Inteligența artificială, prezent și viitor

Prorectorul Adrian Iftene, Facultatea de Informatică: „Știați că AI e folosită inclusiv în domeniul culinar, pentru a crea rețete noi?”

duminică, 02 martie 2025, 04:22
5 MIN
 Prorectorul Adrian Iftene, Facultatea de Informatică: „Știați că AI e folosită inclusiv în domeniul culinar, pentru a crea rețete noi?”

Continuăm dialogul, inițiat în numerele precedente, cu Prorectorul Universității „Al.I. Cuza” din Iași, Prof. Dr. Adrian Iftene, de la Facultatea de Informatică, pe tema inteligenței artificiale.

Cum credeți că inteligența artificială poate sprijini creativitatea? 

Faptul că inteligența artificială se bazează pe foarte multe date face ca ea să găsească corelații și asemănări în locuri la care nici nu te-ai gândi, simulând și ajutând foarte mult creativitatea. De exemplu, în zona culinară, inteligența artificială a fost folosită cu succes pentru a propune rețete noi, fie prin combinații de ingrediente la care nu ne gândeam, fie prin adaptarea unor rețete la cerințele unor utilizatori vegani sau care mănâncă de post. Tot IA ajunge să învețe preferințele utilizatorilor și ajunge să recomande meniuri personalizate, făcând chiar exploatarea unor rețete interculturale, folosind ingrediente dintr-o cultură, iar modul de preparare din altă cultură.

Considerați că inteligența artificială poate înlocui complet contribuția umană în anumite domenii?

Sunt deja domenii unde inteligența artificială este folosită pe scară largă, iar intervenția umană va deveni din ce în ce mai redusă. Am sa dau două exemple,

(1) în medicină deja s-a demonstrat faptul că citirea radiografiilor se face mai bine și mai repede de componentele bazate pe IA. Un doctor poate folosi astfel de unelte și poate trata mai mulți pacienți în același timp de lucru, îmbunătățind semnificativ calitatea actului medical;

(2) în deplasarea pe care o facem dintr-un loc în altul folosim tot mai mult Google Maps sau Waze, care ne găsesc în funcție de configurare traseul mai scurt sau mai rapid. Din cauză că folosim foarte mult astfel de aplicații ne este afectat simțul orientării și ne vine foarte greu să ne deplasăm în direcția dorită fără ajutorul unor astfel de instrumente.

În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai importante aspecte etice legate de utilizarea inteligenței artificiale? 

Legat de aspectele etice, trebuie să înțelegem că acestea intervin încă din momentul în care creăm colecțiile de date. Este nevoie ca acestea să fie echilibrate și cât mai variate. De exemplu, în domeniul medical dacă creăm colecții de date cu informații despre pacienți, această colecție trebuie să aibă femei și bărbați, copii, tineri și persoane în vârstă, să aibă o bună reprezentare a etniilor, astfel încât nici un tip de pacient să fie avantajat sau dezavantajat de distribuția datelor în colecția noastră. Un alt aspect ce ține de etică, este legat de explicarea modului în care IA-ul a ajuns să ia niște concluzii, și de motivele care stau la baza deciziilor, și de a spori astfel încrederea celor care le folosesc. De asemenea, e importantă confidențialitatea și securitatea datelor, mai ales când e vorba de date personale și când trebuie ținut cont de reglementările GDPR în vigoare. Legat de problemele de etică de care trebuie să ținem cont am sa amintesc două mai importante: (1) a cui este responsabilitatea dacă o componentă de IA ajunge să ia o decizie greșită și cineva este afectat de această decizie? În domeniul medical ar putea fi vorba de un diagnostic greșit sugerat în cazul unui pacient. Cine ar fi vinovat în acest caz? Cei ce au construit sistemul și nu au considerat suficiente date de la cât mai mulți pacienți, sau doctorul care a luat de bună sugestia primită de la componenta de IA? (2) componentele de IA vor prelua total sau parțial activități ale oamenilor ducând la pierderea de locuri de muncă sau la scăderea salariilor în anumite domenii. Se estimează ca la nivel global în perioada următoare își vor pierde locul de muncă peste 300 de milioane de salariați. Vor fi foarte mulți oameni afectați atât financiar, cât și emoțional. Fiecare din noi trebuie să se adapteze la provocările inteligenței artificiale și trebuie să fim capabili să ne folosim de ea pentru a deveni mai buni și mai performanți în ceea ce facem.

Care sunt cele mai comune neînțelegeri sau mituri privind inteligența artificială ce trebuie demontate?

Sunt câteva mituri legate de faptul că inteligența artificială gândește ca un om, că știe totul și că nu greșește. Nu este adevărat, inteligența artificială momentan este departe de capacitatea unui om, ea oferind soluții doar pe domenii foarte înguste unde a fost configurată și unde într-adevăr obține rezultate foarte bune. Însă este greu să facă conexiuni cu datele de la alte tipuri de probleme și sunt încă greu de adaptat soluții ce procesează un anumit tip de date, la soluții ce procesează alte tipuri de date (de la date de tip text, la date de tip audio, de exemplu). De asemenea sunt foarte sensibile la calitatea datelor, iar cineva nespecialist sau rău intenționat le poate afecta ușor performanța. Calitatea acestor sisteme este de multe ori peste 80% și chiar peste 90%, dar este foarte rar de 100%, ceea ce spune că se întâmplă foarte rar să nu greșească deloc.

Ce riscuri vedeți în dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale? 

IA-ul poate fi folosit atât de către persoane bine intenționate, cât și de către persoane rău intenționate. De exemplu, în domeniul securității cibernetice, companiile de antiviruși construiesc soluții bazate pe IA pentru a detecta noi tipuri de viruși informatici sau de malware, dar similar atacatorii informatici folosesc soluții bazate pe IA pentru a ocoli sistemele de protecție existente. Similar, în domeniul juridic soluțiile bazate pe IA pot ține cont de de probele existente într-un caz și pot oferi căi de atac, dar similar pot ajuta și tabăra adversă și pot oferi pe baza acelorași date căi de apărare. În ambele situații se poate solicita ca soluțiile să ocolească sau să țină cont de legislația existentă, ceea ce nu este corect din punct de vedere etic.

Interviul cu Prof. Dr. Adrian Iftene, Prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cadru didactic la Facultatea de Informatică, este realizat de colaboratorul Ziarului de Iași Marius GHEORGHIU (CONTACT – Email: redactie@ziaruldeiasi.ro, Telefon: 0745079523)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii