Proiectul pasajelor din Podu Roş merge mai departe. ”Este singurul răspuns pe care pot să îl dau”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Proiectul pasajelor din Podu Roş merge mai departe. ”Este singurul răspuns pe care pot să îl dau”

GALERIE
pasaj podu rosd
  • pasaj podu rosd
- +

Mihai Chirica, în cadrul dezbaterii cu asociaţiile care cereau suspendarea: „Dacă găsim lucruri corijibile de substanţă, intervenim împreună şi, eventual, modificăm”. Ce argumente au reprezentanţi ai societăţii civile pentru a suspenda licitaţia de proiectare?

Licitaţia de proiectare a pasajelor supraterane din Podu Roş îşi urmează cursul firesc spre contractare. Aceasta este una dintre concluziile unei dezbateri online care a avut loc zilele trecute pe tema oportunităţii construirii celor două pasaje. Suspendarea licitaţiei în curs era una dintre solicitările societăţii civile, organizatorul dezbaterii fiind Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA). „Nu există o fundamentare legală pentru care să suspenzi o procedură publică de achiziţie, cel puţin în acest moment. Dar, vă promit că voi contacta personal APTA, şi ne aşezăm la masă, cu toate documentele pe care le avem, analizăm împreună, dacă găsim, să spunem, lucruri corijibile de substanţă, intervenim împreună şi, eventual, modificăm şi în tema de proiectare, dar, deocamdată este singurul răspuns pe care pot să îl dau”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul dezbaterii.

Edilul-şef al Iaşului a susţinut oportunitatea construirii celor două pasaje în special prin faptul că acest proiect rezolvă o „zonă de conflict” de trafic în intersecţia Podu Roş. Potrivit acestuia, mijloacele de transport şi şoferii care vor tranzita intersecţia dinspre Nicolina sau Bucium-Socola spre Centru şi retur o vor putea face în condiţii mai bune, în contextul în care traficul de pe splaiuri va fi preluat de pasajele supraterane. În schimb, experţi în mobilitate urbană care au participat la dezbatere au subliniat că construirea celor două pasaje va induce şi mai mult trafic. Aceştia au subliniat că astfel de pasaje reprezentau o soluţie acum câteva zeci de ani, trendul actual în Europa fiind adoptarea de alte soluţii în favoarea transportului alternativ în detrimentul maşinii. În acelaşi timp, există riscul supraaglomerării intersecţiilor de după Podu Roş, zona Podului de Piatră fiind văzut ca principalul „punct fierbinte” din acest punct de vedere.

O altă problemă ridicată de societatea civilă a vizat faptul că potenţialul ca zona Bahluiului să devină loc de agrement va scădea semnificativ odată cu implementarea proiectului pasajelor. În schimb, primarul a susţinut că iniţiativa transformării zonei Bahluiului ca loc de promenadă rămâne în picioare şi a declarat că, recent, proiectul a primit şi avizul de mediu. Nu în ultimul rând, un alt aspect abordat de societatea civilă a făcut referire la oportunitatea finanţării proiectului pasajelor din fonduri europene în detrimentul altor iniţiative care ar putea favoriza un transport alternativ. Investiţia pentru construirea a două pasaje supraterane în Podu Roş a fost estimată la 70 milioane lei. Deocamdată, Primăria are în desfăşurare licitaţia de proiectare a lucrărilor, ofertele companiilor interesate fiind aşteptate la începutul lunii decembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.