Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Propunere inedită pentru rezolvarea crizei economice generate de coronavirus

GALERIE
obligatiuni euro
  • obligatiuni euro
- +

Spania va propune în Consiliul European de astăzi o soluţie financiară surprinzătoare pentru rezolvarea crizei economice provocate de coronavirus: emiterea de către UE a unor obligaţiuni perpetue în valoare de 1,5 trilioane de euro (”perpetual bonds”), care nu trebuie răscumpărate niciodată şi sunt purtătoare de dobândă scăzută. Aceste obligaţiuni perpetue ar urma să strângă rapid suma necesară ajutării economiilor lovite dur de criză, sume ce vor fi direcţionate către statele membre sub formă de granturi nerambursabile şi care nu se vor constitui în datorie comună.

Soluţia guvernului condus de premierul Pedro Sanchez a fost prezentată în exclusivitate de ziarul spaniol El Pais, care a publicat şi documentul de poziţie cu care executivul de la Madrid va intra în şedinţa Consiliului European de astăzi.

Obligaţiunile perpetue sunt un instrument financiar rar utilizat de state ori companii. Ele nu trebuie răscumpărate niciodată, sunt purtătoare ale unor dobânzi constante şi presupun un grad mare de încredere al investitorilor în entitatea care le emite. Un exemplu sunt obligaţiunile perpetue emise de guvernul Marii Britanii pentru a-şi finanţa efortul financiar din Primul Război Mondial sau cele emise de autorităţi locale olandeze în secolul 17 şi deţinute acum de Universitatea Yale.

Propunerea Spaniei are rolul de a înlătura opoziţia Olandei, Germaniei şi a altor state nordice care nu îşi doresc să preia datoria ţărilor din sudul UE sub forma obligaţiunilor clasice (coronabondurile cerute insistent de Italia, Grecia, Portugalia şi Spania în primele luni ale pandemiei). Statele nordice, mai ales Olanda şi Germania, nu vor să îşi asume datoriile uriaşe ale statelor din sud, iar obligaţiunile perpetue ar înlătura exact această reticenţă. Practic, dacă instrumentul propus de Spania va fi acceptat de restul statelor, dobânda pentru aceste obligaţiuni perpetue (circa 5 miliarde de euro anual) ar urma să fie plătită de Comisia Europeană, un efort mic în comparaţie cu bugetul UE.

SURSA: G4MEDIA

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri