Protejați-vă afacerea! Criminalitatea online este în prezent cea mai mare scenă a criminalității din lume!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Protejați-vă afacerea! Criminalitatea online este în prezent cea mai mare scenă a criminalității din lume!

GALERIE
criminalitatea online
  • criminalitatea online
- +

Potrivit statisticilor, în anul 2018, mai mult de 80% dintre companiile europene au avut cel puțin un incident de securitate cibernetică, iar din anul 2013 impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de 5 ori. Multe dintre instituții și întreprinderi consideră securitatea cibernetică ca fiind o prioritate.

Atacurile de tip ransomware s-au triplat în perioada anilor 2015-2018. Aceste atacuri eludează protecția datelor, în urma lor fișierele sunt criptate în cel mai scurt timp, iar victima este obligată să plătească o răscumpărare pentru decriptare. Experții spun despre atacurile de tip ransomware că au provocat multă agitație și panică în 2018 și că vor crește în volum și în complexitate în anii următori. Atacurile se vor face îndeosebi din motive comerciale, dar și în scop politic. Prin urmare, amenințarea este în creștere. Multe dintre aceste întreprinderi, administrații publice, companii din UE au infrastructuri digitale prin care furnizează servicii esențiale. Aceste servicii pot fi compromise sau întrerupte în urma unor atacuri cibernetice.

În țara noastră, din totalul alertelor primite de Centrul Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică, s-a constatat ca marea majoritate a acestora au vizat sistemele informatice vulnerabile, neactualizate, infectate cu malware. Specialiștii au estimat că atacurile cibernetice păgubesc în fiecare an economia globală cu 400 miliarde de euro.

Statisticile arată că 51% din populația Europei nu este informată cu privire la amenințările cibernetice, iar 69% dintre companii nu au cunoștințe esențiale despre expunerea la riscurile cibernetice. Potrivit unui sondaj de opinii, trei sferturi dintre persoane consideră că atacurile cibernetice sunt o amenințare relevantă și au potențial de a influența procesele operaționale, iar 20% nu consideră că atacurile cibernetice pot provoca perturbări, defecțiuni operaționale.
 


În luna ianuarie 2019, ING Bank a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS (Distributed Denial of Service) însă serviciile online banking și datele clienților nu au fost afectate. Potrivit Europa Press și site-ul oficial al Băncii Centrale din Spania a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS în luna august a anului trecut. În urma atacului site-ul a fost inaccesibil o perioadă scurtă de timp, nu a existat niciun furt de date și nici serviciile băncii nu au fost afectate. În luna octombrie a anului 2018 a avut loc un atac cibernetic la site-ul Curții Constituționale a Spaniei care a perturbat serviciile acestuia timp de câteva ore.

Pe 18 Aprilie 2019, a fost anunțat un atac cibernetic care a avut loc la ora 6:00 dimineața care a vizat canalul meteorologic The Weather Channel, iar emisiunea live a fost întreruptă 90 de minute, timp în care a fost înlocuită cu reclame și alte emisiuni înregistrate. În urma combaterii atacului cibernetic, transmisia canalului a revenit online. 

Companiile trebuie să fie conștiente de daunele pe care le pot produce atacurile cibernetice, de riscurile la care se expun dacă nu își iau măsuri de prevenirea și combaterea lor. Atacurile de tip DDoS pot duce la închiderea site-ului, blocarea accesului la serviciu pentru clienți sau utilizatori. În plus cei care dețin site-ul nu mai au acces la serviciu, trebuie să suporte anumite costuri pentru a aplica măsuri de remediere a situației, de securitate, pot avea pierderi de venituri și le poate fi afectată și reputația pe care o aveau în fața clienților.
 


În multe situații, companiile raportează rar autorităților atacurile hackerilor, astfel acestea nu dispun de toate informațiile prin care pot evalua în mod adecvat amploarea amenințărilor cu atacurile cibernetice. Companiile trebuie să respecte standardele minime de securitate IT și să spună autorităților despre atacurile relevante. Majoritatea persoanelor fizice dar și a antreprenorilor sau a oamenilor care conduc organizații care folosesc infrastructură IT, smartphone-uri, aleg să nu investească in securitatea cibernetică, bazându-se pe principiul: "Mie nu mi se va întâmpla să fiu atacat, ...ce ar putea fura un hacker de la mine, ...am o bază de date amărâtă de clienți, ...ce ar putea face un hacker cu baza mea de date." Și totuși atacurile hackerilor sunt în creștere, sunt mai frecvente decât ne-am imagina, iar în urma lor oamenii și companiile își pot pierde toate datele (de exemplu în cazul unui atac de tip ransomware care criptează tot hard disk-ul).

Acest lucru se poate întâmpla și companiei dumneavoastră! Utilizând serviciile TAD GROUP România puteți depista și preveni imediat atacurile automate ori direcționate, vă puteți proteja afacerea împotriva atacurilor de tip DdoS sau social engineering, puteți securiza aplicațiile pentru smartphone vulnerabile, site-urile și serviciile dumneavoastră online, sau vă puteți instrui angajații în legătură cu ”igiena cibernetică”.

Companiile trebuie să stabilească și să implementeze măsuri de securitate cibernetică deoarece criminalitatea informatică este în creștere. Infractorii operează pe plan internațional și se pot ascunde cu ușurință. Antreprenorii trebuie să fie foarte atenți, să se asigure din timp că așa numita criminalitate informatică nu le va afecta procesele de business. Ei trebuie să pună în aplicare măsuri tehnice de securitate pentru combaterea criminalității informatice.

Companiile mari care au ales deja o măsură de securitate, au considerat că această investiție merită într-adevăr.

Există un ”proverb” care circulă în rândul experților din industria de securitatea cibernetică – ”În lume există 2 tipuri de organizații: organizațiile care au suferit atacuri cibernetice și organizațiile care încă nu știu că au fost atacate

Deveniți o roganizație care poate depista un atac cibernetic!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.