PROPUNERE: Parc de 60 hectare, cu grădină japoneză, în zona C.A. Rosetti - Moara de Vânt
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

PROPUNERE: Parc de 60 hectare, cu grădină japoneză, în zona C.A. Rosetti - Moara de Vânt

GALERIE
parc
  • parc
- +

Liberalii şi primarul Mihai Chirica au avut ieri un schimb de replici pe tema a două proiecte propuse de opoziţie.

Prima iniţiativă face referire la achiziţionarea a două staţii de filtrare a aerului la un cost de 200.000 euro/bucata. Consilierul local Etienne Ignat a propus ca aceste staţii să fie montate în două zone cunoscute pentru un nivel ridicat de praf, respectiv Podul de Piatră şi Bularga.

„Aceste aparate au rolul de a purifica aerul. Ele filtrează aerul pe o suprafaţă de 250.000 mp, cu o eficienţă de 95% şi puri­fică o cantitate de 12.000 metri cubi pe oră“, a declarat Ignat.

El a adăugat că raza de acţiune a staţiilor este de 200 metri şi a propus finanţarea achiziţiei din fondul de rezervă al Primăriei.

Proiectul, iniţiat alături de consilierul Răzvan Timofciuc (PNL), ar urma să fie promovat în deliberativul local în cadrul unei şedinţe extraordinare.

„Să spui că aduci două filtre de aer şi ai rezolvat problema calităţii aerului este cel puţin o glumă de desene animate şi nu exagerez când spun acest lucru. Nu există nicăieri în lume, la un oraş de talia Iaşului, să spui că tot aerul intră printr-o gură de filtrare şi iese pe nu ştiu unde. E o joacă, o copilărie, şi, din punctul meu de vedere, ca şi reprezentant al comunităţii, ca şi consilier local, să ieşi în spaţiul public cu aşa ceva, te lasă oarecum rece“, a fost replica primarului Mihai Chirica.

La nivel naţional, prima staţie de filtrare a aerului a fost montată în anul 2014 la Timişoara. Scopul Primăriei a fost de a amplasa staţia pentru filtrarea aerului în zone unde sunt deschise şantiere edi­litare. La începutul acestui an, presa timişoreană a scris că staţia „a fost uitată“ de autorităţi într-un cartier periferic, după ce a fost relocată o singură dată.

„Poate ieşim împreună în weekend“

O altă propunere a liberalilor a vizat amenajarea unui parc de circa 60 ha în zona C.A. Rosetti - Moara de Vânt. Potrivit deputatului Marius Bodea, investiţia ar ajunge la circa 20 milioane euro. Liberalul a susţinut că pot fi făcute amenajări precum terenuri de sport, un parc de skate-uri, un parc de cercetaşi, un colţ de grădină japoneză, un circuit de jur-împrejur pentru biciclete, trasee mountain-bike şi zone verzi cu mobilier specific.

„Scopul acestui parc de 60-100 ha este să fie un «plămân» folositor al Iaşului la nişte dimensiuni care să permită oamenilor să respire în intimitate, să nu se dea toţi umăr în umăr, cum se întâmplă acum în Copou“, a spus Marius Bodea.

El a adăugat că actualele parcuri ale Iaşului sunt insuficiente pentru nevoile oraşului.

„Domnului Bodea aş putea să-i reamintesc că C.A. Rosetti este zonă de agrement în momentul de faţă, îl invit poate ieşim împreună în weekend să vedem cetăţenii care se bucură de prezenţa acesteia, nu de astăzi sau de ieri, ci de foarte multă vreme“, a comentat Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.