Propunere inedită: bugetare participativă la CJ. „Toţi ieşenii pot hotărî cum se cheltuie o parte din banii judeţului”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Propunere inedită: bugetare participativă la CJ. „Toţi ieşenii pot hotărî cum se cheltuie o parte din banii judeţului”

GALERIE
cj, iasi
  • cj, iasi
- +

Consilierii judeţeni ai alianţei USR PLUS propun în premieră pentru CJ alocarea a 5 milioane de lei pentru bugetare participativă. „Toţi ieşenii pot hotărî cum se cheltuie o parte din bugetul judeţului prin depunerea şi votarea proiectelor din comunitatea lor”, se arată în prezentarea iniţiativei.

„Consiliul Judeţean poate finanţa înfiinţarea unui parc, modernizarea drumurilor judeţene, săli şi terenuri de sport, proiecte privind calitatea aerului şi multe alte. Totul, pornind de la o idee pe care oricine o poate depune foarte uşor răspunzând la un set minim de întrebări. Fiecare idee va intra într-o competiţie de propuneri pe care o poate vota oricine din judeţul Iaşi. Consiliul Judeţean va pune în practică ideea care primeşte cele mai multe voturi”, a explicat Etienne Ignat paşii de la iniţiere până la aprobarea finanţării.

În ţară, sistemul este deja aplicat de câteva administraţii judeţene, cum e CJ Călăraşi, şi de foarte multe primării, covârşitor din vestul ţării. La Iaşi, o intenţie similară a fost aplicată de consilierii liberali în 2018, dar, deşi sprijinită la nivel declarativ de primarul Mihai Chirica, aleşii din Consiliul Local au făcut front împotriva ideii celor de la PNL. La începutul anului în curs, primarul a repus ideea pe tapet, dar tot numai la nivel declarativ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.