Protest cu un coşciug în faţa Băncii Naţionale Române din Iaşi (FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Protest cu un coşciug în faţa Băncii Naţionale Române din Iaşi (FOTO)

GALERIE
protest vasile cazan in fata BNR Iasi1protest vasile cazan in fata BNR Iasi10protest vasile cazan in fata BNR Iasi11protest vasile cazan in fata BNR Iasi12protest vasile cazan in fata BNR Iasi13protest vasile cazan in fata BNR Iasi14protest vasile cazan in fata BNR Iasi17protest vasile cazan in fata BNR Iasi18protest vasile cazan in fata BNR Iasi19protest vasile cazan in fata BNR Iasi2protest vasile cazan in fata BNR Iasi20protest vasile cazan in fata BNR Iasi24protest vasile cazan in fata BNR Iasi25protest vasile cazan in fata BNR Iasi28
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi1
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi10
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi11
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi12
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi13
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi14
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi17
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi18
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi19
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi2
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi20
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi24
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi25
 • protest vasile cazan in fata BNR Iasi28
- +
Vasile Cazan, membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor, a protestat împotriva politicii guvernatorului Mugur Isărescu.

Vasile Cazan, care se recomandă a fi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor, a anunţat presa că îşi va exprima dreptul de a protesta, ieri, în faţa Băncii Naţionale Române, în limita libertăţilor pe care i le oferă legea. De aceea, bărbatul a adus un coşciug alb, făcut din carton, în care era aşezată, în forma unui om de hârtie, „democraţia participativă“, un colac mare, de praznic, o sticlă de vin, şi a strigat, începând cu ora 11.00 fix, împotriva „vremelnicului guvernator al BNR, Isărescu Mugur“. Bărbatul îşi adusese un megafon, la care scandările din categoria „Iertaţi-l pe asasin!“ (n.red. - Mugur Isărescu), s-ar fi auzit mai bine, însă bateriile l-au lăsat şi a trebuit să ridice colacul şi să strige doar cu vocea sa, „care e destul de puternică, oricum“, povesteşte bărbatul. Înainte de a începe procesiunea bărbatul s-a bărbierit „Barba mi-am lăsat-o în semn de protest, iar acest păr va fi aşezat într-o cutie care va fi, pentru viitor, mărturie“, spune cu putere Vasile Cazan. Ca să nu ajungă precum Mircea Badea, care se întreabă dacă, peste zece ani, „va mai ţine minte oare cineva că în ţara asta au fost nişte nebuni care s-au opus abuzului şi minciuni“, bărbatul şi-a strâns barba într-o cutie pe care o va păstra ca monstră ca să dovedească faptul că în Iaşi a existat o „acţiune anti-Isărescu“.

 
Priveghiul „democraţiei participative“
 
 
Când nu îl acuză că nu îşi merită „salariul de 12.000 de euro“ şi că primeşte instrucţiuni de la Clubul de la Roma, Vasile Cazan îl acuză pe guvernator că nu are reacţie faţă de probleme ţării şi cererile societăţii civile. El spune că asociaţia sa a cerut întâi în 2010 ca să se organizeze o întâlnire a reprezentanţilor consumatorilor şi cei ai băncilor mediate de BNR. Fără suces. Apoi a mai cerut în 2012 ca BNR să intervină cu sancţiuni la companiile care oferă produse şi servicii în euro, „Deşi Constituţia prevede că leul este moneda naţională“. Din nou, fără succes. De aceea Vasile Cazan a hotărât să ţină acest priveghi în faţa BNR-ului, pe băncile umbrite altădată de tei, un priveghi al democraţiei participative. Încălzit de strigături, bărbatul a luat colacul de praznic şi a început să-l rupă şi să-l dea trecătorilor. Apoi a desfăcut o sticlă de vin, căutat special să fie din Italia, pe care l-a drămuit în pahare de plastic celor însetaţi de căldura de pe bulevardul lipsit de umbră. Primul dintre ei, un bărbat de peste 50 de ani cu o cămaşă portocalie, a luat o bucată mai mare din colac „ca să dau la animale acasă“.
 
 
A luat 25 de amenzi până acum
 
 
Ca lumea să îi înţeleagă mai bine protestul, Vasile Cazan a pus o serie de pancarte pe banca care era suportul coşciugului „imaculat“, cum îi spune bărbatul. Pe una dintre acestea şi-a descris demersul. „Banca Naţională a României, cu ajutorul inflaţiei, a distrus cea mai mare parte a industriei ţării, a aruncat agricultura cu un secol în urmă, a distrus băncile cu capital românesc, a permis băncilor străine să practice dobânzi şi comisioane cămătăreşti, a îndatorat ţara cu peste 100 de miliarde de euro, a creat rezerve internaţionale de hârtie, fictive, folosite ca sursă de îmbogăţire a conducătorilor şi funcţionarilor BNR, punând în pericol stabilitatea financiară a ţării.“ Acesta nu este însă primul protest al inginerului. Bărbatul spune mândru că a mai apărat dreptatea participativă de peste 30 de ori, venind cu pancarte în faţa sediului BNR. Jandarmii însă nu i-au dat dreptate, nici acum, când au refuzat să împartă colacul de praznic cu el, nici în trecut, când i-au dat „cam 25 de amenzi, chiar dacă eu îmi exprim opinia liber“. Chiar dacă acesta este anunţat a fi ultimul protest, Vasile Cazan promite că nu se va opri până când Mugur Isărescu nu va fi schimbat din poziţia de guvernator. Indiferent de câte sicrie din carton va trebui să facă până atunci.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Cosmin PAȘCA

Cine vrea să fie slugă cu 12.000 pe lună în Iaşi

Pentru USRPLUS, funcţia de viceprimar nu ar trebui să însemne o miză dacă partidul îşi va asuma, aşa cum a promis, rolul de filtru decizional în CL. Din contră, promovarea unui om de-a dreapta primarului va echivala în ochii ieşenilor cu o suspiciune rezonabilă de non-combat, indiferent care va fi realitatea votului în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Griji

Codrin Liviu CUȚITARU

Griji

„Nu mă pot opri din acţiune. Chiar şi atunci când, fizic, mă prăbuşesc, ca acum bunăoară, rămân în mişcare şi hălăduiesc fără ţintă, întrucât creierul meu îşi menţine fierberea în oala sub presiune a grijilor celor mai absurde... Am fost dintotdeauna o natură agitată, probabil şi din cauza unei oarecari predestinări.”

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

Bogdan ILIESCU

Mozart, miracolul umanităţii (265 de ani de la nașterea maestrului)

„In Bach, Beethoven and Wagner we admire principally the depth and energy of the human mind; in Mozart, the divine instinct.”/ „La Bach, Beethoven şi Wagner admirăm în principal profunzimea şi energia minţii umane; la Mozart, instinctul divin.” (Edvard Grieg)

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

pulspulspuls

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

De ce îl trage aţa înspre partidoi pe Chirica, plus alte socoteli

Pentru că începuserăm ieri să vorbim, şi n-am mai apucat să intrăm în chestiune, de aranjamentele pe care le pregăteşte premarele pentru a justifica negocierile cu PSD în a pune un vice de la acest partid, şi asta zice-se pentru a putea satisface în continuare camarila băieţilor de la cumătrie care nu mai are răbdare să stea şi să aştepte cu PUZ-urile gata tocmite, haideţi să vă oferim pe azi câteva ghidaje din teren, ca să nu mai dea unii cu oiştea-n gard pe tema asta, cum am văzut deja pe ici, pe colo! 

Caricatura zilei

Dosarul Skoda

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.