Proprietarii de apartamente din Iași îi așteaptă pe studenți cu o surpriză: prețuri mai mari cu circa 10%

sâmbătă, 14 septembrie 2024, 03:10
6 MIN
 Proprietarii de apartamente din Iași îi așteaptă pe studenți cu o surpriză: prețuri mai mari cu circa 10%

În prezent, Iașul este pe locul al patrulea în topul orașelor cu cele mai mari chirii, la egalitate cu Timișoara. Prețul mediu al chiriei ar fi aici, potrivit imobiliare.ro, de 400 de euro/lună

Studenții și persoanele care vin în Iași în această toamnă și sunt în căutarea unei locuințe trebuie să se aștepte la prețuri mai mari în comparație cu perioada precedentă. Conform specialiștilor Imobiliare.ro, sfârșitul toamnei va veni cu creșteri ale tarifelor pentru închirierea de apartamente, în condițiile în care, în Iași, chiriile au crescut deja cu până la 11% față de anul trecut. Aceeași sursă mai arată că principalele criterii ale persoanelor aflate în căutarea unei locuințe de închiriat sunt: accesul la mijloacele de transport în comun, apartamente dotate cu centrală termică sau care pun la dispoziția chiriașilor și un loc de parcare. Mai mult, dacă sunteți în căutarea unui apartament și aveți animale de companie, trebuie să vă înarmați cu răbdare: 89% dintre proprietarii de locuințe vă vor refuza. Imobiliare.ro a desfășurat în luna august două sondaje de opinie: unul în rândul persoanelor care se aflau activ în căutarea unei locuințe de închiriat și un altul în rândul agenților imobiliari. În acest fel, platforma specializată în piața tranzacțiilor imobiliare a reușit să realizeze o frescă a momentului.

 

Prioritățile chiriașilor: prețul, localizarea și confortul

Una dintre concluzii a fost că prețul chiriei rămâne principalul diferențiator. Dintre prețul chiriei, localizarea apartamentului și calitatea locuirii, 35% din cele 1609 persoane aflate în căutarea unei locuințe s-ar uita mai întâi la preț. Iar 80% dintre ei spun că nu vor să plătească pentru chirie mai mult de 30% din veniturile lor lunare.

Potrivit Imobiliare.ro, 63% dintre agenții imobiliari cred că prețurile solicitate pe piața închirierilor de locuințe va crește până la sfârșitul toamnei

 

Însă localizarea este aproape la fel de importantă, potrivit sondajului: 34% dintre respondenți ar fi interesați în primul rând de o locuință cu acces la mijloacele de transport în comun. Într-un interviu acordat recent în studioul TV al „Ziarului de Iași”, antreprenoarea Irina Schrotter a făcut recent aceeași observație referitoare la importanța tot mai mare pe care o capătă localizarea locuințelor, într-un oraș sufocat de trafic cum este Iașul, accesul cât mai rapid. “Acele cupluri care în urmă cu câțiva ani și-au cumpărat case în localitățile de la periferia Iașului, pentru că voiau liniște și spațiu liber pentru copii, acum caută să-și cumpere și un apartament în oraș, cât mai aproape de școala copiilor, care au crescut între timp”.

Sondajul realizat în luna august 2024 de Imobiliare.ro relevă că localizarea tinde să devină la fel de importantă ca și prețul chiriei, între criteriile luate în considerare în alegerea locuinței de închiriat.

 

În ce privește calitatea locuirii, 31% dintre respondenți ar pune acest aspect pe primul loc, considerându-l chiar mai important decât prețul sau localizarea. Pentru Iași, Irina Schrotter a menționat acest aspect ca fiind un trend. Ea crede că și pentru ieșeni va începe să devină din ce în ce mai important ceea ce le oferă dezvoltatorii sau, în acest caz, proprietarii de locuinţe. Cert este, remarcă imobiliare.ro, că prezența unei centrale termice în apartament sau o locuință care vine la pachet cu un loc de parcare sunt printre cele mai căutate.

