Prostituatele din Iași, admirate pentru frumusețea lor de cronicarii otomani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Prostituatele din Iași, admirate pentru frumusețea lor de cronicarii otomani

GALERIE
prostituateprostituiate
  • prostituate
  • prostituiate
- +

Strămoşii noştri aveau voievozi cumpliţi, femeile le erau frumoase, dar multe dintre ele uşuratice, iar „ghiaurii” erau răi din fire. Sunt câteva dintre descrierile pe care cronicarii turci din secolele trecute le ofereau locuitorilor Moldovei, Munteniei şi Transilvaniei. Mărturii istoricilor otomani din anii Evului Mediu prezintă detalii inedite despre viaţa strămoşilor noştri.

Unele dintre cele mai fascinante mărturii istorice despre viaţa locuitorilor din Moldova, Muntenia şi Transilvania au fost publicate de cronicarul turc Evliya Celebi, cel care în anii 1660, a călătorit în Dobrogea, Moldova, Ardeal, Banat şi Ţara Haţegului. 

Ajuns în Iaşi, călătorul turc se arăta mirat de frumoasele mănăstiri ale oraşului, dar şi de icoanele care le împodobeau. A căutat explicaţia prezenţei acestora în biserici, adresându-se unui preot. 

„Mi-a spus: le arătăm, raiul este aşa, iadul este aşa, purgatoriul este aşa, rebelii sunt aşa. Sărmanul de mine l-am întrebat: dar de ce vă închinaţi acestor idoli spunând că sunt Dumnezei? Iar el mi-a răspuns: Doamne fereşte, noi nu spunem că sunt Dumnezeu. Aceste chipuri sunt ale domnului Iisus, ale Sf. Nicolae, ale lui Augustin şi ale apostolilor. Când noi îi vedem astfel zugrăviţi şi trecem prin faţa lor, ne descoperim şi, şoptind o rugăciune, îi cinstim. Dar noi nu spunem niciodată că ei ar fi Dumnezeul nostru. Ce vorbă este asta? Văzând că noi îi cinstim astfel, poporul ne aduce daruri, iar noi punem să se facă noi chipuri şi, astfel câştigăm”, relata Evliya Celebi, citat în volumul VI al seriei „Călători străini despre Ţările Române", apărut la Editura Ştiinţifică în 1972. 

Pedepse aspre pentru prostitiuţie 

Istoricul turc a descris şi portul prostituatelor din Iaşi, îmbrăcate cu rochii pestriţe din atlaz, din stofă de mătase şi de catifea, încălţate cu papuci cu tocuri înalte şi împodobite cu cuie aurite. Femeile uşoare, afirma Celebi, purtau părul despletit şi capul gol şi puteau fi găsite mai ales în cârciumi. Autorul afirma că ele plăteau taxe domnitorului pentru a-şi putea câştiga existenţa din prostituţie.

O descriere asemănătoare le era oferită şi fetelor „nelegiuite” din Bucureşti, potrivit cronicarului, despre care acesta susţinea că umblau cu faţa descoperită şi purtau fuste de stofă şi de mătase aurită, în diferite culori. Dregătorii din cetăţile Dobrogei se arătau asprii cu prostituatele, scria Evliya Celebi. „Când femeile uşuratice din cetăţile Ismail, Chilia şi Tulcea sunt prinse, ele sunt aduse pe insulă şi lăsate acolo dezbrăcate, încât mor într-o noapte din pricina ţânţarilor”, afirma autorul, citat în volumul „Călători străini despre Ţările Române", apărut la Editura Ştiinţifică în 1972. 

Evlyia Celebi nu ezita să remarce însă frumuseţea cetăţilor din Moldova şi Transilvania şi mai ales mulţimea de femei frumoase întâlnite în călătoriile sale. 

Textul integral, pe historia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.