Proiectul refacerii clinicii stomatologice din Boltă este blocat de aproximativ 4 luni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

O scrisoare pierdută între Primărie şi Universitatea de Medicină.

Proiectul refacerii clinicii stomatologice din Boltă este blocat de aproximativ 4 luni

GALERIE
clinica
  • clinica
- +

O solicitare transmisă Primăriei Iaşi de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) se rătăceşte pe drum de aproape patru luni. Documentul, în care universitatea solicită municipalităţii un teren pe care să construiască o casă de apă pentru Poli­clinica de Stomatologie Infantilă, întârzie să ajungă la Primărie, cu toate că UMF l-a trimis de pe 3 februarie. Universitatea are nevoie să construiască bazinul de apă pentru a obţine avizul ISU necesar de­marării proiectului de reabilitare a clădirii în care se află policlinica. Centrul de stomatologie infantilă are nevoie urgentă de reabilitare întrucât, în prezent, este mai degrabă o sursă de îmbolnăvire, decât una care să asigure un tratament medical decent. 

Potrivit re­prezentanţilor UMF, primele demersuri privind amplasarea gospodăriei de apă au fost demarate la sfârşitul lunii ianuarie 2015. Iniţial, s-a luat în calcul un teren din spatele clădirii, teren la care a făcut referire edilul oraşului într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“ săptămâna trecută. Universitatea a arătat însă că, după ce a fost informată că terenul din spatele policli­nicii este o proprietate privată, a găsit un alt amplasament. Având în vedere că nici pe acesta nu putea fi amenajat bazinul de apă, întrucât se afla într-un parc, UMF a trimis la începutul lunii februarie o altă propunere Primăriei Iaşi, prin care cere să primească terenul pe care se află compresoarele policlinicii, teren aflat pe partea dreaptă a pasajului G. Muzicescu, în sensul de mers dinspre strada Lăpuşneanu spre Bulevardul Independenţei.

Terenul este proprietatea Primăriei şi se află în administrarea Spitalului „Sfântul Spiridon“, aşa cum şi policlinica a fost până acum doi ani. Însă dacă atunci cele două entităţi au predat policlinica UMF, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu terenul pe care se află compresoarele policlinicii. „În prezent, lucrările de reabilitare nu pot fi demarate pentru că nu avem acest aviz ISU, pe care îl putem obţine doar după ce facem dovada că avem o gospodărie de apă“, au mai precizat reprezentanţii UMF. 

În replică, primarul Mihai Chi­rica a explicat că universitatea nu a obţinut încă terenul de la Primăria Iaşi pentru că în ultimul document primit se face referire la cel din parc, caz în care nu se poate schimba destinaţia acestuia. „Univer­sitatea nu a primit încă un teren pentru a construi acea gospodărie de apă pentru că solicitarea acesteia vizează un spaţiu dintr-un parc, teren căruia nu-i putem modifica destinaţia, conform prevederilor legale. Prin urmare, vom căuta o soluţie mai bună şi o vom comunica UMF“, a explicat Mihai Chirica, primarul oraşului. Edilul a făcut, însă, referire la penultima solicitare a universităţii şi nu la cea curentă, pentru care Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ aşteaptă un răspuns. 

Centrul stomatologic de referin­ţă se confruntă, în prezent, cu probleme grave, din cauză că în cei 36 de ani de la înfiinţare nu a fost niciodată reabi­litată clădirea în care funcţionează. În clinică se pot vedea crăpături, pereţi infiltraţi cu apă, mobilier rupt, toalete neîngrijite. Aici se desfăşoară, pe de o parte, activitate didactică susţinută de profesori medici şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi, pe de altă parte, activitate medicală. Doctorii stomatologi îngrijesc pacienţi adulţi şi copii. Conform proiectelor pe care universitatea şi le-a propus până în 2020, Poli­clinica de Stomatologie Infantilă va fi transformată într-un centru mo­dern de sănătate orală, printr-o investiţie de 3,5 milioane de euro, bani proprii ai UMF. Potrivit proiectului, în termen de 24 de luni de la demararea lucră­rilor pe o suprafaţă de 2.500 de mp, policli­nica va beneficia de lucrări fundamentale de reabilitare şi consolidare. 

Citeste si: Unitate medicală universitară sau focar de infecţie în centrul Iaşului?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.