anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiectul spitalului mobil dă în clocot în ajunul alegerilor. Se deschide după vot?

GALERIE
spital mobil iasi
  • spital mobil iasi
- +

Preşedintele CJ reclamă controalele numeroase şi tergiversarea emiterii ultimelor avize. Alături de el, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru îi cere socoteală ministrului Sănătăţii pentru lipsa facilităţilor care puteau fi luate din banii europeni. Printr-un comunicat, prefectul judeţului a dat din nou asigurări că toate instituţiile din subordinea sa au ca prioritate punerea în funcţiune a complexului medical instalat la Leţcani.

„Facem plângere penală împotriva miniştrilor Tătaru şi Alexe pentru zădărnicirea comba­terii bolilor“, a anunţat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, într-o conferinţă de presă. Maricel Popa s-a arătat revoltat că spitalul mobil amplasat la Leţcani nu poate să primească pacienţi, deşi are autorizaţie sanitară de funcţionare emisă vinerea trecută de Direcţia de Sănătate Publică. Practic, mai lipsesc autorizaţiile de mediu şi de securitate la incendiu. Şeful CJ a spus că instalaţia de apă, inclusiv o staţie de epurare, e deja făcută de Apavital.

Popa s-a plâns şi de numeroasele controale, de la Curtea de Conturi şi de la Inspecţia de Stat. „Este cea mai controlată investiţie din ţară“, a spus el. „Ce vină am eu că acest spital arată mult mai bine decât celelalte spitale de campanie? Ce vină am eu că acest spital arată mult mai bine decât Spitalul «Sf. Spiridon»?“, a întrebat Maricel Popa. „Poate că săptămâna viitoare voi intra în greva foamei“, a mai spus el, după ce a precizat că următoarea şedinţă ordinară a CJ va fi în prima miercuri de după alegerile locale.

Alături de şeful CJ, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a contestat „blocarea politică“ a spitalului mobil, acuzând chiar că „strategia autorităţilor în această pandemie este greşită“. „Operaţionalizarea acestui spital înseamnă că ceilalţi pacienţi cronici pot să primească tratament normal la unităţile medicale ieşene“, a subliniat medicul.

El i-a adresat şi câteva întrebări ministrului Nelu Tătaru: „Câte ventilatoare aţi adus în România? Cele 200 de pe 14 martie încă nu au ajuns. Unde sunt cele două mi­lioane de teste de la Unifarm? Unde sunt toate facilităţile me­dicale pe care le-aţi promis? Au fost bani europeni, 3,1 milioane de euro, pe care nu i-aţi folosit. În aceste condiţii, putem alege strategia corectă, bazată pe viaţa oamenilor şi ştiinţă sau haosul pe care îl vedem astăzi în România. Autorităţile ar trebui să se trezească până nu este prea târziu“, a afirmat Ciuhodaru. 

Prezent la conferinţa de presă, avocatul Radu Iulian Rusu a invocat articolul 352 din Codul Penal, cel privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi aspus că, „în acest moment, se lucrează la o plângere penală împotriva celor care se fac răspunzători de punerea acestor bariere în funcţionarea spitalului mobil“.

Pe de altă parte, într-un comunicat remis ieri redacţiei, prefectul Marian Grigoraş s-a arătat mâhnit de declaraţiile făcute de preşedintele CJ şi a reamintit „angajamentul instituţiilor aflate în coordonarea Instituţiei Prefectului de a sprijini activ şi constant echipa managerială a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» în vederea operaţionalizării“ spitalului mobil, acum secţie externă a instituţiei medicale menţionate.

El a precizat că, până ieri, nu fusese depusă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean documentaţia tehnică pentru avizarea în ce priveşte securitatea la incendiu, în vreme ce Agenţia de Protecţie a Mediului „a demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului în vederea emiterii acordului de mediu“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.