Propunere: nicio stradă reabilitată la Iaşi fără pistă de biciclete
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Propunere: nicio stradă reabilitată la Iaşi fără pistă de biciclete

Asta propune o asociaţie în cadrul consultării publice legate de aprobarea planului integrat de calitate a aerului.

GALERIE
piste biciclete
  • piste biciclete
- +

O organizaţie civică propune Primăriei Iaşi mai multe măsuri care pot fi adoptate pentru încurajarea deplasării cu bicicleta. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Institutul Cultural Independent, propunerile sunt făcute în cadrul consultării publice legate de aprobarea planului integrat de calitate a aerului. În primul rând, asociaţia a invocat necesitatea intrării în regim prioritar a alternativelor de transport prin realizarea de trasee prioritare (pietoni, biciclişti) pe orice drum nou sau pe drumuri supuse modernizării. 

În acelaşi timp, asociaţia solicită Primăriei să-şi asume amenajarea în fiecare an a aproape 30 km de piste pentru următorii 10 ani, inclusiv în zona de agrement. „Extinderea accesului cu bicicleta în toate parcurile din Iaşi şi semnalizarea aleilor pentru a permite circulaţia comună a pietonilor şi bicicliştilor după modelul european şi amendarea sau adaptarea legislaţiei locale în acest scop, dacă este necesar”, este o altă propunere a organizaţiei. În apropierea instituţiilor de învăţământ, asociaţia vrea instituirea unei limite de viteză la 30 km/h pentru toate vehiculele. Aceeaşi măsură este solicitată şi în cazul străzilor dintre blocuri sau pe pistele şi traseele sugerate pentru circulaţia bicicletelor.

„Stimularea fiscală şi non-fiscală a utilizării transportului nepoluant (cu biciclete, trotinete, vehicule electrice, hibride) în oraşul Iaşi. Stimularea persoanelor juridice pentru amenajarea de locuri de parcare pentru biciclete destinate clienţilor şi angajaţilor. Susţinerea proiectelor instituţiilor de învăţământ pentru amenajarea de locuri de parcare pentru bicicletele elevilor şi studenţilor ieşeni”, se mai precizează în comunicatul asociaţiei.

Nu în ultimul rând, organizaţia vrea modificarea actelor administrative locale în vederea condiţionării emiterii de avize favorabile doar pentru proiectele rezidenţiale şi de birouri care oferă viitorilor proprietari spaţii dedicate pentru parcarea bicicletelor personale şi care amenajează trasee recomandate de circulaţie pentru biciclete în interiorul complexului construit (în cazul proiectelor medii şi mari). „Realizarea unui sistem interconectat de piste şi trasee recomandate pentru circulaţia bicicletelor care să permită deplasarea cu bicicleta spre şcoală (Bike2School), la serviciu (Bike2Work), la cumpărături (Bike2Shop) şi în scop recreativ (Bike4Fun)”, este o altă solicitare a organizaţiei civice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.