Accesul la mijloacele de transport în comun (44%), centrala termică (25%) și un loc de parcare (14%) sunt cele mai importante facilități luate în considerare de potențialii chiriași, potrivit platformei Imobiliare.ro

Creșterea chiriilor în toamna aceasta: Ce spun specialiștii din domeniu

Dintre agenții imobiliari chestionați, două treimi s-au declarat convinși că scumpirile chiriilor vor fi observate deja până la sfârşitul toamnei, iar un sfert dintre aceștia cred că majorările vor fi mai mari de 10%. Doar 3% dintr-un total de 202 agenți imobiliari din toată țara cred că prețurile chiriilor ar putea să scadă.

În prezent, Iașul este pe locul al patrulea în topul orașelor cu cele mai mari chirii, la egalitate cu Timișoara. Prețul mediu al chiriei ar fi aici, potrivit imobiliare.ro, de 400 de euro/lună, în timp ce în București și Cluj-Napoca prețul mediu solicitat la închiriere pentru apartamentele cu două camere este de 550 euro/lună, în Brașov e de 499 euro/lună, iar în Constanța e de 450 euro/lună.

La Iași, proprietarii au crescut chiriile la garsoniere cu 7% față de vara trecută, la apartamentele cu două camere chiriile au crescut cu 5% față de perioada anterioară, iar la cele cu trei camere creșterile medii ale chiriilor au fost de 11%, mai precizează sursa citată. Pentru apartamentele din centrul Iașului, chiriașii trebuie să ia în calcul o cheltuială lunară medie de 500 de euro/lună. Cu toate acestea, zona centrală e cea mai căutată de potențialii chiriași, alături de Copou-Sărărie, unde chiria medie este de 450 euro/lună, Păcurari-Canta și Tătărași (chirie medie 380 euro/lună).

 

Chiriașii cu animale de companie: o provocare în piața imobiliară

Majoritatea proprietarilor de apartamente sunt dispuși să negocieze chiria, au mai observat specialiștii în imobiliare. Însă nu cu oricine. Proprietarii de animale de companie au doar 11% șanse să își găsească o locuință de închiriat. Ei reprezintă categoria de clienți cea mai evitată de către proprietari. Animalele de companiei îi sperie pe aceștia de aproape două ori mai mult decât îi sperie chiriașii care nu au un venit stabil (aceștia din urmă sunt evitați de jumătate  de 49% dintre proprietari, față de 89% care îi evită pe chiriașii cu animale de companie)

Chiriașii cu animale de companie sunt evitați de 89% dintre proprietarii de apartament, potrivit sondajului realizat în august 2024 de Imobiliare.ro în rândul a 202 agenții imobiliare din România

 

Familiile cu copii mici sunt evitate de 29% dintre proprietari, iar studenţii de 28%. Dintre aceștia, studenților pare să le fie cel mai ușor să își găsească o locuință. Există diferențe și între studenți, remarca recent pentru „Ziarul de Iași” unul dintre recenzorii de la Recensământul Populației și Locuințelor 2021. Potrivit acestuia, centrul Iașului este nelocuit de proprietari. Cel mai adesea, apartamentele din zona centrală sunt închiriate studenților străini, “în special celor musulmani, care nu beau și nu fac distrugeri în casă. Nu mi-am imaginat, până să particip la recensământ, că eu, ca român, aș putea fi dezavantajat”, a remarcat acesta.

Fie că sunteți în căutarea unui apartament de închiriat, fie că așteptați clienți pentru apartamentul pe care vreți să îl oferiți cu chirie, e bine să știți că în 84% din cazuri chiriașii vizionează 2-5 locuințe înainte de a lua o decizie. Iar 73% dintre proprietari au tot între 2-5 întâlniri cu potențiali clienți, pentru a-și prezenta proprietatea. Așa că, dacă aveți un apartament de închiriat, șansa de a-l închiria  din prima crește foarte mult, dacă îl faceți, de exemplu, prietenos cu animalele de companie.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii