Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proiectul spitalului mobil dă în clocot în ajunul alegerilor. Se deschide după vot?

GALERIE
spital mobil iasi
  • spital mobil iasi
- +

Preşedintele CJ reclamă controalele numeroase şi tergiversarea emiterii ultimelor avize. Alături de el, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru îi cere socoteală ministrului Sănătăţii pentru lipsa facilităţilor care puteau fi luate din banii europeni. Printr-un comunicat, prefectul judeţului a dat din nou asigurări că toate instituţiile din subordinea sa au ca prioritate punerea în funcţiune a complexului medical instalat la Leţcani.

„Facem plângere penală împotriva miniştrilor Tătaru şi Alexe pentru zădărnicirea comba­terii bolilor“, a anunţat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, într-o conferinţă de presă. Maricel Popa s-a arătat revoltat că spitalul mobil amplasat la Leţcani nu poate să primească pacienţi, deşi are autorizaţie sanitară de funcţionare emisă vinerea trecută de Direcţia de Sănătate Publică. Practic, mai lipsesc autorizaţiile de mediu şi de securitate la incendiu. Şeful CJ a spus că instalaţia de apă, inclusiv o staţie de epurare, e deja făcută de Apavital.

Popa s-a plâns şi de numeroasele controale, de la Curtea de Conturi şi de la Inspecţia de Stat. „Este cea mai controlată investiţie din ţară“, a spus el. „Ce vină am eu că acest spital arată mult mai bine decât celelalte spitale de campanie? Ce vină am eu că acest spital arată mult mai bine decât Spitalul «Sf. Spiridon»?“, a întrebat Maricel Popa. „Poate că săptămâna viitoare voi intra în greva foamei“, a mai spus el, după ce a precizat că următoarea şedinţă ordinară a CJ va fi în prima miercuri de după alegerile locale.

Alături de şeful CJ, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a contestat „blocarea politică“ a spitalului mobil, acuzând chiar că „strategia autorităţilor în această pandemie este greşită“. „Operaţionalizarea acestui spital înseamnă că ceilalţi pacienţi cronici pot să primească tratament normal la unităţile medicale ieşene“, a subliniat medicul.

El i-a adresat şi câteva întrebări ministrului Nelu Tătaru: „Câte ventilatoare aţi adus în România? Cele 200 de pe 14 martie încă nu au ajuns. Unde sunt cele două mi­lioane de teste de la Unifarm? Unde sunt toate facilităţile me­dicale pe care le-aţi promis? Au fost bani europeni, 3,1 milioane de euro, pe care nu i-aţi folosit. În aceste condiţii, putem alege strategia corectă, bazată pe viaţa oamenilor şi ştiinţă sau haosul pe care îl vedem astăzi în România. Autorităţile ar trebui să se trezească până nu este prea târziu“, a afirmat Ciuhodaru. 

Prezent la conferinţa de presă, avocatul Radu Iulian Rusu a invocat articolul 352 din Codul Penal, cel privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi aspus că, „în acest moment, se lucrează la o plângere penală împotriva celor care se fac răspunzători de punerea acestor bariere în funcţionarea spitalului mobil“.

Pe de altă parte, într-un comunicat remis ieri redacţiei, prefectul Marian Grigoraş s-a arătat mâhnit de declaraţiile făcute de preşedintele CJ şi a reamintit „angajamentul instituţiilor aflate în coordonarea Instituţiei Prefectului de a sprijini activ şi constant echipa managerială a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» în vederea operaţionalizării“ spitalului mobil, acum secţie externă a instituţiei medicale menţionate.

El a precizat că, până ieri, nu fusese depusă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean documentaţia tehnică pentru avizarea în ce priveşte securitatea la incendiu, în vreme ce Agenţia de Protecţie a Mediului „a demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului în vederea emiterii acordului de mediu“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri