Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Protejați-vă de caniculă! Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă dau câteva sfaturi de urmat în caz de caniculă! (P)

GALERIE
Iasisting_canicula
  • Iasisting_canicula
- +

Protejați-vă de caniculă!  Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă dau câteva sfaturi de urmat în caz de caniculă!

Sfaturi generale:

  • Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18;
  • Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  • Nu folosiți ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius;
  • Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
  • Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;
  • Beți zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute;
  • NU consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii;
  • Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice;
  • Consumați fructe și legume proaspete cu un conținut ridicat de apă (pepene roșu, galben, roșii, castraveți);
  • Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.);
  • Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Manifestări ale organismului în caz de caniculă:

  • Stare de rău general;
  • Oboseală;
  • Șoc caloric ce se manifestă prin febră, tegumente uscate, pierderea cunoștinței;
  • Șoc hipovolemic care se manifestă prin tegumente reci și palide, hipotensiune arterială;
  • Crampe musculare la nivelul membrelor superioare și inferioare;
  • Tulburări de ritm cardiac sau în cazuri grave infarct miocardic acut;
  • Insomnii neobișnuite care pot fi cauzate de scăderea melatoninei din creier determinând apatie sau stare de nervozitate;
  • Expunerea prelungită la radiațiile solare asociată cu transpirația poate conduce la apariția pe piele a unor bubițe roșii, cunoscute sub denumirea de dermatită actinică;
  • Creșterea hormonilor tiroidieni datorită creșterii temperaturii ambientale accentuând starea de iritabilitate și agitație.

Sfaturi pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe:

  • Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
  • Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioa- ră celei din locuință;
  • Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
  • Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;
  • Închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.

Pentru o gamă diversificată de produse și servicii din domeniul SSM-SU, specialiștii din cadrul Grupului de Firme IAȘISTING vă stau la dispoziție și nu uitați siguranța dumneavoastră și a afacerii dumneavoastră este pe primul loc!

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri