Proiectul turnului de 15 etaje din Oancea-Tătăraşi rămâne doar proiect
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Proiectul turnului de 15 etaje din Oancea-Tătăraşi rămâne doar proiect

GALERIE
esplanada-oancea
  • esplanada-oancea
- +

Planul Urbanistic Zonal a fost trimis instanţei de către prefect, după ce inspectorii în construcţii au descoperit mai multe deficienţe. Primarul susţine că e o confuzie, dar că „e bine că se doreşte respectarea judicioasă a legii“.

Planul Urbanistic Zonal aprobat la începutul anului trecut pentru construirea unui turn cu 15 niveluri la capătul Esplanadei Oancea a fost suspendat de Instituţia Prefectului. Locuitorii din zonă au protestat în mai multe rânduri pe esplanadă, iar mai multe sesizări au ajuns pe masa prefectului judeţului, care le-a transmis pentru verificare inclusiv Inspectoratului Regional în Construcţii Nord-Est Bacău (IRC Nord-Est). Băcăuanii „au constatat existenţa unei serii de abateri de la legislaţia în vigoare“, precizează un comunicat al Prefecturii, care menţionează deficienţe legate de planşele din documentaţia urbanistică, de înălţimea maximă a clădirii, precum şi în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului local de urbanism. A fost invocată şi ignorarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

„Ca urmare a sesizării IRC Nord-Est cu privire la legalitatea HCL 96/2018 (prin care s-a aprobat PUZ-ul respectiv, n.r.), Instituţia Prefectului - judeţul Iaşi a promovat acţiune la instanţa de contencios administrativ competentă împotriva HCL 96/2018, solicitându-se anularea acesteia ca nelegală“, se menţionează în comunicatul citat. „Din acest moment, HCL 96/2018 este suspendată de drept, până la o decizie a instanţei“, a precizat prefectul Marian Şerbescu.

Decizia a fost salutată de liberali, care i-au susţinut public pe protestatarii din Oancea. „Remarc faptul că, doar în urma unor puternice presiuni publice, doar în urma unor proteste şi acţiuni ferme de revoltă civică, cei din majoritatea PSD-ALDE-Chirica încep să se preocupe, chiar şi mimetic, de interesul public“, a declarat Marius Bodea, preşedintele PNL-municipiul Iaşi. Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica s-a arătat oarecum surprins.

„Din punctul meu de vedere, partea tehnică pe care o invocă inspectorul de la Bacău este complet eronată în interpretare, pentru că vorbeşte despre faptul că limitele OCPI pe desenul făcut de elaboratorul PUZ-ului nu sunt egale. Nu este adevărat. Planul Urbanistic Zonal este un plan orientativ care reglementează un regulament de urbanism. Nu stabileşte limite. Este ca şi cum am spune că pe acest teren vom semăna grâu şi porumb în diverse procente, după care la autorizare vii şi spui că ai 1.400 mp de grâu şi 1.000 mp de porumb şi le delimitezi cu borne. Deci este o confuzie de natură tehnică. Dar nu asta e important, ci faptul că se verifică şi este bine că se doreşte respectarea judicioasă a legii“, a declarat, ieri, primarul Iaşului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.