anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Protest împotriva gazelor de şist

GALERIE
gaze sist
 • gaze sist
- +

Ieşenii sunt aşteptaţi astăzi să-şi exprime dezaprobarea faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Protestul, coordonat de voluntarii Asociaţiei Mai Bine, va avea loc începând cu ora 17:30 pe următorul traseu: Parcul Copou - Casa de Cultură a Studenţilor (staţionare 15 minute) - Str. Lăpuşneanu - Piaţa Unirii.

În aceeaşi zi, vor avea loc simultan proteste şi manifestaţii împotriva explorării sau exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică în peste 25 de oraşe din ţară. „Acţiunea din Iaşi este în acelaşi timp un gest de solidaritate faţă de locuitorii tuturor celorlalte localităţi din ţară vizate pentru explorări sau exploatări. Tehnologia fracturării hidraulice, utilizată în extragerea gazelor de şist, este o metodă care are efecte distructive asupra apei, solului şi aerului, implicit asupra omului, a plantelor şi a animalelor din zona extinsă a exploatărilor. Metoda foloseşte cantităţi uriaşe de apă sub presiune (milioane de litri per proces de fracturare per sondă) amestecată cu substanţe chimice toxice şi nisip. Mai mult de jumătate din apa contaminată rămâne însă în subteran şi migrează în timp în pânza freatică”, a explicat Alexandru Bodnar, reprezentant al Asociaţiei Mai Bine. În urma presiunii populaţiei, metoda fracturării hidraulice a fost interzisă sau suspendată până la efectuarea unor studii clare privind impactul asupra mediului în Bulgaria, Franţa, Olanda, Vermont, New York sau Canada (provincia Quebec). Tehnologia este permisă în SUA, iar în urma exploatării gazelor de şist preţurile au scăzut foarte mult acolo. Prima sondă preconizată să folosească fracturarea hidraulică în ţară ar putea fi construită în această vară, în comuna vasluiană Băceşti, aflată la graniţa cu judeţul Iaşi şi la 70 de km de oraşul Iasi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.