Propunere legislativă pentru declararea municipiului Iași "Capitală Istorică a României"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Comunicat de presă

Propunere legislativă pentru declararea municipiului Iași "Capitală Istorică a României"

GALERIE
foto toma
  • foto toma
- +

Parlamentarii de Iași și Bacău au conlucrat pentru introducerea în procedură legislativă a proiectului: "Propunere legislativă pentru declararea municipiului Iași << Capitală Istorică a României >>".

"La inițiativa mea și a senatorului de Bacău, Dragos Benea, președinte PSD Bacău, am cooptat toți colegii parlamentari PSD din Iași și Bacău și am făcut un pas important într-o necesară colaborare a decidenților din cele doua județe. Este un pas comun de recunoaștere a statutului Iașiului de capitală a Moldovei și de capitală istorică de importanță națională. Ideea de a depune acest proiect își are originea în colaborarea bună dintre parlamentarii de Iași cu colegii din Bacău. De aceea, toți parlamentarii de Iași și Bacău ai PSD ne-am adus contribuția la această inițiativă. Pentru dezvoltarea Moldovei este necesară o axă de dezvoltare Iași - Bacău pornind de la realitatea că Iașiul este capitala de netăgăduit a Moldovei, iar Bacăul este un județ ce înregistrează o importantă dezvoltare, dovedindu-și la rândul său, în multe privințe, importanța regională. Trebuie să acționăm unitar pentru sprijinirea proiectelor regionale ale Moldovei! " a declarat senatorul de Iași, Vasile Toma.


Pornind de la promisiunea făcută de Carol I: „Mă oblig după o lungă așteptare, a face a se da Iașilor o răsplătire pentru marile sacrificii, ce acest nobil orașu au făcut cauzei Unirei”, inițiatorii acestui proiect legislativ considerăm că, în an centenar, trebuie să instituim o recunoaștere morală orașului care, prin elitele sale, a acceptat sacrificiul fondator, pentru realizarea celui mai important proiect de țară al românilor.

Având în vedere că Iaşul  a fost capitală a Moldovei medievale şi moderne, vreme de trei secole (1564 - 1862), fiind locul unde s-au petrecut multe din momentele înălţătoare ale istoriei, culturii și ştiinţei româneşti, că Iaşiul este al tuturor românilor, cunoscut ca oraş al celor trei Uniri, în anul centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei și a culturii naţionale, prin prezenta inițiativă legislativă, se propune declararea orașului Iași - capitală istorică a României.

Anul acesta s-au împlinit 100  ani de la purtarea eroicelor lupte de la Oituz, Mărăști și Mărășești. România, restrânsă teritorial doar de la munți la Prut și de la Botoșani la Galați, cu sute de mii de refugiați și o cifră asemănătoare de răniți, în care bolile făceau ravagii, a avut capacitatea de a se organiza civil și militar pentru a respinge atacurile dușmane. Și totul organizat de la Iași, vechea capitală a Moldovei.

Căci din 12/25 Nov. 1916, când ministerele și Tezaurul Țării s-au pornit spre Iași, și 20 Nov./3 Dec., când prim-ministrul Ion I. Brătianu a părăsit Bucureștii plecând spre aceeași destinație, și până la finalul războiului, Iașii au redevenit Capitala României. Iar la sfârșit, când s-a înfăptuit România Mare, Iașii au știut din nou să cedeze locul Bucureștilor, pentru conducerea României Mari.

Vedem că, în momentele cheie ale istoriei naționale, de mai mult de un veac și jumătate, Iașii, ca de altfel întreaga zonă a Moldovei, cât granițele au cuprins-o în diversele epoci, au știut să își dea obolul pentru propășirea patriei.

Orașul Iași se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale țării, în care a pulsat mereu, puternic, o autentică viață românească. Capitală de netăgăduit a Moldovei, orașul a dat patrimoniului național inestimabile valori materiale și spirituale, a înscris în istoria țării pagini glorioase, rămase durabil în conștiință. Este cel mai istoric oraş al ţării, cu un patrimoniu deosebit, cum nu găseşti poate în niciun alt oraş românesc.

Iașiul este al doilea oraș ca mărime al României. Pe lângă importantul rol administrativ, Iașiul și-a căpătat și un faimos rol cultural, dar și un important nucleu religios. Prima școală în limba română și prima universitate din țară, primul spectacol de teatru în limba română și primul teatru național fac parte din istoria acestui așezământ sublim.

În anul 2008, Iașiul a celebrat 600 de ani de atestare istorică. Clădit pe un puternic patrimoniu cultural și ecumenic, reprezentat de un număr major de mănăstiri, palate și statui, orașul are un mare potențial turistic, fiind practic o comuniune de repere în care fiecare vizitator poate înțelege spiritualitatea și importanța națiunii române. Centru de spiritualitate creștin-ortodoxă, admirabilul edificiu Catedrala Mitropolitană din Iași este totodată cel mai mare loc de pelerinaj din țara noastră.

Pentru completarea datoriei morale și istorice a națiunii române față de orașul sacrificiului fondator, se cuvine instituirea, printr-un gest firesc de recunoaștere, a statutului de capitală istorică pentru orașul Iași. Avem această datorie de onoare, în an centenar.

Inițiatorii acestei propuneri sunt: Vasile Toma, Adrian-Dragoș Benea, Victorel Lupu, Doru Adrian Pănescu, Miron-Alexandru Smarandache, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Costel Neculai Dunava, Ionel Floroiu, Claudiu-Augustin Ilișanu, Theodora Șotcan, Lucian Șova, Petru Gabriel Vlase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.