anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Propunerea de buget a PSD pentru anul 2023 are în centru nevoile oamenilor și dezvoltarea țării, prin susținerea proiectelor de anvergură (P)

GALERIE
maricel_popa
 • maricel_popa
- +

„Având grijă mereu de oameni și încercând să le vină în sprijin cu măsuri concrete, dar fiind conștienți și de nevoia de implementare a unor proiecte care ducă mai departe procesul de dezvoltare a țării noastre, echipa social-democrată a croit un buget național al refacerii echilibrelor financiar-fiscale și al consolidării. Astfel, venit cu un plan de o cheltuire cât mai riguroasă a banilor publici, dând dovadă de responsabilitate și multă asumare!  

Pentru a avea o imagine mai amplă a ceea ce propune echipa PSD, vă supun atenție câteva date esențiale ale bugetului:  
 
• Produs Intern Brut: 1552,1 mld lei, creștere reală cu 2,8% față de 2022.
 
• Deficit bugetar: 4,4% din PIB, în scădere de la 5,74% în 2022.
 
• Inflație: 8% la finalul anului 2023, în scădere la de 15,2% în 2022
 
• Deficit comercial: 8,5% din PIB, în scădere de la 8,8%, în 2022
 
• Salariul mediu net/lunar: 4235 de lei, față de 3801 lei, în 2022
 
• Număr mediu salariați: 5,252 milioane, mai mare cu 77.000 față de 2022
 
• Rata șomajului: 2,7%, în scădere față de 2,9% în 2022 
 
• Investiții: 110 miliarde de lei, echivalentul a 7,2 % din PIB, în creștere cu 20 de miliarde de lei  față de 2022.
Important: Sunt 233 de programe bugetare: 221 finanțate din bugetul de stat, 6 prin bugetul Casei Națională de Asigurări de Sănătate și 6 prin Bugetul de asigurări sociale de stat.
 
• Cel mai consistent este ”Dezvoltarea si creșterea sustenabilității sistemului asigurărilor sociale” care are o finanțare de 111,5 mld lei, aproximativ 22,5 miliarde de euro
 
• Apărarea Națională are un buget de 35,3 mld lei – peste 7 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 2,5% din PIB.
 
• Caracteristica definitorie rămâne anvergura investițiilor, de aproximativ 22 de miliarde de euro în 2023, în creștere consistentă (+ 4 miliarde de euro) și față de nivelul record din acest an.
În ceea ce privește finanțarea pe ministere, trebuie știut că bugetele propuse de noi sunt pe plus, fiind conștienți că fiecare sector în parte trebuie să se dezvolte:     
 
• Cea mai importantă creștere (+600%) este la ministerul Familiei, urmare a extinderii la nivel național, pe durata unui an întreg, a programelor și proiectelor sale.
 
• Ministerul Apărării: + 50% credite bugetare. Efectiv, în 2023, se acordă pentru prima dată 2,5% din PIB pentru Apărare, decizia asumată politic, având în vedere contextul actual în care se află țara noastră, cu un război în plină desfășurare la graniță. 
 
• Ministerul Transporturilor: + 17% credite bugetare. Se susține astfel programul amplu de investiții, care însă va fi finanțat consistent și din bani europeni.
 
• Ministerul Finanțelor: + 63% credite de angajament, - 34% credite bugetare.
 
• Ministerul Economiei: + 139% credite de angajament pentru inițierea/susținerea investițiilor și schemelor de sprijin. De remarcat că Ministerul Economiei va avea o execuție bugetară de 100% în 2022.
 
• Ministerul Agriculturii: + 7% credite bugetare. 
 
• Ministerul Culturii: + 20% credite bugetare.
 
• Ministerul Muncii: - 3,97 % credite bugetare, pentru că NU mai susține din bugetul propriu plata compensațiilor la energie pentru consumatorii casnici. 
 
• Ministerul Sănătății: - 6,2% credite bugetare, pentru că nu mai are aceleași cheltuieli intense ca în timpul pandemiei.
 
Ne-am asumat să fim alături de români și să intrăm la guvernare, muncind și identificând soluții care să vină în sprijinul populației, iar acum ne asumăm și un proiect de buget care știm că va aduce bunăstare și va schimba în bine fața Românei.” a afirmat senator Maricel Popa, președintele PSD Iași.
 
Departamentul de comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.