Propunerile de la Iaşi cu privire la proiectul Legii Educaţiei, agreate de minister

Rectorul ieşean Dan Caşcaval a participat recent la o întâlnire pe această temă cu ministrul Educaţiei.

marți, 16 august 2022, 01:50
2 MIN
 Propunerile de la Iaşi cu privire la proiectul Legii Educaţiei, agreate de minister

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc întâlnirea între Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) şi Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei. În cadrul întâlnirii au fost discutate şi agreate majoritatea propunerilor pe care alianţa le-a elaborat în vederea îmbunătăţirii proiectului de Lege a Învăţământului Superior România Educată, propuneri care vizează întărirea autonomiei universitare, elemente care ţin de funcţionarea şi organizarea instituţiilor de învăţământ superior şi a programelor de studii universitare, creşterea echităţii şi accesului în învăţământul universitar, furnizarea de resursă umană calificată în domeniul ştiinţelor şi ingineriei. 

Printre propunerile agreate au fost înfiinţarea Programului Naţional pentru Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), clarificarea definirii unor structuri universitare, cum ar fi filiala şi extensia universitară, precizarea posibilităţii de preluare a institutelor de cercetare ştiinţifică în coordonarea universităţilor. Totodată, a fost agreată şi organizarea programelor de studii de scurtă durată ca ciclu de studii universitare şi recunoaşterea statutului de student pentru cursanţii înmatriculaţi în astfel de programe, precum şi clarificarea domeniilor de studii universitare în care se organizează studiile de doctorat ştiinţific şi profesional.

„Ne bucură în mod special înfiinţarea programului naţional STEM, în contextul în care piaţa muncii din România este afectat de un deficit puternic de ingineri, iar universităţile tehnice din ţară sunt gata să primească şi să pregătească mai mulţi specialişti, cu condiţia să existe un interes crescut din partea tinerilor. Aici intervine ministerul prin programul naţional şi sperăm să ajungem la cât mai mulţi viitori absolvenţi care să înţeleagă astfel importanţa specializării în domeniile ingineriei şi arhitecturii”, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

ARUT susţine asigurarea reprezentării tuturor instituţiilor de învăţământ superior, precum şi a ramurilor de studii universitare, în diferite structuri şi comisii consultative ale Ministerului Educaţiei, fără a se introduce criteriul numărului de cadre didactice.

În ceea ce priveşte domeniul învăţământului preuniversitar, ME a apreciat în mod deosebit propunerile ARUT cu privire la extinderea Programului Naţional Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii, care vizează dezvoltarea de programe extraşcolare, formarea profesională a cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, implicarea operatorilor economici în dezvoltarea unor programe, campanii de conştientizare cu privire la importanţa acestor domenii. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii