PROTEST contra discriminării mediului academic din Moldova
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

COMUNICAT DE PRESA

PROTEST contra discriminării mediului academic din Moldova

GALERIE
mediu academic Iasi
  • mediu academic Iasi
- +

          Lumea academică şi societatea civilă din regiunea Moldovei au luat la cunoştinţă cu consternare de conţinutul Ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 4.621/2020, prin care a fost stabilită componenţa consiliului general, a panelurilor pe domenii şi a comisiilor de specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Astfel, din listă nominală a consiliului general, care ar trebui să fie atât un tablou la zi al ierarhiilor axiologice ale stării mediului academic românesc, cât şi o declaraţie de intenţii privind strategia Ministerului Educaţiei de a asigura reprezentarea regională şi instituţională a cercetării din România, principalele instituţii de cercetare din Moldova lipsesc cu desăvârşire. Astfel, din cei 21 membri ai consiliului general, 11 au afiliere instituţională în Bucureşti, şapte în Cluj, iar trei în Timişoara.

O situaţie aproape identică se poate constata în cazul panelurilor pe domenii sau al componenţei comisiilor de specialitate, în care universităţile şi institutele de cercetare din Iaşi, Galaţi, Suceava sau Bacău sunt subreprezentate, în care din cei 69 membri ai panelurilor, doar doi provin de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche universitate din România. În total, în cazul panelurilor pe domenii, universităţile şi centrele de cercetare din Moldova au o pondere de reprezentare de circa 10%, în timp ce Bucureştiul de 57%, iar Clujul şi Timişoara au împreună peste 20%. La fel şi în cazul comisiilor de specialitate.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este un organism care funcţionează pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Chiar dacă rolul său este consultativ, funcţia sa este de o enormă importanţă, mai ales în ce priveşte distribuirea resurselor pentru educaţie şi cercetare în România. Subreprezentarea flagrantă, scandaloasă, a cercetării şi activităţii academice din centrele universitare din Moldova în CNATDCU ameninţă aceste activităţi pe termen lung, condamnă universităţile şi centrele de cercetare din regiune la marginalizare şi subfinanţare cronică.

Mai presus de considerentele menţionate, apreciem că modul în care s-a făcut selecţia pentru aceste organisme este cel puţin la fel de scandalos. Nici criteriul reprezentativităţii calitative, nici cel al reprezentativităţii instituţional-teritoriale nu se regăsesc în principiile de selecţie ale Ministerului. De fapt, arbitrariul şi clientelismul par a fi fost singurele criterii care au guvernat această selecţie.

De aceea, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) protestează cu indignare şi cere anularea ordinului şi organizarea unei selecţii care să respecte propriile criterii ale Ministerului. De asemenea, MDM cere ca, dincolo de asigurarea unei echităţi de reprezentare, instituţiile academice din regiunea Moldovei, care au fost decenii de-a rândul defavorizate de politicile centraliste, fondate pe arbitrariu şi interese clientelare, complet netrasparente, să primească o atenţie particulară, pentru ca faliile dintre regiunile şi centrele academice ale României să nu se adâncească în mod catastrofal.

Semnează:

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.