Propunere pentru Chirica: 20 de hectare de pădure, de-a lungul Bahluiului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Propunere pentru Chirica: 20 de hectare de pădure, de-a lungul Bahluiului

GALERIE
copac1
  • copac1
- +

Asociaţia “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” propune Primăriei un soluţie relativ puţin costisitoare pentru a problema poluării din oraş. Plantarea de arbori pawlonia de-a lungul râului Bahlui. Iniţiativa a fost comunicată pe Facebook de unul dintre reprezentanţii asociaţiei, Dan Radu.

“Iasul este, în anumite perioade, cel mai poluat oras din România, momente când valorile noxelor în zona Bucium sunt mai mari decât cele din India.

Orașul celor șapte coline și unul dintre cele mai frumoase orașe din țara asta își omoara lent și pe nevăzute propriii locuitori, chestiune ce nu pare a avea nici o rezolvare în viitorul apropiat.

Primarul Chirica este blocat încă în faza de negare - refuză să creadă și dă vina ba pe locul unde sunt aplasate statiile de monitorizare, ba tot sucește ideea că amplasamentul orașului creează circumstanțe nespecifice de măsurare etc. etc. etc.

A făcut și un plan pentru calitatea aerului, mă rog, să nu se zică că stă chiar cu mâinile în sân.

Și pentru că se tot plânge (aici are talent) că nu i se oferă soluții constructive, iaca îi ofer eu una gratuită - pe care i-o vom înmâna și oficial din partea asociației noastre, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Râul Bahlui traversează Iașul pe o lungime de 11 kilometri. De-o parte și de alta are maluri taluzate, acum pline cu iarbă uscată. Fiecare mal are undeva între 8-10 metri lungime.

Dacă facem o socoteală scurtă, avem o suprafață totală a malurilor, pe toată întinderea urbană, de aproximativ 20 de hectare!

Toată această zonă poate fi plantată cu copaci - de preferat pawlonia, care are un ritm de creștere fabulos, de trei metri pe an, și o frunză foarte mare, perfectă pentru a absorbi poluarea.

Se obține, astfel, în mijlocul orașului Iași, o pădure de 20 de hectare!

O adevărată coloană vertebrală verde a Iașului. Îi mai dai orașului încă un plămân. în zona cea mai poluată - de obicei, noxele se adună în zonele joase, acum de-a lungul albiei râului.

E nevoie de aproximativ 20,000-30,000 de copaci - prețul lor este undeva în jurul a 10 lei. Un total de 60,000 de euro prețul copacilor, la care se adaugă costurile de sădire, irigare, îngrijire etc - un cost final undeva la 100,000 de euro.

Un preț mai mic decât pentru spectacolele gratuite cu Smiley și Andra, pe care Primăria Iași le-a plătit cu zecile de-a lungul anilor.

Vom trimite oficial din partea MDM această propunere către primarul Chirica, să vedem ce probleme îi va găsi.

Pentru că e normal, așa merg lucrurile la Iași - la fiecare soluție, se va găsi o problemă :). Măcar una.

Să nu ne spună că malurile aparțin de Apele Române (ceea ce e adevărat), că se poate rezolva totul în baza unui simplu protocol.

In imagini - un arbore de pawlonia și malurile dezgolite ale râului Bahlui.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.