Proiectul pasajelor din Podu Roş merge mai departe. ”Este singurul răspuns pe care pot să îl dau”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Proiectul pasajelor din Podu Roş merge mai departe. ”Este singurul răspuns pe care pot să îl dau”

GALERIE
pasaj podu rosd
  • pasaj podu rosd
- +

Mihai Chirica, în cadrul dezbaterii cu asociaţiile care cereau suspendarea: „Dacă găsim lucruri corijibile de substanţă, intervenim împreună şi, eventual, modificăm”. Ce argumente au reprezentanţi ai societăţii civile pentru a suspenda licitaţia de proiectare?

Licitaţia de proiectare a pasajelor supraterane din Podu Roş îşi urmează cursul firesc spre contractare. Aceasta este una dintre concluziile unei dezbateri online care a avut loc zilele trecute pe tema oportunităţii construirii celor două pasaje. Suspendarea licitaţiei în curs era una dintre solicitările societăţii civile, organizatorul dezbaterii fiind Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA). „Nu există o fundamentare legală pentru care să suspenzi o procedură publică de achiziţie, cel puţin în acest moment. Dar, vă promit că voi contacta personal APTA, şi ne aşezăm la masă, cu toate documentele pe care le avem, analizăm împreună, dacă găsim, să spunem, lucruri corijibile de substanţă, intervenim împreună şi, eventual, modificăm şi în tema de proiectare, dar, deocamdată este singurul răspuns pe care pot să îl dau”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul dezbaterii.

Edilul-şef al Iaşului a susţinut oportunitatea construirii celor două pasaje în special prin faptul că acest proiect rezolvă o „zonă de conflict” de trafic în intersecţia Podu Roş. Potrivit acestuia, mijloacele de transport şi şoferii care vor tranzita intersecţia dinspre Nicolina sau Bucium-Socola spre Centru şi retur o vor putea face în condiţii mai bune, în contextul în care traficul de pe splaiuri va fi preluat de pasajele supraterane. În schimb, experţi în mobilitate urbană care au participat la dezbatere au subliniat că construirea celor două pasaje va induce şi mai mult trafic. Aceştia au subliniat că astfel de pasaje reprezentau o soluţie acum câteva zeci de ani, trendul actual în Europa fiind adoptarea de alte soluţii în favoarea transportului alternativ în detrimentul maşinii. În acelaşi timp, există riscul supraaglomerării intersecţiilor de după Podu Roş, zona Podului de Piatră fiind văzut ca principalul „punct fierbinte” din acest punct de vedere.

O altă problemă ridicată de societatea civilă a vizat faptul că potenţialul ca zona Bahluiului să devină loc de agrement va scădea semnificativ odată cu implementarea proiectului pasajelor. În schimb, primarul a susţinut că iniţiativa transformării zonei Bahluiului ca loc de promenadă rămâne în picioare şi a declarat că, recent, proiectul a primit şi avizul de mediu. Nu în ultimul rând, un alt aspect abordat de societatea civilă a făcut referire la oportunitatea finanţării proiectului pasajelor din fonduri europene în detrimentul altor iniţiative care ar putea favoriza un transport alternativ. Investiţia pentru construirea a două pasaje supraterane în Podu Roş a fost estimată la 70 milioane lei. Deocamdată, Primăria are în desfăşurare licitaţia de proiectare a lucrărilor, ofertele companiilor interesate fiind aşteptate la începutul lunii decembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.