anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

PROPUNERE: Parc de 60 hectare, cu grădină japoneză, în zona C.A. Rosetti - Moara de Vânt

GALERIE
parc
  • parc
- +

Liberalii şi primarul Mihai Chirica au avut ieri un schimb de replici pe tema a două proiecte propuse de opoziţie.

Prima iniţiativă face referire la achiziţionarea a două staţii de filtrare a aerului la un cost de 200.000 euro/bucata. Consilierul local Etienne Ignat a propus ca aceste staţii să fie montate în două zone cunoscute pentru un nivel ridicat de praf, respectiv Podul de Piatră şi Bularga.

„Aceste aparate au rolul de a purifica aerul. Ele filtrează aerul pe o suprafaţă de 250.000 mp, cu o eficienţă de 95% şi puri­fică o cantitate de 12.000 metri cubi pe oră“, a declarat Ignat.

El a adăugat că raza de acţiune a staţiilor este de 200 metri şi a propus finanţarea achiziţiei din fondul de rezervă al Primăriei.

Proiectul, iniţiat alături de consilierul Răzvan Timofciuc (PNL), ar urma să fie promovat în deliberativul local în cadrul unei şedinţe extraordinare.

„Să spui că aduci două filtre de aer şi ai rezolvat problema calităţii aerului este cel puţin o glumă de desene animate şi nu exagerez când spun acest lucru. Nu există nicăieri în lume, la un oraş de talia Iaşului, să spui că tot aerul intră printr-o gură de filtrare şi iese pe nu ştiu unde. E o joacă, o copilărie, şi, din punctul meu de vedere, ca şi reprezentant al comunităţii, ca şi consilier local, să ieşi în spaţiul public cu aşa ceva, te lasă oarecum rece“, a fost replica primarului Mihai Chirica.

La nivel naţional, prima staţie de filtrare a aerului a fost montată în anul 2014 la Timişoara. Scopul Primăriei a fost de a amplasa staţia pentru filtrarea aerului în zone unde sunt deschise şantiere edi­litare. La începutul acestui an, presa timişoreană a scris că staţia „a fost uitată“ de autorităţi într-un cartier periferic, după ce a fost relocată o singură dată.

„Poate ieşim împreună în weekend“

O altă propunere a liberalilor a vizat amenajarea unui parc de circa 60 ha în zona C.A. Rosetti - Moara de Vânt. Potrivit deputatului Marius Bodea, investiţia ar ajunge la circa 20 milioane euro. Liberalul a susţinut că pot fi făcute amenajări precum terenuri de sport, un parc de skate-uri, un parc de cercetaşi, un colţ de grădină japoneză, un circuit de jur-împrejur pentru biciclete, trasee mountain-bike şi zone verzi cu mobilier specific.

„Scopul acestui parc de 60-100 ha este să fie un «plămân» folositor al Iaşului la nişte dimensiuni care să permită oamenilor să respire în intimitate, să nu se dea toţi umăr în umăr, cum se întâmplă acum în Copou“, a spus Marius Bodea.

El a adăugat că actualele parcuri ale Iaşului sunt insuficiente pentru nevoile oraşului.

„Domnului Bodea aş putea să-i reamintesc că C.A. Rosetti este zonă de agrement în momentul de faţă, îl invit poate ieşim împreună în weekend să vedem cetăţenii care se bucură de prezenţa acesteia, nu de astăzi sau de ieri, ci de foarte multă vreme“, a comentat Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gardienii umanităţii

Cătălin ONOFREI

Gardienii umanităţii

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Filmuletul zilei

opinii

Industria de selfie-uri

Briscan ZARA

Industria de selfie-uri

Prezentul a murit în numele eternităţii. Care eternitate se pierde într-un morman de CD-uri sau în vreun fişier pe calculator cu mii, poate sute de mii de alte momente „salvate” - în realitate pierdute - care, mai mult ca sigur, nu vor mai apuca să fie vreodată vizionate de nimeni din lipsă de timp (cine are atât timp pe lume să vadă mii de poze?!...).

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

Ciprian IFTIMOAEI

Contribuţii ieşene la întemeierea statisticii oficiale în România

De-a lungul celor 161 de ani de funcţionare neîntreruptă, statistica oficială din România a fost condusă de personalităţi marcante ale ştiinţei şi culturii ca Dionisie Pop Marţian, Ion Ionescu de la Brad, Loenida Colescu, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, Constantin Ionescu, a beneficiat de contribuţiile unor savanţi şi creatori de şcoală socială, economică, demografică, matematică precum Dimitrie Gusti, Virgil Madgearu, Octav Onicescu, Nicolae Georgescu-Röegen, Gheorghe Mihoc, Vladimir Trebici.

Din nou, despre statui şi demolatori

Mihai DORIN

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

pulspulspuls

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.