Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Propunere legislativă pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter

GALERIE
dadaca
  • dadaca
- +

Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus la Parlament o propunere legislativă pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter, potrivit căreia persoanele care vor să profeseze în acest domeniu trebuie să aibă titlu de calificare, să prezinte raport de evaluare psihologică, precum şi cazier judiciar.

Iniţiativa legislativă propune crearea unui domeniu complementar faţă de sistemul de creşe şi grădiniţe, prin reglementarea activităţilor de îngrijire şi supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei. De asemenea, se prevede introducerea unor proceduri de monitorizare a acestor activităţi, în vederea respectării dispoziţiilor legale în domeniul drepturilor copiilor, domeniul muncii, fiscalităţii. Potrivit propunerii legislative, Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România ar urma să fie organismul profesional autorizat care va organiza şi monitoriza desfăşurarea serviciilor furnizate de bonă şi babysitter în scopul îngrijirii şi supravegherii la domiciliu a copiilor pe timpul zilei, conform unui comunicat de presă transmis vineri.

Potrivit iniţiativei legislative, bona este "persoana fizică cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, calificată să desfăşoare servicii de îngrijire şi supraveghere pe timpul zilei la domiciliul propriu sau al copilului".

De asemenea, este babysitter "persoana fizică cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, calificată să desfăşoare servicii de îngrijire şi supraveghere pe timpul zilei la domiciliul copilului".

"Poate fi bonă sau babysitter persoana fizică ce deţine un titlu oficial de calificare şi care îndeplineşte următoarele condiţii:

  • a)cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România;

  • b) este absolvent de învăţământ general obligatoriu;

  • c) are capacitate de exerciţiu în condiţiile legii;

  • d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;

  • e) prezintă un raport preliminar de evaluare psihologică; această condiţie se dovedeşte cu raportul preliminar eliberat în condiţiile legii;

  • f) prezintă acordul scris al proprietarului spaţiului în care se va desfăşura activitatea de îngrijire şi supraveghere a copiilor;

  • g) prezintă extrasul de cazier judiciar personal şi declaraţia persoanelor cu care locuieşte că nu au suferit condamnări penale care să aducă atingere profesiei de bonă sau de babysitter, după caz, potrivit legii", prevede iniţiativa legislativă.

Titlul oficial de calificare al bonelor sau al babysitterilor reprezintă, potrivit iniţiativei legislative, certificatul de calificare şi acreditare eliberat conform standardelor ocupaţionale autorizate în România, dar şi "diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă sau de babysitter dobândite în România sau într-un stat terţ, recunoscute ori echivalate în România".

Totodată, se prevede că absolvenţii de studii liceale, postliceale şi superioare calificaţi în învăţământul pentru ciclul primar şi ciclul gimnazial pot profesa în acest domeniu după recunoaşterea diplomelor şi evaluarea competenţelor necesare ocupaţiilor de bonă sau de babysitter, după caz, de către furnizori de formare acreditaţi.

Un alt articol al propunerii legislative prevede că "este nedemn de a exercita profesia de bonă sau de babysitter:

  • a) cel care a fost condamnat definitiv pentru o faptă penală şi ca pedeapsă complementară interzicerea exercitării unor drepturi, prevăzută prevăzute de legea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de bonă sau de babysitter;

  • b) cel care, în exercitarea profesiei de bonă sau de babysitter, a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă;

  • c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze prevăzute de lege".

Potrivit iniţiativei legislative, "angajatorii, persoane fizice sau juridice ale bonelor şi babysitterilor, pentru activităţile ce urmează a fi prestate de acestea, au obligaţia încheierii unui contract de muncă cu bonele sau babysitterii persoane fizice sau încheierii unui cotract de prestări servicii cu bonele sau babysitterii persoane fizice autorizate".

De asemenea, se prevede că bonele şi babysitterii, indiferent de forma în care îşi prestează activitatea, au obligaţia înregistrării în Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România. Între atribuţiile acestui Birou se numără şi emiterea autorizaţiei de liberă practică pentru membrii acestuia sau autorizarea locaţiei în care se desfăşoară activitatea bonelor. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri