Protest la CNA, organizat de un membru care spune că "plimbarea" Antena 3 nu a fost monitorizată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Protest la CNA, organizat de un membru care spune că "plimbarea" Antena 3 nu a fost monitorizată

GALERIE
plimbare antena 3
  • plimbare antena 3
- +

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a anunţat că va organiza un protest pe 20 august, la sediul CNA, întrucât, din cauza unei pene de curent, Consiliul nu a monitorizat emisiunile Antena 3 de vineri, în care a fost reflectată "plimbarea" de la Palatul Cotroceni.

Valentin Jucan a anunţat organizarea acestui protest pe contul său oficial de Facebook.
Potrivit lui Jucan, protestul se va desfăşura pe 20 august, de la ora 11.00, sub sloganul "CNA-ul doarme şi Laurei Georgescu îi place tot mai mult să ne lase în pană de curent".

"Vino cu un bec, cu un cablu, cu o priză, cu orice crezi că îi poţi oferi Laurei Georgescu pentru a nu mai lăsa CNA-ul fără curent, de fiecare dată când vrea să facă un abuz! Sau pur şi simplu vino alături de mine să îi cerem demisia!", se spune în anunţul făcut de Valentin Jucan.

Anunţul lui Valentin Jucan privind organizarea acestui protest vine după ce un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a scris pe blogul său, intitulat Despre audiovizual, că emisiunile Antenei 3 de vineri, începând cu ora 17.00, nu au fost înregistrate de CNA, pentru a fi analizate, din cauza unei pene de curent.

"Monitorizarea va fi posibilă doar dacă Antena 3 va dori să pună la dispoziţie înregistrările de pe casetele martor. Refuzul se poate sancţiona doar cu o somaţie", a scris Narcisa Iorga.

Ea a precizat că Bogdan Roman, un funcţionar public al CNA de la departamentul IT, a mers sâmbătă la sediul Consiliului pentru a repune în funcţiune echipamentele de monitorizare. "Acum e obligat să explice de ce. Riscă să fie sancţionat de «aparatcicul» Laurei Georgescu din CNA", a mai scris Narcisa Iorga.

Manifestaţiile pro-Antena 3 au avut loc după ce jurnalişti ai acestei televiziuni au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică, la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

În Capitală, unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept "duşmani" ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi, practic, să se îndepărteze. Un reporter al B1 TV a fost lovit cu piciorul în spate de un manifestant. Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au spus că situaţie se calmase când jandarmii au ajuns la faţa locului şi că persoanele agresate pot face plângeri la Poliţie.

Duminică seară, Jandarmeria a precizat că a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat luni seară, pentru MEDIAFAX, că CNA a monitorizat Antena 3 pe subiectul prezentării procesului ICA, precizând că acest caz poate fi analizat într-o şedinţă la care sunt prezenţi minimum 8 membri din cei 11 ai Consiliului, însă în prezent 4 membri sunt în concediu de odihnă.

"Începând cu perioada 1 - 4 august 2014, patru membri ai CNA sunt în concediu de odihnă, iar legislaţia actuală nu permite rechemarea acestora din concediu", a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Laura Georgescu a fost contactată de agenţia MEDIAFAX în contextul în care Elena Udrea, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), a declarat, luni, că PMP a scris un denunţ penal împotriva preşedintelui CNA, pe motiv că aceasta protejează, prin lipsa de reacţie, practicile de la Antena 3.

Georgescu a mai spus că, potrivit legislaţiei existente, cei patru membri ai CNA aflaţi în concediu nu se supun prevederilor aplicabile funcţionarilor publici, pentru care şeful instituţiei poate aproba rechemarea din concediu la propunerea şefului ierarhic.

De asemenea, Laura Georgescu a precizat că, într-un caz similar, în 2013, când Realitatea Media i-a făcut plângere penală pentru că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile, a primit o decizie de neîncepere a urmăririi penale (NUP).

"În luna august 2013, Consiliul a avut o unică şedinţă, în data de 22.08. 2013, dată la care Realitatea Media mi-a făcut plângere penală pe un subiect similar cu cel în discuţie astăzi (Ordonanţa Preşedinţială obţinută împotriva România TV). În data de 08.08.2014, am primit NUP şi, potrivit noului Cod penal, costurile judiciare inutile sunt suportate din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de contribuabilul român", a spus Laura Georgescu.

Totodată, preşedintele CNA a amintit de refuzul a trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, n.r.) de a participa la şedinţele Consiliului la care participă şi ea.

"Ţin să semnalez refuzul celor trei colegi, membri ai CNA, de a-şi îndeplini atribuţiile ce le revin prin Legea audiovizualului, aceştia înţelegând să condiţioneze prezenţa lor la şedinţele CNA şi astfel la reglementarea audiovizualului românesc de neparticiparea preşedintelui Consiliului, propus prin votul a nouă membri şi numit de Parlamentul României. Motivul invocat de cei trei colegi ai mei este campania de şantaj mediatic derulată de Realitatea Media timp de peste trei săptămâni, prin prezentarea seară de seară a aşa-ziselor înregistrări publice cu mine, fără să se respecte principiul informării corecte, adică precizarea că înregistrările sunt făcute ilegal, fără ştiinţa mea şi fără asumarea scopului în care au fost realizate în biroul propriu", a explicat Laura Georgescu.

În plus, Laura Georgescu a spus că ea are un singur vot în CNA.

"Nu în ultimul rând, eu, personal, am un singur vot pe care îl pot exercita exclusiv în cadrul unei şedinţe în care sunt prezenţi minimum opt membri (din cei 11 ai Consiliului, n.r.). Ţin să menţionez că Direcţia Monitorizare din cadrul CNA are raportul de monitorizare începând chiar cu data de 04.08.2014, iar subiectul (modul în care Antena 3 a prezentat desfăşurarea procesului ICA, n.r.) va fi pus cu celeritate pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului", a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că Antena 3 conduce în topul celor mai sancţionate televiziuni din România de către CNA şi în anul 2013 şi de la începutul anului 2014 până în prezent.

Ulterior, Narcisa Iorga, membru al CNA, a scris pe contul său de Facbeook că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a minţit în legătură cu faptul că nu poate chema din concediu membrii Consiliului pentru a discuta cazul Antena 3.

"Problema nu e cu rechemarea din concediu a membrilor CNA, ci faptul că nu poate face cvorumul de opt, din motive ce ţin de persoana ei, în urma scandalului în care e implicată din iunie încoace. Eu, de exemplu, sunt în concediu. Vin oricând la şedinţă, cu condiţia ca ea să nu participe. Demisia, Laura Georgescu!", a scris Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga a mai spus că, pe 16 decembrie 2013, Laura Georgescu "a rechemat din concediu toţi membrii CNA numiţi de USL+UDMR ca să transforme Antena 2 în Antena Stars".

Până în prezent nu a fost anunţată data la care va avea loc următoarea şedinţă a CNA, dar cel mai probabil aceasta se va desfăşura în a doua parte a lunii august.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.