Protest inedit pentru stoparea proiectului „Roşia Montană”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Protest inedit pentru stoparea proiectului „Roşia Montană”

Trei tineri, printre care şi unul din Iaşi, vor străbate 5407 kilometri ca să-i convingă pe europeni că proiectului de la Roşia Montană trebuie oprit.

GALERIE
Rosia Montana Mine Romane
  • Rosia Montana Mine Romane
- +
Peste 2200 de kilometri parcurşi pe bicicletă, 127 pe jos, 2370 cu trenul şi 710 cu feribotul îi aşteaptă pe trei tineri care vor să îi convingă pe europeni că proiectul minier de la Roşia Montană trebuie oprit. Printre ei se numără şi Radu Păltineanu, născut în Iaşi, student la Universitatea McGill din Canada, aflat într-un schimb universitar în Copenhaga.

 Alături de basarabeanca Elena Vanica şi canadianul Sophian Guidara, ieşeanul porneşte într-o aventură de 59 zile, în timpul căreia vor traversa opt ţări, două regiuni autonome şi o regiune separatistă (mai precis traseul Danemarca – Suedia – Åland – Finlanda – Estonia – Rusia - Ucraina, Crimeea – Transnistria - Republica Moldova - România). Călătoria celor trei temerari va începe în luna iunie, pe 8.

Iniţiativa tânărului a venit după ce a participat în Danemarca la ziua dedicată Roşiei Montane. Deşi auzise despre proiectul minier, nu cunoştea nimic despre impactul negativ pe care îl poate avea asupra mediului încojurător şi a comunităţii din zonă. „Cred că oamenii de acolo şi faptul că o întreagă comunitate riscă să dispară mă motiveză pe mine şi pe cei doi coechipieri cel mai mult. Am vrea, în primul rând, ca oamenii să conşientizeze faptul că acest proiect minier este unul de relativ scurtă durată. Deşi compania canadiană încearcă să-l prezinte ca pe un proiect salvator al micii comunităţii din Apuseni, el nu va dura mai mult de 14 ani. Ceea ce va rămâne după va presupune mai mult şomaj, patru munţi săpaţi şi o comunitate divizată de intrigi şi interese meschine”, menţionează Radu Păltineanu. După ce va organiza evenimente în Stockholm, Helsinki, Tallinn, Sankt Petersburg, Moscova, Kiev şi Chişinău, echipa va poposi la Iaşi (27 iulie) şi la Piatra Neamţ (30 iulie). Cei trei aventurieri vor prezenta riscurile asociate proiectului minier, documentarul „Roşia Montană, Town on the Brink” şi vor dezbate alături de public asupra acestui subiect.

Pentru ca mersul pe bicicletă să nu îi doboare, membrii echipei au început antrenamentele zilnice. Ieşeanul Radu Păltineanu se poate lăuda cu aptitudini sportive de profesionist. „Eu personal practic alpinismul din 2009, alpinismul fiind un sport ce-ţi dezvoltă şi fizicul, şi psihicul. Ciclismul, în schimb, îl practic de mic. Nu am participat niciodată la vreun concurs, dar am ajuns să fac până la 35 de km zilnic pe bicicletă de când am venit în Danemarca pentru schimbul universitar. Cât despre partenerii mei, Elena şi Sophian, ei se antrenează zilnic pe bicicletă şi fac jogging cel puţin jumătate de oră în fiecare zi. Mai mult, suntem de părere că traseul a fost în aşa fel împărţit încât numărul de kilometri zilnici să fie fezabili pentru toţi”, spune Radu. Până să plece la drum, mai au nevoie să strângă aproximativ 2000 de dolari pentru cumpărarea biletelor de tren şi feribot, achitarea taxei de viză pentru Federaţia Rusă şi mâncare. Orice donaţie se poate face prin intermediul site-ului www.travelforacause.eu, unde au postat o listă cu toate obiectele de care mai au nevoie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.