anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

PROTEST contra discriminării mediului academic din Moldova

GALERIE
mediu academic Iasi
  • mediu academic Iasi
- +

          Lumea academică şi societatea civilă din regiunea Moldovei au luat la cunoştinţă cu consternare de conţinutul Ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 4.621/2020, prin care a fost stabilită componenţa consiliului general, a panelurilor pe domenii şi a comisiilor de specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Astfel, din listă nominală a consiliului general, care ar trebui să fie atât un tablou la zi al ierarhiilor axiologice ale stării mediului academic românesc, cât şi o declaraţie de intenţii privind strategia Ministerului Educaţiei de a asigura reprezentarea regională şi instituţională a cercetării din România, principalele instituţii de cercetare din Moldova lipsesc cu desăvârşire. Astfel, din cei 21 membri ai consiliului general, 11 au afiliere instituţională în Bucureşti, şapte în Cluj, iar trei în Timişoara.

O situaţie aproape identică se poate constata în cazul panelurilor pe domenii sau al componenţei comisiilor de specialitate, în care universităţile şi institutele de cercetare din Iaşi, Galaţi, Suceava sau Bacău sunt subreprezentate, în care din cei 69 membri ai panelurilor, doar doi provin de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche universitate din România. În total, în cazul panelurilor pe domenii, universităţile şi centrele de cercetare din Moldova au o pondere de reprezentare de circa 10%, în timp ce Bucureştiul de 57%, iar Clujul şi Timişoara au împreună peste 20%. La fel şi în cazul comisiilor de specialitate.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este un organism care funcţionează pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Chiar dacă rolul său este consultativ, funcţia sa este de o enormă importanţă, mai ales în ce priveşte distribuirea resurselor pentru educaţie şi cercetare în România. Subreprezentarea flagrantă, scandaloasă, a cercetării şi activităţii academice din centrele universitare din Moldova în CNATDCU ameninţă aceste activităţi pe termen lung, condamnă universităţile şi centrele de cercetare din regiune la marginalizare şi subfinanţare cronică.

Mai presus de considerentele menţionate, apreciem că modul în care s-a făcut selecţia pentru aceste organisme este cel puţin la fel de scandalos. Nici criteriul reprezentativităţii calitative, nici cel al reprezentativităţii instituţional-teritoriale nu se regăsesc în principiile de selecţie ale Ministerului. De fapt, arbitrariul şi clientelismul par a fi fost singurele criterii care au guvernat această selecţie.

De aceea, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) protestează cu indignare şi cere anularea ordinului şi organizarea unei selecţii care să respecte propriile criterii ale Ministerului. De asemenea, MDM cere ca, dincolo de asigurarea unei echităţi de reprezentare, instituţiile academice din regiunea Moldovei, care au fost decenii de-a rândul defavorizate de politicile centraliste, fondate pe arbitrariu şi interese clientelare, complet netrasparente, să primească o atenţie particulară, pentru ca faliile dintre regiunile şi centrele academice ale României să nu se adâncească în mod catastrofal.

Semnează:

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.