anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Proteina care ”fierbe” creierul, cauza apariției bolii Alzheimer?

GALERIE
alzheimer
 • alzheimer
- +

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Dacă vrem să atenuăm impactul acesteia, trebuie să înțelegem cât mai multe despre cum se declanșează și efectele pe care le are asupra celulelor creierului.

Un nou studiu arată că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, notează Science Alert. Boala Alzeheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum amiloid-beta poate distruge o celulă "ca și cum ar prăji un ou", prin creșterea temperaturii acesteia.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale cercetării bolii Alzheimer este faptul că nu înțelegem pe deplin ce anume determină acumularea de amiloid-beta în creier.

Cu toate acestea, în acest ultim studiu, cercetătorii au putut observa că respectiva acumulare declanșează această schimbare de temperatură, cunoscută sub numele tehnic de termogeneză intracelulară.

”Odată ce agregatele s-au format, ele pot ieși din celulă și pot fi preluate de celulele vecine, infectând amiloid-beta sănătoasă din acele celule”, spune inginerul chimist Chyi Wei Chung, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Boala Alzheimer, diagnosticată târziu

Alzheimer este o boală notorie și dificil de investigat, deoarece dezvoltarea ei durează mult timp. Impactul său complet asupra creierului unei persoane poate fi examinat în detaliu doar prin analizarea țesutului cerebral după ce cineva a murit.

Acest studiu special a fost posibil datorită unor senzori de temperatură minusculi numiți termometre polimerice fluorescente (FPT).

Echipa a adăugat amiloid-beta la liniile de celule umane în laborator pentru a declanșa procesul de agregare.

Odată ce proteina amiloid-beta a început să se formeze în fire cunoscute sub numele de fibrile, temperatura medie a celulelor a început să crească, în comparație cu celulele cărora nu li s-a adăugat în mod artificial nicio proteină. Acest lucru duce apoi la o reacție în lanț.

”Pe măsură ce fibrilele încep să se alungească, ele eliberează energie sub formă de căldură”, spune cercetătorul în neuroștiințe Kaminski Schierle, de la Universitatea din Cambridge.

”Agregarea beta-amiloidului necesită destul de multă energie pentru a porni, dar odată ce procesul de agregare începe, acesta se accelerează și eliberează mai multă căldură, permițând formarea mai multor agregate”.

Ce ar presupune tratamentul 

Prin inhibarea agregării amiloid-beta în alte celule, cercetătorii au reușit să izoleze și să identifice formarea fibrilelor ca fiind cauza termogenezei.

Este posibil ca viitoarele tratamente pentru Alzheimer să urmărească prevenirea agregării ca o modalitate de a menține celulele creierului reci și - în mod crucial - în viață.

”Arătăm, pentru prima dată în celule vii, că alungirea Aβ42 (subvarianta 42 a amiloid-beta) este direct responsabilă de creșterea temperaturii medii a celulelor”, scrie echipa, citată de sursa menționată.

În plus față de experimentele de laborator, au fost folosite modele computerizate pentru a evalua modul în care amiloid-beta ar putea acționa în interiorul unei celule pentru a crește temperaturile, ceea ce ne-ar putea aduce mai aproape de o înțelegere completă a bolii care afectează zeci de milioane de vieți.

Orice tratament rezultat este încă departe, dar studiul clarifică unul dintre misterele din jurul bolii. Se credea că deteriorarea bateriilor celulare sau a mitocondriilor ar fi putut duce, în schimb, la termogeneză.

”Termogeneza a fost asociată cu stresul celular, ceea ce ar putea promova o agregare suplimentară”, spune Chung. "Credem că atunci când există un dezechilibru în celule, cum ar fi atunci când concentrația de beta-amiloid este puțin prea mare și începe să se acumuleze, temperaturile celulare cresc".

Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Chemical Society, mai arată Science Alert.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.