anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Proiectul unei firme ieşene de arhitectură, nominalizat la un important premiu internaţional. Cum îi puteţi acorda votul dumneavoastră

GALERIE
electra
  • electra
- +

Proiectul unei construcții industriale din Miroslava a fost nominalizat la un important premiu internațional de arhitectură și are nevoie de voturi, până pe 15 februarie, pentru a ajunge printre finaliști.  Centrul de Industrie electronică Electra, proiectat de firma de arhitectură A+noima, concurează, la secțiunea arhitectură industrială pentru premiul Clădirea Anului 2023 oferit de prestigioasa publicație ArchDaily.

“Bineînțeles că e mereu plăcut să primești validare și apreciere pentru eforturile făcute, dar poate mai relevant este că un astfel de premiu ar pune Iașul pe harta arhitecturii contemporane (poate chiar la nivel mondial). Într-un context în care calitatea spațiilor nou  construite este extrem de slabă (așa cum e Iașul), orice construcție de valoare este ca o gură de aer proaspăt și o demonstrație că putem să facem și lucruri așa cum trebuie ele făcute, de fapt — corect, coerent, cu responsabilitate și cu grijă fața de oameni și mediu”, crede arhitecta Alexandra Berdan, fondatoarea firmei de arhitectura A+noima, care a semnat proiectul Centrului de Industrie Electronică de la Miroslava.

Alexandra Berdan este fiica fondatorului grupului de firme Electra, Marian Berdan. Electra SRL era în 2021 pe locul al treilea în România la categoria “Fabricarea produselor electronice de larg consum”, cu o cifră de afaceri de aproape 16,5 milioane de lei. PCB-Electra, care desfășoară activități de “Fabricare a altor componente electronice” era pe locul 12 la nivel național între firmele cu același obiect de activitate, iar EMS-Electra, care se ocupă cu „fabricarea subansamblurilor electronice (module)” a avut o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei. “Chiar dacă exista o legătură de rudenie între mine și beneficiarul acestui proiect, nu cred că asta are vreo relevanță asupra calității proiectului în sine. Cred că am reușit să facem împreună - arhitecți, proiectanți-colaboratori, furnizori, executanți și beneficiari - un proiect foarte bun. Iar asta s-a realizat cu foarte multă muncă, dedicare și resurse financiare destul de puține, raportate la valoarea creată în final”, mărturisește, în așteptarea voturilor, Alexandra Berdan.

11.000 de metri pătraţi de spaţii mixte

Centrul de Industrie Electronică din Iași a fost dezvoltat pe 11.000 de metri pătrați de spații de producție, birouri, spații tehnice și de reprezentare, într-un ansamblu de trei hale industriale și, așa cum e descris pe pagina de concurs a publicației ArchDaily, “include principii de sustenabilitate care îmbunătățesc calitatea mediului interior, sporesc confortul utilizatorilor spațiilor și reduc costurile de exploatare: ventilație naturală controlată; lumină naturală în toate spațiile de lucru; optimizare volumetrică; izolare termică foarte eficientă; gestionarea integrată a apelor pluviale”.

“Acum, pentru al 14-lea an consecutiv, le încredințăm cititorilor noștri responsabilitatea de a recunoaște și de a recompensa proiectele care au un impact în profesie prin intermediul premiilor ArchDaily 2023 Building of the Year Awards”, se arată în descrierea concursului de arhitectură Clădirea anului 2023, de pe platforma ArchDaily, acolo unde organizatorii îndeamnă: „Votând, faceți parte dintr-o rețea imparțială și distribuită de jurați și colegi. În următoarele săptămâni, inteligența dumneavoastră colectivă va filtra peste 4.500 de proiecte - până la doar 15 proiecte remarcabile - cele mai bune din fiecare categorie de pe ArchDaily”,

Până pe 15 februarie, utilizatorii platformei ArchDaily pot vota câte un proiect din cele 15 categorii de proiecte de arhitectură existente în concurs. Pe 15 februarie vor fi anunțați cei cinci finaliști ai fiecărei categorii din concurs, iar a doua rundă de votare, pentru deciderea câștigătorilor, va avea loc în săptămâna 15 – 23 februarie. În ultima zi din acest interval vor fi anunțate proiectele care au strâns cele mai multe voturi și au câștigat titlul de construcția anului 2023 la fiecare categorie.

Care sunt atuurile proiectului

Care au fost atuurile proiectului de la Iași în competiția internațională? “Au ajutat mult și fotografiile lui Laurian Ghinițoiu (poate cel mai bun fotograf de arhitectură român) care au pus în valoare, extrem de bine, calitățile arhitecturale ale fabricii Electra: lumina, rigoarea compoziției arhitecturale, simetria, ritmul, transparența, scara umană a spațiilor”, crede Alexandra Berdan.

Potrivit Wikipedia, ArchDaily este unul dintre cele mai populare site-uri de arhitectură din întreaga lume, cu 17,9 milioane de cititori lunari și aproximativ 283 de milioane de vizualizări de pagini pe lună începând cu 2022. A fost fondat în 2008, de arhitecții chilieni David Basulto și David Assael, ArchDaily include trei site-uri regionale în spaniolă, unul în portugheză și altul în chineză. Are un parteneriat cu Pritzker Architecture Prize și a fost unul dintre cei cinci finaliști pentru premiul "Best Online Magazine" în cadrul Mashable's 2009 Open Web Awards. În prezent are sediul în Santiago, cu birouri în Berlin, Shanghai și Mexico City. În 2020, ArchDaily a fost achiziționată de compania media elvețiană NZZ Mediengruppe. Chiar dacă detaliile achiziției nu au fost dezvăluite oficial, estimările au plasat prețul în jurul a 10 milioane de euro.

Prin inițiativa lor, creatorii publicației și-au propus să ofere “mai multe informații și instrumente unui număr mai mare de oameni din întreaga lume, nivelând accesul la cunoștințele de arhitectură și încurajând schimbul de idei între profesioniști din diverse medii, deschizând arhitectura pentru toată lumea și nu doar pentru câțiva privilegiați”.

Iar o incursiune printre proiectele din concurs, toate însoțite de fotografii mai mult sau mai puțin impresionante, poate fi și un mod plăcut de relaxare, pentru că oferă perspectiva unor arhitecți din întreaga lume în ce privește construcțiile de locuințe, arhitectură medicală, arhitectură industrială, educațională, sportivă, culturală, sau de ospitalitate, precum și propuneri de construcții pentru birouri, arhitectură de interior, arhitectură comercială, arhitectură publică și peisagistică sau religioasă. Proiectul firmei ieșene A+noima poate fi văzut și votat aici:

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.