Prostie sau incompetenţă?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 28.11.2020

Advertorial

Prostie sau incompetenţă?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Presa de specialitate titra cu câteva zile în urmă faptul că, am pierdut miliarde de euro. În orice ţară normală, asta ar fi ştirea momentului, a lunii şi a întregului an care a început. Va fi şi la noi, dar abia de prin septembrie încolo, când nu va mai fi nimic de făcut, că aşa sunt lucrurile serioase la români.
 

Să dăm şi explicaţii! La începutul lui decembrie 2014, absorbţia de fon¬duri europene în România era de aproximativ 45% din totalul sumei alocate pentru 2007-2013. Şi asta ca să fim generoşi şi să socotim după facturile trimise de guvern la Bruxelles. Mai apoi am aflat că la Consiliul European de iarnă nu s-a aprobat prelungirea perioadei de cheltuire a banilor. Aşa că rămân doar cei şapte ani ai ciclului bugetar 2007-2013, plus încă doi, conform regulii impuse. Deci, pentru noi, se trage linia fix în decembrie 2015. Cu alte cuvinte, în opt ani, Ro¬mânia a reuşit să cheltuiască doar 45% din cei 20 miliarde euro alocaţi pe fon¬duri structurale. Şi mai are un an pentru a chel¬tui restul de 55%. Cât de plauzibil vi se pare să reuşim s-o scoatem la capăt?
 

Estimările hazardant de optimiste ale gu¬ver¬nu¬lui susţin că, până în decembrie 2015, vom ajun¬ge la 80%, însă, aşa cum ne-au obişnuit, prognozele n-au cine ştie ce valoare. Experţii in¬dependenţi spun mai cu¬rând 70%, dar şi aşa, numai dacă tragem foarte tare, lă¬săm deoparte şmecheriile, ne concentrăm doar pe esen¬ţa guvernării şi mai puţin pe jocuri de glezne, mai ales ... politice.
 
Şi totuşi, cine e de vină? Cred că toa¬te guvernele de după 2007, începând cu primul, care în primii doi ani de apartenenţă la UE a reuşit o absorbţie de exact 0%, căci veselia era aşa mare după aderare şi mai ales când duduia economia, încât numai de banii europeni nu ne ardea nouă. În general, în ciuda discursurilor pe cât de vehemente, pe atât de pioase, care prioritizau programele UE, ministerele şi agen¬ţiile de implementare le-au urât de la bun în¬ce¬put, pentru că miliardele europene sunt greu de cheltuit. Comisia europenă se uită peste umărul tău la orice fleac şi, în plus, trebuie să pui de la bugetul propriu partea de cofinanţare. Păi, nu mai bine să o laşi mai moale cu fondurile ălora şi foloseşti doar banii tăi bugetari, în proiecte şi licitaţii 100% naţionale, unde nu te întreabă nimeni nimic? Aşa cum a făcut la final de an d-l Drag¬nea, când a distribuit bani – moca – tuturor primăriilor şi consiliilor judeţene colorate purpuriu, fără nici un criteriu. Un fel de venit minim ga¬rantat pentru primari, pentru ca ei să-şi poată achita facturile restante firmelor de casă.
 
Dar dacă ne întoarcem la banii europeni, firesc ne întrebam: pe ce i-am cheltuit? Vă spun eu! Cu mici excepţii, pe parcuri în păduri şi între localităţi, pe terenuri de fotbal în pantă, pe telegondole care nu pornesc nici la inaugurare, pe săli de sport la sate şi prin care nimeni n-a trecut vreodată sau uliţe asfaltate care se opresc fix în izlazul vacilor. Şi atunci nu credeţi că ar trebui să ne punem problema pe ce vom mai cheltui banii pe îi vom mai atrage? Poate UE ne lasă sa-i ţinem într-un cont până ne vom deştepta. Mă  refer la imnul naţional ale cărui versuri nici diriguitorii nu le prea ştiu! Sa auzim de realizari … şi-n astă ţară!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.