Protest al angajaților de la Protecția Mediului Iași împotriva discriminării salariale

joi, 16 mai 2024, 14:23
2 MIN
 Protest al angajaților de la Protecția Mediului Iași împotriva discriminării salariale

Angajații din Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași au declanșat astăzi, 16 mai, începând cu ora 10:00, protest împotriva discriminării salariale, alături de celelalte agenții județene de mediu din țară. Suntem profund indignați de discriminarea salarială la care suntem supuși în comparație cu funcționarii publici din agenții și instituții județene ale altor ministere, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin OUG 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară.

Agențiile pentru Protecția Mediului își desfășoară activitatea sub coordonarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și au la nivel județean aceleași responsabilități și atribuții în implementarea politicilor și a legislației în domeniul protecției mediului. Este esențial ca această egalitate să se reflecte și în nivelul salariilor.

”Nu cerem decât alinierea salariilor, așa cum s-a procedat și în cazul altor instituții deconcentrate. Nu solicităm privilegii suplimentare față de alte instituții județene, ci doar încetarea discriminării și respectarea drepturilor noastre legitime!

Senatul României a luat deja măsuri pentru a corecta această injustiție, adoptând un amendament pentru eliminarea discriminării salariale. Cu toate acestea, proiectul de lege a rămas blocat în Camera Deputaților (PL-x nr. 67/26.02.2024), iar nenumăratele demersuri făcute pentru obținerea drepturilor noastre legitime au fost ignorate și respinse.

Importanța activității noastre va deveni evidentă atunci când angajații își vor întrerupe activitatea și vor protesta. Proiecte finanțate din fonduri europene și naționale, inclusiv cele din cadrul PNRR, așteaptă actele de reglementare necesare, iar orice întârziere va afecta implementarea acestora. Întreruperile în funcționarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, un obiectiv de interes național, vor avea consecințe grave.

De asemenea, semnalăm posibilitatea unor sincope în funcționarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Radioactivității Mediului. Încetarea altor activități esențiale și nevăzute ale angajaților din protecția mediului va afecta societatea în ansamblul său. Poate atunci va deveni evidentă importanța contribuției noastre și vom fi recunoscuți și ascultați așa cum merităm.

Protestele ce vor urma, inclusiv greva generală, sunt expresia hotărârii noastre de a lupta pentru dreptate și echitate în tratamentul salarial. Ne angajăm să continuăm această luptă până când drepturile noastre sunt respectate și nedreptatea salarială este eliminată! ”, precizează reprezentantul salariaţilor din APM Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii