anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!

GALERIE
poza tribuna senat
 • poza tribuna senat
- +

Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul legislativ a trecut de votul Camerei Deputaților cu o largă majoritate. Este o victorie a tuturor ieșenilor. A tuturor moldovenilor care și-au exprimat public voința, în repetate rânduri și nu au renunțat la idee nici în ruptul capului.

Este un proiect la care am muncit și în care ne-am implicat ca inițiatori, toți parlamentarii de Iași și din alte județe ale Moldovei: Botoșani, Neamț, Vaslui, Suceava, alături de parlamentari din toată țara. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Și îl susținem necondiționat în continuare. Nu numai verbal, ci prin vot. Vot care îl consfințește încă o dată (dacă mai era necesar) drept proiect prioritar.

Când am început să lucrez la raportul Comisiei de transporturi din Senat, comisie în care am avizat pozitiv proiectul de lege, tot ce îmi doream era ce își dorește orice român din zona noastră, să găsesc soluția pentru ca Autostrada A8 să devină realitate. Întrebări, interpelări, clarificări, solicitări de informații și analize de documente, cam asta a stat la baza scrierii raportului. Și mă bucură nespus faptul că rezultatul este, iată, unul pozitiv. Munca de documentare și de convingere a colegilor din alte județe își arată roadele.

Se afirmă în spațiul public și că această lege are un rol formal, nici nu ajută nici nu încurcă. Viitorul va demonstra ce rol poate avea această lege pentru proiectul construcției autostrăzii.

Cert este că cu și fără această lege, mai sunt pași importanți de făcut. Pași care trebuie calculați atent, argumentați și fundamentați. Asta înseamnă mai puțină demagogie și încercări de manipulare pe acest subiect și mai multe informații clare, concrete, făcute public într-un mod transparent. Și, bineînțeles, unitate!

Resping orice încercare de a considera această autostradă ca fiind scumpă. Am solicitat ministrului transporturilor să justifice sumele avansate în ultima vreme care arată o creștere ”din pix” a costurilor. Până la revizuirea SF-urilor, există o singură valoare, cea stabilita în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern și anume 4,072 mld. euro plus TVA. Nu 8, nu 9, nu 7 mld. de euro! Fac apel la toți colegii să reținem valoarea stabilită oficial de Guvernul României și să contrazicem orice afirmații diferite!

Primul pas este revizuirea SF-ului pe cele trei tronsoane și, din documentele oficiale pe care le dețin, secțiunea Iași - Tg. Neamț este în stadiul cel mai avansat al acestei etape.

Trebuie urgentată scoaterea la licitație pentru proiectare tehnică și execuția construcției pe secțiunea Iași-Pașcani-Tg. Neamț. DN28 Iași - Tg. Frumos începe sa fie sufocat de traficul din ce în ce mai intens, fiind unul dintre cele mai circulate drumuri naționale din țară, ceea ce, alături de necesitatea dezvoltării economice a zonei de nord-est, face ca autostrada să fie vitală.

Avem nevoie ca ministrul transporturilor, de oriunde va fi după remaniere, Iași, Bacău sau alt județ, să conștientizeze NECESITATEA acestei autostrăzi pentru zona de nord-est și pentru dezvoltarea echilibrată a întregii țări.

 

Senator Vasile Toma
Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.