Proiectul Universităţii Tehnice pentru reducerea abandonului şcolar, evaluat cel mai bun într-o competiţie naţională de granturi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

Proiectul Universităţii Tehnice pentru reducerea abandonului şcolar, evaluat cel mai bun într-o competiţie naţională de granturi

GALERIE
foto generala Universitatea Tehnica 1
  • foto generala Universitatea Tehnica 1
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) are primul proiect din ţară şi singurul evaluat cu peste 90 de puncte în competiţia naţională „Schema de granturi competitive pentru universităţi - Centre de Învăţare (SGCU-CI) finanţate din Proiectul privind Învăţământul Secundar (ROSE)”.

În clasamentul realizat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă de la Ministerul Educaţiei Naţionale, proiectul TUIASI are 92,50 puncte şi este pe prima poziţie din lista celor ce vor fi finanţate, cu o sumă estimată de aproximativ 906.000 de lei. Pe poziţia a doua este un proiect propus de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu 87,50 puncte, iar pe poziţia a treia proiectul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu 86,50 puncte.

Numele proiectului este „Reducerea abandonului şcolar al studenţilor din anul întâi prin activităţi remediale şi de consiliere în Centrul de învăţare din cadrul TUIASI - REMEDIUM”. În cadrul acestuia, TUIASI va realiza la parterul Căminelor T5 - T6 din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” un centru de învăţare care va avea spaţii pentru activităţi remediale, activităţi de consiliere la diferite discipline şi diverse activităţi de dezvoltare personală. Întreg proiectul este dedicat studenţilor din anul I, grupul ţintă fiind tinerii care provin din medii defavorizate, în cazul cărora există riscul mai mare de a abandona studiile universitare, însă este deschis tuturor studenţilor înmatriculaţi la Politehnica ieşeană.

„Toate activităţile derulate în acest proiect au rolul de a uşura adaptarea studenţilor la mediul universitar - în proiect se vor desfăşura activităţi în alte spaţii ale universităţii timp de un an, până când acest centru va fi înfiinţat. Ideea proiectului ROSE este de a creşte rata de retenţie a elevilor şi studenţilor în şcoală, miza fiind reducerea abandonului şcolar. Sunt fonduri care provin de la Banca Mondială şi există trei tipuri de proiecte - cele de tip centru de învăţare, cele de timp punte, care creează o legătură între licee şi universităţi, şi proiectele ROSE necompetitive, care s-au acordat în mod automat facultăţilor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, director de proiect şi prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

În cadrul acestei ramuri de finanţare al proiectelor ROSE necompetitive au fost realizate evaluări de către experţii Băncii Mondiale, s-au alocat o serie de punctaje şi, până în prezent, au intrat la finanţare trei proiecte la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi la Facultatea de Textile, Pielărie şi Management Industrial de la TUIASI. „Vom oferi diferite consultaţii la materii generale din anul I, dar avem şi diverse activităţi de petrecere a timpului liber, de recreere, pentru a-i ajuta pe studenţii din anul I să se integreze mai uşor în viaţa universitară. Centrul de învăţare va avea o proprie identitate, va fi o bibliotecară angajată acolo, un program deschis în permanenţă, miza fiind de a creşte rata de retenţie a studenţilor de anul I. Va exista o sală de lectură, o sală centrală care permite organizarea de workshop-uri şi va fi dotat cu un sistem multimedia ce permite accesul cu studenţi şi profesori aflaţi oriunde în lume”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.