anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 25.09.2022

Protejați- vă angajații în caz de caniculă! (P)

GALERIE
Iasisting_ Canicula
 • Iasisting_ Canicula
- +

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă spun ce să faceți să vă protejați angajații în caz de caniculă!

Dacă angajații dumneavoastră își desfășoară activitatea în aer liber sau în spații închise și aglomerate, în zilele caniculare aveți obligația legală de a le asigura condițiile necesare pentru evitarea situațiilor neplăcute cauzate de temperaturile extreme.

Astfel, măsurile minime obligatorii care trebuie luate pentru prevenirea incidentelor de la locul de muncă datorate caniculei vor fi aplicate în mai multe etape.

1. Înaintea apariției perioadelor cu călduri extreme angajatorul trebuie:

 • Să asigure efectuarea analizelor medicale pentru fiecare angajat, în funcție de specificul postului ocupat;
 • Sa depisteze angajații cu restricții de lucru în condiții de temperaturi extreme;
 • Sa identifice soluții pentru acești angajați, pentru perioadele caniculare (modificarea temporară a programului de lucru, modificarea temporară a sarcinilor de serviciu, etc).

2. Pe parcursul perioadelor caniculare, angajatorul trebuie să asigure la punctele de lucru cu risc:

 • Ventilația spațiilor de lucru;
 • Alternarea perioadelor în care se depune un efort static cu cele de efort dinamic;
 • Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
 • 2-4 litri de apă minerală pentru fiecare angajat;
 • Dușuri;
 • Condițiile de acordare a primului ajutor în cazul incidentelor datorate temperaturilor extreme;
 • Transportul de urgență la cea mai apropiată unitate medicală în astfel de cazuri.

ATENȚIE

Dacă nu aveți posibilitatea de a le asigura salariaților dumneavoastră aceste condiții minimale de lucru în siguranță, iar temperatura înregistrată atinge 37 de grade pe parcursul a două zile consecutive, normele legislative în vigoare recomandă reducerea duratei de lucru, eșalonarea sau întreruperea colectivă a activității. În aceste situații, veți stabili împreună cu reprezentanții angajaților modalitățile de recuperare a timpului de lucru, precum și modalitățile de plată.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.