Promisiune: O cincime din Autostrada Iaşi - Târgu Mureş va fi realizată cu bani din PNRR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Promisiune: O cincime din Autostrada Iaşi - Târgu Mureş va fi realizată cu bani din PNRR

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat, la Iaşi, că aproximativ 60 de kilometri din Autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş vor avea ca finanţare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar banii pentru ceilalţi 260 de kilometri vor fi asiguraţi prin Programul Operaţional Transporturi.

Marcel Boloş a spus, miercuri seară, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că Autostrada A8 Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş va măsura 320 de kilometri, iar două segmente din autostradă vor fi prinse la finanţare prin PNRR.

"Am identificat soluţia de finanţare pentru autostrada A8, şi anume, capătul estic, care asigură legătura între Moţca, Târgu Neamţ şi Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, va fi propunerea noastră pentru includerea în facilitatea de redresare şi rezilienţă, instrument financiar pe care îl avem la dispoziţie. Şi capătul vestic al autostrăzii, cel care asigură legătura între Miercurea Nirajului şi Târgu Mureş, cu o lungime de 25 de kilometri, va fi de asemenea propunerea noastră pentru includerea în facilitatea de redresare şi rezilienţă. Aşadar, am făcut un pas uriaş pentru implementarea Autostrăzii Unirii, am făcut un pas uriaş pentru un mare proiect de infrastructură de transport al României", a spus Marcel Boloş.

El a precizat că aceste două segmente vor trebui finalizate cel târziu în anul 2026, suma necesară ridicându-se în total la 160 de milioane de euro.

Cât priveşte tronsonul montan al Autostrăzii A8, care este şi cel mai greu de realizat şi care presupune costuri de câteva miliarde de euro, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Transporturi.

Ministrul Marcel Boloş a mai precizat că a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri din Iaşi, iar în cadrul reuniunii a discutat şi despre alte proiecte de infrastructură din Moldova.

"Am discutat în această seară (miercuri seară - n.r.) despre trei proiecte de infrastructură de transport pentru regiunea Moldova. Practic, trei proiecte pentru infrastructura de transport care însumează peste 1.200 de kilometri de autostradă cu un buget de peste nouă miliarde euro. Este vorba despre autostrada A8, legătura dintre Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, care are o lungime de 320 de kilometri şi o valoare estimată la cinci miliarde de euro. Apoi de Autostrada A7, care asigură legătura între Ploieşti - Paşcani - Siret, care are o lungime de 421 de kilometri şi o valoare estimată de 2,2 miliarde de euro. Al treilea proiect de importanţă majoră pentru regiunea Moldova, Autostrada A13, legătura dintre Braşov-Bacău, cu o lungime de 180 de kilometri şi o valoare estimată de 1,9 miliarde de euro. Cele trei proiecte de infrastructură de transport definesc şi reconfigurează viitorul economic al regiunii Moldova", a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că guvernul liberal alocă cea mai mare importanţă dezvoltării Moldovei, el precizând că Autostrada Unirii (A8 - n.r.) va avea resursele financiare necesare.

"Suntem în situaţia în care Guvernul PNL alocă cea mai mare importanţă dezvoltării Moldovei. Autostrada Unirii are şi susţinere, dar va avea şi resursele financiare pentru a fi implementată. Ca moldovean, susţin toate proiectele de infrastructură care pot aduce dezvoltare în regiunea noastră, fie că vorbim de A7 (Siret - Ploieşti, n.r.) Autostrada Nordului, A13 (Braşov – Bacău, n.r.) sau Autostrada Unirii. Toate sunt vitale pentru dezvoltarea Moldovei", a spus şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.