anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Un miliard pe ruta Londra - Iaşi - Chişinău

Promisiunea care l-a făcut pe Anton să-i lucească ochii: „Bani sunt mulţi, enorm“

GALERIE
judecatorul Dan Anton
  • judecatorul Dan Anton
- +

Magistratul de la Curtea de Apel Iaşi ar fi fost intermediar într-o afacere în care un om de afaceri italian se lăuda în convorbirile telefonice că a obţinut o finanţare de un miliard, fără a nominaliza moneda. „Bani sunt mulţi, enorm“, îi spunea afaceristul lui Anton, potrivit stenogramelor de la dosar. Anton şi iubita sa ar fi reuşit să aranjeze o întâlnire între omul de afaceri italian şi ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Ruxanda Glăvan. Întâlnirea a avut loc chiar în sediul Guvernului din statul vecin.

Procurorii Direcţiei Naţionale Antico­ruţie (DNA) îl plasează pe judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, într-o afacere în care ar fi urmat să se in­vestească o sumă foarte mare de bani. Potrivit referatului de arestare întocmit de anchetatori în cazul magistratului ieşean, acesta a fi trebuit să intermedieze relaţia dintre oameni de afaceri din Italia şi Gu­vernul Republicii Moldova, pentru o sumă „enorm de mare“, după cum se arată în stenogramele de la dosar. 

Anton a reuşit, alături de iubită, să ajungă la Guvernul Republicii Moldova 

Negocierile dintre judecătorul Dan Anton şi oamenii de afaceri italieni Renato Del Gatto şi Fiorenzo Polloni ar fi început pe 18 septembrie 2014, potrivit referatului de arestare. Cei doi italieni au reşedinţa în municipiul Botoşani şi au avut mai multe întâlniri şi discuţii telefonice cu Anton şi Marina Moglan, iubita judecăt­orului, scopul fiind „facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova“. 

În cursul discuţiilor, Anton ar fi acceptat să primească o sumă de bani şi un post de director pentru iubita sa, spunând că va interveni, în schimb, pe lângă Vlad Filat, fostul prim-ministrul al Republicii Moldo­va, dar şi pe lângă alţi membri ai Guver­nului. Pe 23 septembrie 2015, Anton şi iubita sa ar fi reuşit chiar să intermedieze o întâlnire între Renato Del Gatto şi Ru­xan­da Glăvan, ministru al Sănătăţii din ţara vecină. Întâlnirea ar fi avut loc în sediul Guvernului şi la ea ar mai fi participat şi un alt om de afaceri basarabean. 

Finanţare de la Londra 

Procurorii mai spun că italianul Del Gatto intenţiona să construiască opt spitale în Moldova, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. În schimb, italianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, lui revenindu-i 10% din afacere. Îna­inte de întâlnirea de la Guvernul Repu­blicii Moldova, pe 14 august, Anton ar fi fost contactat telefonic de Del Gatto, care i-a spus că se afla în Londra, unde a ob­ţinut o linie de finanţare. A doua zi, italia­nul a cuantificat finanţarea la un miliard, fără a oferi detalii despre moneda la care se referea. Tot atunci, afaceristul i-ar fi spus judecătorului că, dacă va interveni pe lângă membrii guvernului din ţara vecină, va fi „foarte mulţumit, nu mulţumit, foarte mulţumit“. Anton i-ar fi spus atunci că poate face acest lucru prin intermediul unui afacerist basarabean „care are intrare bine în guvern“. Într-o altă conversaţie, italianul i-ar fi spus judecătorului ieşean că a rezolvat tratativele de la Londra şi că „bani sunt mulţi, enorm“. 

Afacerea la care face referire DNA s-a amânat pentru că unul dintre afaceriştii implicaţi a intrat în concediu. Între timp, procurorii au intervenit în acest caz şi l-au reţinut pe judecătorul Anton, aflat în prezent în arest preventiv. Italianul Del Gatto este şi el cercetat în dosar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.