Din 2025 ieșenii vor plăti la Primărie un nou „bir”: taxă pentru construit adăposturi în caz de catastrofă sau război. La cât ajunge?

duminică, 12 ianuarie 2025, 04:19
3 MIN
 Din 2025 ieșenii vor plăti la Primărie un nou „bir”: taxă pentru construit adăposturi în caz de catastrofă sau război. La cât ajunge?

Primăria Iași a instituit o nouă taxă specială, care va fi achitată începând cu 2025. Proprietarii de apartamente care au plătit impozitul la început de an au putut constata că noua taxă a apărut deja în sistem, și poartă titulatura de „taxă de protecție civilă”. Noua taxă va aduce încasări de 1,7 milioane lei la bugetul local.

Taxa va fi achitată de toți proprietarii de imobile (persoane fizice și juridice) și reprezintă „2% din valoarea impozitului pe clădiri, dar nu mai puțin de 10 lei pentru fiecare contribuabil care datorează impozit pe clădiri către bugetul local”. „Sunt exceptate de la plata taxei speciale pentru protecție civilă instituțiile publice, asociațiile, fundațiile și celelalte persoane juridice fără scop patrimonial care au sediul pe raza municipiului Iași”, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local (CL) din decembrie 2024. În context, amintim că, prin intermediul aceleiași decizii, CL a aprobat creșterea cu 10% (rata inflației) a tuturor taxelor și impozitelor locale.

Taxa de protecție civilă este achitată și la momentul autorizării unor lucrări, în cazul construcțiilor la care este obligatorie realizarea de adăposturi civile. Aceasta reprezintă 0,2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construire pentru clădiri rezidențiale sau clădiri anexă la acestea, calculată la emiterea autorizațiilor de construire pentru executarea de construcții cu aria desfășurată mai mică de 600 mp.

În această situație, excepție de la plata taxei se aplică în cazul executării lucrărilor de intervenție în primă urgență pentru punerea în siguranță a construcțiilor, precum și lucrări la lăcașuri de cult sau la monumente istorice. „Dacă în clădirile cu statut de monument se desfășoară activități comerciale, scutirea de la plata taxei de autorizare nu se aplică”, potrivit hotărârii CL.

Cum vor fi utilizați banii din taxa de protecție civilă

Veniturile realizate din încasarea taxei de protecție civilă vor avea destinație precisă în ceea ce privește utilizarea fondurilor. Conform Primăriei, banii vor fi folosiți exclusiv pentru activități pe linie de protecție civilă. „Menținerea în stare de operativitate a fondului de adăpostire existent și asigurarea protecției prin adăpostire a populației Municipiului Iași – lucrări de întreținere, igienizare sau repararea și dotarea adăposturilor de protecție civilă special construite”, arată reprezentanții municipalității.

În același timp, fondurile vor putea fi utilizate pentru alte investiții, dotări și activități derulate de Compartimentul de Protecție Civilă din cadrul Primăriei.

„Plata cu întârziere a taxei de protecție civilă atrage după sine majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate”, se mai precizează în hotărârea CL adoptată la finalul anului trecut. Estimarea Primăriei este că, în acest an, noua taxa va genera încasări de 1,7 milioane lei.

Care au fost motivele pentru introducerea taxei

Posibilitatea de a introduce taxa de protecția civilă a fost reglementată încă din anul 2004. „Consiliile județene, Consiliul General al Municipiului București, consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor și consiliile locale ale sectoarelor municipiului București stabilesc, în condițiile legii, taxe speciale pe linia protecției civile”, se arată la articolul 25, lit. d) a Legii 281/2004 privind protecția civilă.

Un audit intern realizat în 2023 a concluzionat că o taxă specială similară a fost în vigoare la Iași până în 2019. În urma raportului de audit, a fost făcută o analiză a necesității și oportunității introducerii taxei de protecție civilă. Ulterior, în august 2024, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a aprobat un plan de măsuri privind activitatea de adăpostire la nivelul județului Iași.

„Alocarea de fonduri necesare aducerii în stare de operativitate a tuturor adăposturilor de protecție civilă (…) pentru asigurarea gradului de protecție a populației prin adăpostire”, este una dintre măsurile dispuse de CJSU în regim de obligație pentru toate localitățile din județ.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii