De Sănătate

Punem punctul pe știi

Proteinele din carne, lapte și alte alimente suprimă tumorile intestinale

miercuri, 25 septembrie 2024, 03:00
3 MIN
 Proteinele din carne, lapte și alte alimente suprimă tumorile intestinale

Un nou studiu evidențiază rolul proteinelor alimentare în menținerea unui sistem imunitar sănătos în intestinul subțire.

Citește integral ediția nr. 25 a Ziarului de Sănătate

Cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru științe medicale integrative (IMS) din Japonia au descoperit că antigenele alimentare precum proteinele din lapte ajută la împiedicarea creșterii tumorilor în intestine, în special în intestinul subțire. Experimentele au dezvăluit modul în care aceste proteine declanșează sistemul imunitar intestinal, permițându-i să oprească în mod eficient nașterea de noi tumori.

Antigenii alimentari au parte de multă presă negativă deoarece sunt sursa reacțiilor alergice la alimente precum arahidele, crustaceele, pâinea, ouăle și laptele. Chiar și atunci când nu duc la reacții alergice, aceste antigene – împreună cu multe altele găsite în plante și fasole – sunt considerate elemente străine care trebuie verificate de sistemul imunitar.

Echipa a raportat anterior că antigenele alimentare activează celulele imunitare din intestinul subțire, dar nu și din intestinul gros. În același timp, unele celule imunitare activate de bacteriile intestinale sunt cunoscute pentru suprimarea tumorilor din intestin.

În noul studiu, cercetătorii RIKEN IMS reunesc aceste două linii de gândire și au testat dacă antigenele alimentare suprimă tumorile din intestinul subțire.

Echipa a început cu un tip special de șoarece cu o mutație într-o genă de suprimare a tumorilor. La fel ca oamenii cu polipoză adenomatoasă familială (FAP), atunci când această genă funcționează defectuos, șoarecii dezvoltă tumori în intestinul subțire și gros.

Primul experiment a fost destul de simplu. Șoarecii au fost hrăniți cu alimente normale sau cu alimente fără antigen și s-a constatat că cei care au primit alimente normale aveau mai puține tumori în intestinul subțire, dar aceeași cantitate în intestinul gros.

Apoi, cercetătorii au adăugat un antigen reprezentativ comun numit albumină – care poate fi găsit în carne și care nu se găsea în hrana normală – la dieta fără antigen, asigurându-se că cantitatea totală de proteine este egală cu cantitatea de proteine din dieta normală.

Atunci când șoarecii au primit această dietă, tumorile din intestinul subțire au fost suprimate la fel ca în cazul alimentelor normale. Asta înseamnă că suprimarea tumorilor a fost direct legată de prezența antigenului, nu de valoarea nutritivă a alimentelor sau de vreun antigen specific.

Studiul a arătat, astfel că răspunsul imunitar, în special activitatea celulelor T, a fost mult mai puternic la șoarecii care au consumat antigene alimentare, comparativ cu cei care au urmat o dietă fără antigene.

Acest lucru evidențiază rolul proteinelor alimentare în menținerea unui sistem imunitar sănătos în intestinul subțire.

Aceste constatări ar putea avea implicații importante pentru anumite diete medicale, cum ar fi dietele elementale, care sunt concepute pentru a reduce stresul digestiv prin eliminarea proteinelor.

Cele trei diete au afectat și celulele imunitare, în special celulele T, din intestinul subțire. Șoarecii care au primit dieta simplă fără antigen aveau mult mai puține celule T decât cei care au primit hrana normală sau hrana fără antigen cu proteine din lapte. Experimentele ulterioare au dezvăluit procesul biologic care face acest lucru posibil.

Aceste constatări au implicații clinice. Similar dietelor fără antigen, dietele clinice elementale (dietele elementale sunt susbtitute de masă pre-digerate, hipoalergenice – dietă artificială, fără proteine – utilizate în mediul medical pentru tratarea afecțiunilor digestive) includ aminoacizi simpli, dar nu proteine. Acest lucru reduce munca digestivă și poate ajuta persoanele cu afecțiuni gastrointestinale grave, cum ar fi boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil.

Potrivit cercetătorilor de la RIKEN, „tumorile intestinului subțire sunt mult mai rare decât cele din colon, dar riscul este mai mare în cazurile de polipoză adenomatoasă familială și, prin urmare, utilizarea clinică a dietelor elementale pentru a trata boala inflamatorie intestinală (BII) sau alte afecțiuni gastrointestinale la acești pacienți ar trebui analizată cu mare atenție”.

Dietele elementale sunt uneori adoptate de persoane fără afecțiuni gastrointestinale severe sau alergii ca o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate sau de a reduce balonarea și inflamația. Noile descoperiri sugerează că acest lucru ar putea fi riscant și subliniază faptul că aceste tipuri de diete nu ar trebui să fie utilizate fără recomandarea unui medic.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii