Propuneri legislative după scandalul de la Pantelimon: butoane de panică în saloane și supraveghere video la ATI
Deputatul Emanuel Ungureanu, membru al USR și vicepreședinte al Comisie pentru sănătate, a depus în Parlament un proiect legislativ prin care spitalele de stat și private ar fi obligate să aibă butoane de panică în toate saloanele, dar și supraveghere video pe Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă și la compartimentele și unitățile de primiri ale urgențelor.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 21
Deputatul Ungureanu, cunoscut pentru acțiunile sale de protest în domeniul sănătății, a propus, în proiectul legislativ, ca fiecare spital care nu respectă aceste prevederi să fie sancționat cu amenzi de la 30.000 la 200.000 de lei.
„Nu este un sistem de supraveghere polițienesc, nu vânăm pe cineva, nu acesta este scopul legii, scopul legii este să protejeze deopotrivă medici și pacienți, e și o formă de protecție a medicilor împotriva celor certați cu legea, care îi șicanează când încearcă să ajute bolnavii. Camera de supraveghere nu este un instrument de pedeapsă pentru medici sau pentru asistențe, ci este un instrument prin care toată lumea trebuie să știe că într-un spațiu profesional nu poți intra cu telefonul mobil, cu bijuterii, să stai în sala de operații și să te uiți la filme. Și toată lumea, când intră într-un spital, trebuie să știe că opt ore se ocupă doar de pacienți și camerele video sunt la dispoziția managerului și a personalului care este autorizat să aibă acces la aceste imagini. Timpul de stocare va fi de minimum 30 de zile”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, citat de Agerpres.
Conform formaremedicală.ro, în propunerea legislativă se specifică faptul că amenzile sunt între 30.000 și 100.000 de lei dacă nu sunt instalate butoanele de panică și între 50.000 și 200.000 dacă un spital refuză să instaleze camere video. Ungureanu a declarat, tot pentru Agerpress, că această decizie ar fi trebuit luată demult și ar fi trebuit să fie inclusă într-o formă a legii sănătății. El acuză faptul că în momentul de față există o lipsă de încredere între medici și pacienți, dar nu explică cum ar rezolva camerele de supraveghere această chestiune.
„Au fost miliarde de euro care se bagă în sănătate, într-un monopol al Casei (CNAS – n.r.), care este absolut prost, trebuie să intre asiguratori, trebuie ca pacientul să-și aleagă spitalul și medicul, deci reforma să fie mai profundă, că ne costă mult mai mult această lipsă de încredere între medici și pacienți, decât ar fi costat spitalul și Ministerul Sănătății ca să pună camere aici. Ceea ce face domnul Rafila spunând că e nevoie de audit extern și că e nevoie de alții să vină să măsoare calitatea actului medical arată în ce hal a ajuns Ministerul Sănătății sub conducerea lui”, a mai spus deputatul pentru sursa citată.
Publicitate și alte recomandări video