anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Proprietara unei case din Tătăraşi n-o poate consolida, pentru că vecinul nu este de acord

GALERIE
autorizatie, blocare, renovat, casa
 • autorizatie, blocare, renovat, casa
- +

Proaspătă proprietară a unei case vechi din Tătărași, o ieșeancă și-a văzut blocată dorința de a o reconstrui. Vecinii și-au dat acordul, cu excepția unuia, care a refuzat ferm. Cazul a ajuns în instanță, dar până acum judecătorii nu au dat o soluție definitivă.

M.L.H. a cumpărat casa de pe stradela Nicoriță la mijlocul lui iunie. Este vorba de un imobil de 66 mp, construit pe un teren de doar 150 mp. Imediat, a început demersurile pentru consolidarea și reamenajarea locuinței. La începutul lunii iulie, s-a prezentat cu dosarul de autorizare la unul dintre vecini, G.B., pentru a obține de la acesta acordul necesar. A fost însă refuzată hotărât. Nu a avut altă variantă decât să se adreseze Judecătoriei, cerând emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să fie suplinit acordul vecinului respectiv. În acțiunea sa, femeia susține că vecinul și-ar fi condiționat acordul, cerându-i ca în schimbul semnăturii, să-i repare gardul. M.L.H. a declarat că repararea casei este urgentă, aceasta aflându-se în curs de autodemolare și existând riscul ca bucăți din imobil să cadă în stradă. În plus, în cazul autodemolării, documentația făcută pentru consolidare ar deveni inutilă, femeia pierzând astfel banii cheltuiți deja pentru autorizare. Consolidarea și reamenajarea locuinței nu l-ar afecta pe G.B. în niciun fel, opoziția sa constituind astfel un abuz de drept. Magistrații Judecătoriei l-au chemat pe G.B. să-și explice poziția. El a precizat că refuzul său pleacă de la un litigiu cu M.L.H., aflat de altfel pe rolul instanței și acuzând-o pe femeie că ar fi prezentat acte false.

Conform legii, prin intermediul unei ordonanțe președințiale se dispun măsuri temporare, care nu suferă amânare, fără a se interveni asupra fondului unei probleme. Judecătorii au apreciat însă că prin pronunțarea unei ordonanțe, tocmai acest lucru s-ar întâmpla. Mai mult, decizia ar fi una definitivă, nu temporară. „Suplinirea acordului vecinilor pentru obţinerea autorizaţiei de consolidare şi reamenajare are un caracter ireversibil. Odată dispusă suplinirea acordului pârâtului la înregistrare, nu se mai poate reveni asupra acesteia. Mai mult, suplinirea acordului nu poate fi considerată vremelnică, în condiţiile în care suplinirea consimţământului unei persoane este o măsură definitivă şi ireversibilă, partea neputând să îşi retragă consimţământul odată exprimat”, au explicat magistrații. Ei nu au fost convinși nici de caracterul urgent al acțiunii. Ca urmare, acțiunea lui M.L.H. a fost respinsă. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, existând încă posibilitatea apelului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.