Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Protejați-vă afacerea! Criminalitatea online este în prezent cea mai mare scenă a criminalității din lume!

GALERIE
criminalitatea online
  • criminalitatea online
- +

Potrivit statisticilor, în anul 2018, mai mult de 80% dintre companiile europene au avut cel puțin un incident de securitate cibernetică, iar din anul 2013 impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de 5 ori. Multe dintre instituții și întreprinderi consideră securitatea cibernetică ca fiind o prioritate.

Atacurile de tip ransomware s-au triplat în perioada anilor 2015-2018. Aceste atacuri eludează protecția datelor, în urma lor fișierele sunt criptate în cel mai scurt timp, iar victima este obligată să plătească o răscumpărare pentru decriptare. Experții spun despre atacurile de tip ransomware că au provocat multă agitație și panică în 2018 și că vor crește în volum și în complexitate în anii următori. Atacurile se vor face îndeosebi din motive comerciale, dar și în scop politic. Prin urmare, amenințarea este în creștere. Multe dintre aceste întreprinderi, administrații publice, companii din UE au infrastructuri digitale prin care furnizează servicii esențiale. Aceste servicii pot fi compromise sau întrerupte în urma unor atacuri cibernetice.

În țara noastră, din totalul alertelor primite de Centrul Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică, s-a constatat ca marea majoritate a acestora au vizat sistemele informatice vulnerabile, neactualizate, infectate cu malware. Specialiștii au estimat că atacurile cibernetice păgubesc în fiecare an economia globală cu 400 miliarde de euro.

Statisticile arată că 51% din populația Europei nu este informată cu privire la amenințările cibernetice, iar 69% dintre companii nu au cunoștințe esențiale despre expunerea la riscurile cibernetice. Potrivit unui sondaj de opinii, trei sferturi dintre persoane consideră că atacurile cibernetice sunt o amenințare relevantă și au potențial de a influența procesele operaționale, iar 20% nu consideră că atacurile cibernetice pot provoca perturbări, defecțiuni operaționale.
 


În luna ianuarie 2019, ING Bank a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS (Distributed Denial of Service) însă serviciile online banking și datele clienților nu au fost afectate. Potrivit Europa Press și site-ul oficial al Băncii Centrale din Spania a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS în luna august a anului trecut. În urma atacului site-ul a fost inaccesibil o perioadă scurtă de timp, nu a existat niciun furt de date și nici serviciile băncii nu au fost afectate. În luna octombrie a anului 2018 a avut loc un atac cibernetic la site-ul Curții Constituționale a Spaniei care a perturbat serviciile acestuia timp de câteva ore.

Pe 18 Aprilie 2019, a fost anunțat un atac cibernetic care a avut loc la ora 6:00 dimineața care a vizat canalul meteorologic The Weather Channel, iar emisiunea live a fost întreruptă 90 de minute, timp în care a fost înlocuită cu reclame și alte emisiuni înregistrate. În urma combaterii atacului cibernetic, transmisia canalului a revenit online. 

Companiile trebuie să fie conștiente de daunele pe care le pot produce atacurile cibernetice, de riscurile la care se expun dacă nu își iau măsuri de prevenirea și combaterea lor. Atacurile de tip DDoS pot duce la închiderea site-ului, blocarea accesului la serviciu pentru clienți sau utilizatori. În plus cei care dețin site-ul nu mai au acces la serviciu, trebuie să suporte anumite costuri pentru a aplica măsuri de remediere a situației, de securitate, pot avea pierderi de venituri și le poate fi afectată și reputația pe care o aveau în fața clienților.
 


În multe situații, companiile raportează rar autorităților atacurile hackerilor, astfel acestea nu dispun de toate informațiile prin care pot evalua în mod adecvat amploarea amenințărilor cu atacurile cibernetice. Companiile trebuie să respecte standardele minime de securitate IT și să spună autorităților despre atacurile relevante. Majoritatea persoanelor fizice dar și a antreprenorilor sau a oamenilor care conduc organizații care folosesc infrastructură IT, smartphone-uri, aleg să nu investească in securitatea cibernetică, bazându-se pe principiul: "Mie nu mi se va întâmpla să fiu atacat, ...ce ar putea fura un hacker de la mine, ...am o bază de date amărâtă de clienți, ...ce ar putea face un hacker cu baza mea de date." Și totuși atacurile hackerilor sunt în creștere, sunt mai frecvente decât ne-am imagina, iar în urma lor oamenii și companiile își pot pierde toate datele (de exemplu în cazul unui atac de tip ransomware care criptează tot hard disk-ul).

Acest lucru se poate întâmpla și companiei dumneavoastră! Utilizând serviciile TAD GROUP România puteți depista și preveni imediat atacurile automate ori direcționate, vă puteți proteja afacerea împotriva atacurilor de tip DdoS sau social engineering, puteți securiza aplicațiile pentru smartphone vulnerabile, site-urile și serviciile dumneavoastră online, sau vă puteți instrui angajații în legătură cu ”igiena cibernetică”.

Companiile trebuie să stabilească și să implementeze măsuri de securitate cibernetică deoarece criminalitatea informatică este în creștere. Infractorii operează pe plan internațional și se pot ascunde cu ușurință. Antreprenorii trebuie să fie foarte atenți, să se asigure din timp că așa numita criminalitate informatică nu le va afecta procesele de business. Ei trebuie să pună în aplicare măsuri tehnice de securitate pentru combaterea criminalității informatice.

Companiile mari care au ales deja o măsură de securitate, au considerat că această investiție merită într-adevăr.

Există un ”proverb” care circulă în rândul experților din industria de securitatea cibernetică – ”În lume există 2 tipuri de organizații: organizațiile care au suferit atacuri cibernetice și organizațiile care încă nu știu că au fost atacate

Deveniți o roganizație care poate depista un atac cibernetic!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri