Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proteina care ”fierbe” creierul, cauza apariției bolii Alzheimer?

GALERIE
alzheimer
  • alzheimer
- +

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Dacă vrem să atenuăm impactul acesteia, trebuie să înțelegem cât mai multe despre cum se declanșează și efectele pe care le are asupra celulelor creierului.

Un nou studiu arată că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, notează Science Alert. Boala Alzeheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum amiloid-beta poate distruge o celulă "ca și cum ar prăji un ou", prin creșterea temperaturii acesteia.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale cercetării bolii Alzheimer este faptul că nu înțelegem pe deplin ce anume determină acumularea de amiloid-beta în creier.

Cu toate acestea, în acest ultim studiu, cercetătorii au putut observa că respectiva acumulare declanșează această schimbare de temperatură, cunoscută sub numele tehnic de termogeneză intracelulară.

”Odată ce agregatele s-au format, ele pot ieși din celulă și pot fi preluate de celulele vecine, infectând amiloid-beta sănătoasă din acele celule”, spune inginerul chimist Chyi Wei Chung, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Boala Alzheimer, diagnosticată târziu

Alzheimer este o boală notorie și dificil de investigat, deoarece dezvoltarea ei durează mult timp. Impactul său complet asupra creierului unei persoane poate fi examinat în detaliu doar prin analizarea țesutului cerebral după ce cineva a murit.

Acest studiu special a fost posibil datorită unor senzori de temperatură minusculi numiți termometre polimerice fluorescente (FPT).

Echipa a adăugat amiloid-beta la liniile de celule umane în laborator pentru a declanșa procesul de agregare.

Odată ce proteina amiloid-beta a început să se formeze în fire cunoscute sub numele de fibrile, temperatura medie a celulelor a început să crească, în comparație cu celulele cărora nu li s-a adăugat în mod artificial nicio proteină. Acest lucru duce apoi la o reacție în lanț.

”Pe măsură ce fibrilele încep să se alungească, ele eliberează energie sub formă de căldură”, spune cercetătorul în neuroștiințe Kaminski Schierle, de la Universitatea din Cambridge.

”Agregarea beta-amiloidului necesită destul de multă energie pentru a porni, dar odată ce procesul de agregare începe, acesta se accelerează și eliberează mai multă căldură, permițând formarea mai multor agregate”.

Ce ar presupune tratamentul 

Prin inhibarea agregării amiloid-beta în alte celule, cercetătorii au reușit să izoleze și să identifice formarea fibrilelor ca fiind cauza termogenezei.

Este posibil ca viitoarele tratamente pentru Alzheimer să urmărească prevenirea agregării ca o modalitate de a menține celulele creierului reci și - în mod crucial - în viață.

”Arătăm, pentru prima dată în celule vii, că alungirea Aβ42 (subvarianta 42 a amiloid-beta) este direct responsabilă de creșterea temperaturii medii a celulelor”, scrie echipa, citată de sursa menționată.

În plus față de experimentele de laborator, au fost folosite modele computerizate pentru a evalua modul în care amiloid-beta ar putea acționa în interiorul unei celule pentru a crește temperaturile, ceea ce ne-ar putea aduce mai aproape de o înțelegere completă a bolii care afectează zeci de milioane de vieți.

Orice tratament rezultat este încă departe, dar studiul clarifică unul dintre misterele din jurul bolii. Se credea că deteriorarea bateriilor celulare sau a mitocondriilor ar fi putut duce, în schimb, la termogeneză.

”Termogeneza a fost asociată cu stresul celular, ceea ce ar putea promova o agregare suplimentară”, spune Chung. "Credem că atunci când există un dezechilibru în celule, cum ar fi atunci când concentrația de beta-amiloid este puțin prea mare și începe să se acumuleze, temperaturile celulare cresc".

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Chemical Society, mai arată Science Alert.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri