îmi doream era ce își dorește orice român din zona noastră, să găsesc soluția pentru ca Autostrada A8 să devină realitate. Întrebări, interpelări, clarificări, solicitări de informații și analize de documente, cam asta a stat la baza scrierii raportului. Și mă bucură nespus faptul că rezultatul este, iată, unul pozitiv. Munca de documentare și de convingere a colegilor din alte județe își arată roadele.

Se afirmă în spațiul public și că această lege are un rol formal, nici nu ajută nici nu încurcă. Viitorul va demonstra ce rol poate avea această lege pentru proiectul construcției autostrăzii.

Cert este că cu și fără această lege, mai sunt pași importanți de făcut. Pași care trebuie calculați atent, argumentați și fundamentați. Asta înseamnă mai puțină demagogie și încercări de manipulare pe acest subiect și mai multe informații clare, concrete, făcute public într-un mod transparent. Și, bineînțeles, unitate!

Resping orice încercare de a considera această autostradă ca fiind scumpă. Am solicitat ministrului transporturilor să justifice sumele avansate în ultima vreme care arată o creștere ”din pix” a costurilor. Până la revizuirea SF-urilor, există o singură valoare, cea stabilita în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern și anume 4,072 mld. euro plus TVA. Nu 8, nu 9, nu 7 mld. de euro! Fac apel la toți colegii să reținem valoarea stabilită oficial de Guvernul României și să contrazicem orice afirmații diferite!

Primul pas este revizuirea SF-ului pe cele trei tronsoane și, din documentele oficiale pe care le dețin, secțiunea Iași - Tg. Neamț este în stadiul cel mai avansat al acestei etape.

Trebuie urgentată scoaterea la licitație pentru proiectare tehnică și execuția construcției pe secțiunea Iași-Pașcani-Tg. Neamț. DN28 Iași - Tg. Frumos începe sa fie sufocat de traficul din ce în ce mai intens, fiind unul dintre cele mai circulate drumuri naționale din țară, ceea ce, alături de necesitatea dezvoltării economice a zonei de nord-est, face ca autostrada să fie vitală.

Avem nevoie ca ministrul transporturilor, de oriunde va fi după remaniere, Iași, Bacău sau alt județ, să conștientizeze NECESITATEA acestei autostrăzi pentru zona de nord-est și pentru dezvoltarea echilibrată a întregii țări.

 

Senator Vasile Toma
Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X